Lockdown: Τι αλλάζει για self test, παιδικούς σταθμούς και εργαζόμενους – Τα νέα βήματα που φέρνουν πιο κοντά την κανονικότητα
Ακόμη ένα βήμα προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να κάνει από αύριο, Δευτέρα 17 Μαΐου, η χώρα μας με το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών και των παιδικών σταθμών
Ακόμη ένα βήμα προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να κάνει από αύριο, Δευτέρα 17 Μαΐου, η χώρα μας με το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών και των παιδικών σταθμών.
Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα προς την «ελευθερία», η οποία ωστόσο μπορεί να πλησιάζει, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το πως την απόδοση της άρσης του lockdown, τον αντίκτυπο του τουρισμού στη χώρα μας και φυσικά την πορεία των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα.
- Διαβάστε επίσης: Βουτιές «ελευθερίας» στις παραλίες την πρώτη Κυριακή χωρίς lockdown
Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή είναι τα δύο self tests την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς.
Πως θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Σε αντίθεση με τους μαθητές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων που θα υποβάλλονται σε self test -μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στην διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Σημειώνεται επίσης πως τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη τόνισε πως θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας ακόμη και σε εκείνους για τους οποίους δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές ηλικιακές πλατφόρμες εμβολιασμών, ενώ οι βρεφονηπιαγωγοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.
«Έχουμε προβλέψει οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς να είναι στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών» όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνεται μεγαλύτερη χρήση των εξωτερικών χώρων, ενώ οι