Καμπανάκι από Ντράγκι και Πάπα για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ιταλία
Ο πρωθυπουργός και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για το υψηλό κόστος που έχουν τα παιδιά και λειτουργεί αποτρεπτικά για τα νέα ζευγάρια.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της Ιταλίας, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Istat) που αποτυπώνουν μεγάλη μείωση των γεννήσεων, που σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ το 2020, καθώς και του προσδόκιμου ζωής. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος, αναδεικνύοντας κι αυτός από την πλευρά του το μέγεθος του προβλήματος.
«Χωρίς παιδιά, η μοίρα της Ιταλίας είναι να γεράσει και, στη συνέχεια, να εξαφανιστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, καθώς πέρυσι οι γεννήσεις ήταν κατά 16.000 λιγότερες σε σύγκριση με το 2019. Τα 404.000 μωρά που γεννήθηκαν είναι αριθμός κατά 30% μικρότερος σε σύγκριση με ό,τι τρεις δεκαετίες νωρίτερα, ενώ ο μέσος όρος ανά γυναίκα έπεσε στα 1,24 παιδιά έναντι 1,27 το 2019.
Έτσι, είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και τη Μάλτα. Αντιθέτως, στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τη Γερμανία παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, αύξηση των γεννήσεων, κυρίως εξαιτίας των γενναίων κινήτρων και κρατικών επιδοτήσεων.
Πακέτο μέτρων
Στο φόντο δε αυτών των στοιχείων, ο Ντράγκι προανήγγειλε ένα «πακέτο» μέτρων ύψους 21 δισ. ευρώ, με στόχο να ανακοπεί η παραπάνω τάση – αρχής γενομένης τον ερχόμενο Ιούλιο. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και η καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους Ιταλούς, μιας και αποτελεί γενική διαπίστωση ότι το κόστος διαβίωσης, που αυξάνει περαιτέρω με την ανατροφή ενός ή περισσότερων παιδιών, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά ζευγάρια.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαπίστωσε, επίσης, ότι «αν και οι βασικοί λόγοι για την παραπάνω εικόνα είναι οικονομικοί, η έλλειψη κοινωνικής ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ο οποίος παίζει ρόλο».
Οι φόβοι παραλύουν ζωές
«Τα όνειρά τους για μια νέα ζωή, οι σπόροι της αναγέννησης της χώρας έρχονται αντιμέτωποι με ένα δημογραφικό χειμώνα, που είναι παγωμένος και σκοτεινός», δήλωσε από την πλευρά του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη με τον Ντράγκι, με αντικείμενο την υπογεννητικότητα.
«Για να έχουμε καλό μέλλον, είναι ανάγκη να φροντίσουμε τις οικογένειες, ειδικά τις νέες οικογένειες, που κυριαρχούνται από ανησυχίες οι οποίες παραλύουν τις ζωές τους και τα σχέδια που έχουν γι’ αυτές. Σκέφτομαι τους φόβους που προκαλεί το ολοένα πιο δυσβάσταχτο κόστος που έχει το μεγάλωμα των παιδιών», πρόσθεσε ο Ποντίφικας.
Ο ίδιος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «γάγγραινα για την κοινωνία, που καθιστά το μέλλον μη βιώσιμο» την αντίληψη η οποία δίνει προτεραιότητα στις καριέρες και την απόκτηση χρημάτων αντί των παιδιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, η πανδημία εμφανίζεται να έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής των Ιταλών και των Ιταλίδων κατά 14 μήνες, σύμφωνα πάντα με την Istat.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις