Κυπριακά «λαβράκια»
Η εμφάνιση του κ. Καλογρίτσα ενώπιον της Προανακριτικής, αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον από όλους, και επειδή όπως πληροφορούμαι, έχει εκνευριστεί από διάφορα θεματάκια τα οποία διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τον ακυρώσει ως μάρτυρα
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Εχω την αίσθηση ότι βιάστηκαν πολύ όσοι έσπευσαν να απαξιώσουν το έργο της Προανακριτικής Επιτροπής η οποία ασχολείται με τον υπουργό ΣΥΡΙΖΑ, και δεξί χέρι για ένα διάστημα, του «Λεγάμενου», Νίκο Παππά. Διότι εξ όσων πληροφορούμαι, και οι πληροφορίες είναι εξ εγκύρου πηγής, το άνοιγμα των λογαριασμών αναφορικά με την πορεία του εμβάσματος των τριών εκατομμυρίων ευρώ, από την εταιρεία CCC της οικογένειας Χούρι, προς τον Χρήστο Καλογρίτσα για την εγγυητική συμμετοχής του στο υπό δημιουργία συριζοκάναλο, παρουσιάζει ζωηρό ενδιαφέρον. Ειδικά στο σκέλος που αφορά τη… στάση του εμβάσματος (προφανώς όχι προς… ξεκούραση) στη Μεγαλόνησο Κύπρο. Περισσότερες λεπτομέρειες, κωλύομαι να αναφέρω (έχω δεσμευτεί επί του παρόντος), αλλά υποθέτω ότι δεν θα προξενήσει τεράστια έκπληξη εν Αθήναις αν διαπιστωθεί ότι με τη… στάση του εμβάσματος σε κυπριακή τράπεζα εντοπίστηκε η ανάμειξη γνωστού δικηγορικού γραφείου της Λευκωσίας, το οποίο κατά το παρελθόν είχε «νταραβέρια» με τη Βενεζουέλα, και διάφορες επενδυτικές «ιδέες» του ΣΥΡΙΖΑ, ζαρζαβατικής φύσεως…
Ο «πατερούλης» και η αχαριστία
Ωσαύτως, πληροφορήθηκα ότι περί του θέματος αυτού (της αναμείξεως με έναν τρόπο του περί ου ο λόγος δικηγορικού γραφείου στην υπόθεση των 3 εκατομμυρίων της οικογενείας Χούρι) θα αναφερθεί κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή την προσεχή εβδομάδα ο κύριος Χρήστος Καλογρίτσας.
Εικάζω ότι εκείνος θα έχει να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία, όσον αφορά τον ρόλο του γραφείου στη δημιουργία του συριζοκάναλου – άλλωστε άμεσα εμπλεκόμενος ήταν. Αν δεν έχει αυτός στοιχεία, ποιος θα έχει;
Η εμφάνιση του κ. Καλογρίτσα ενώπιον της Προανακριτικής, αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον από όλους, και επειδή όπως πληροφορούμαι, έχει εκνευριστεί από διάφορα θεματάκια τα οποία διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τον ακυρώσει ως μάρτυρα, αλλά και την ίδια την υπόθεση στην οποία είναι εκ των πρωταγωνιστών, προειδοποιώ ότι στην Προανακριτική θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν χαλαρά οι υποστηρικτές του Νίκου Παππά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληγωθεί κόσμος. Αρκετός. Ο «πατερούλης», όπως τον ονόμαζαν τον καιρό που όλα ήταν μέλι-γάλα μεταξύ τους, μισεί, λέει, την «αχαριστία». Ειδικά, όπως λέει, από εκείνους «που εγώ τους έκανα ανθρώπους».
Ωχ…
Το αίτημα μπήκε στο συρτάρι
Επανέρχομαι στην αρχή. Στο περίφημο έμβασμα των 3 εκατομμυρίων της οικογένειας Χούρι προς τον Τσίπρα, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί την αφελή εκδοχή ότι οι Χούρι ήθελαν να εισέλθουν στην τηλεοπτική αγορά της χώρας, και αποφάσισαν να το κάνουν χρηματοδοτώντας τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον fake διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Προξένησε απορία σε πολλούς ότι μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος να ανοίξουν λογαριασμούς για να διερευνήσουν την πορεία των χρημάτων.
Αποκαλύπτω σήμερα, ότι οι ελεγκτικές Αρχές είχαν ευαισθητοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2016, αρχές του 2017, για το συγκεκριμένο έμβασμα. Πιο αναλυτικά, ο αρμόδιος για τον έλεγχο διευθυντής της Τράπεζας Αττικής, παραλήπτριας του εμβάσματος προκειμένου να εκδοθεί η αντίστοιχου ύψους εγγυητική επιστολή υπέρ του υιού Καλογρίτσα που μετείχε του διαγωνισμού, είχε απευθυνθεί στην αρμόδια Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την είχε ενημερώσει για το έμβασμα και είχε ζητήσει να προβεί (η Αρχή) στις δικές της ενέργειες. Για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει – επί του παρόντος, γιατί η Προανακριτική θα διερευνήσει και αυτή την πτυχή της πολύκροτης υπόθεσης… – η Αρχή, δεν διαβίβασε, ως όφειλε και όπως υποχρεωνόταν, σχετικό αίτημα για έρευνα, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος – προϊστάμενος της σχετικής υπηρεσίας ο κ. Γ. Πάσχας.
Υποθέτω ότι η τότε επικεφαλής της Αρχής κυρία Ζαΐρη θα έχει κάποια εξήγηση, όταν κληθεί στην Προανακριτική, για ποιον λόγο δεν ερευνήθηκε το έμβασμα, δεν άνοιξαν λογαριασμοί κ.λπ. αλλά το σχετικό αίτημα του διευθυντή της Τράπεζας Αττικής καταχωνιάστηκε σε κάποιον φωριαμό, του έριξαν από πάνω και χοντρό αλάτι Μεσολογγίου και το «πάστωσαν» κανονικά…
Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία
Θα κλείσω τις αναφορές στην υπόθεση της Προανακριτικής που ερευνά τις ευθύνες του Νίκου Παππά, με μια παρεμπίπτουσα αναφορά, η οποία έχει να κάνει με την οικογένεια Χούρι. Τα γραφεία της οικογένειας των Χούρι βρίσκονται στο Μαρούσι επί της οδού… Σαμπάχ Χούρι, αριθμός 5!
Ναι, δεν πρόκειται περί λάθους, ο δρόμος στον οποίο βρίσκονται τα γραφεία των εταιρειών της παλαιστινιακής καταγωγής οικογένειας, έχει λάβει το όνομα του πατριάρχη της οικογενείας Σαμπάχ, πατέρα των τριών αδελφών, Χούρι. Δεν ξέρω ποιος είχε την ωραία πρωτοβουλία (υποθέτω ο Δήμος Αμαρουσίου), αλλά κάποια εξήγηση υπάρχει. Επικοινωνώντας επ’ αυτού, με κορυφαίο αξιωματούχο της Αυτοδιοίκησης, μου ανέφερε ότι «οι Χούρι έχουν δωρίσει στο Δημόσιο πυροσβεστικές, ΜΕΘ κ.λπ. Και προφανώς ο δήμος σε ανταπόδοση, ονοματοδότησε μία οδό του, με το όνομα του πατέρα Χούρι».
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η ονοματοδοσία στους δρόμους έχει πλέον να κάνει με το τι δωρίζει ο κάθε πλούσιος στον δήμο ή το κράτος. Εχω όμως την αίσθηση ότι όταν αλλάζεις το όνομα ενός δρόμου που δόθηκε προς τιμήν μιας ιστορικής πόλης της Βορείου Ηπείρου όπως είναι η Πρεμετή, για να τον μετονομάσεις σε οδό πατέρα Χούρι, ε, όπως και να το δεις, όπως και να το κάνεις, υπάρχει ζήτημα. Και είναι σοβαρό.
Το υπουργείο των Εσωτερικών, αρμόδιο για την εποπτεία της τοπικής αυτοδιοικήσεως δεν έχει λόγο γι’ αυτά τα θέματα; Αναρωτιέμαι, κύριε Βορίδη μου…
Περί πολιτικής βίας
Το βιβλίο, εξαιρετικά επίκαιρο, φέρει ως τίτλο μια ημερομηνία: 05.05.2010. Δεν πρόκειται για κάποια τυχαία ημερομηνία. Η 5η Μαΐου του 2010 είναι η ημέρα κατά την οποία η Βουλή ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, και στους δρόμους της Αθήνας γεννιόταν στο πλαίσιο της παλλαϊκής αντίδρασης για τα Μνημόνια και τη βίαιη μείωση του βιοτικού επιπέδου μιας ολόκληρης κοινωνίας, ένα πρωτοφανές, για την Ελλάδα, κίνημα πολιτικής βίας.
Οκτώ νέοι επιστήμονες, καθηγητές οι περισσότεροι, κοινωνιολόγοι, διεθνολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, με κείμενά τους προσπαθούν να αναλύσουν το φαινόμενο της πολιτικής βίας στη χώρα, το οποίο έχει προσλάβει πρωτοφανή χαρακτηριστικά αγριότητας, έχει θύματα (με κορυφαίο παράδειγμα τους τρεις νεκρούς της Μarfin στην οδό Σταδίου), και αποτελεί πλέον σχεδόν καθημερινή πρακτική, άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα. Οι επιστήμονες αυτοί, είναι οι Β. Βαμβακάς, Τρ. Κατραμάντος, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Ρετζέπη, Π. Παπασαραντόπουλος, Ν. Σεβαστάκης, Μ. Μαραγκουδάκης, Αγγ. Ναστούλης.
Ενδιαφέρουσα προσπάθεια, έχω να σημειώσω, και να προσθέσω ότι το βιβλίο έχει και μια άλλη επικαιρότητα: κατά τις πηγές της ΕΛ.ΑΣ., οι Αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στη σύλληψη των δραστών της στυγερής δολοφονίας των τριών εργαζομένων στη Μarfin…
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις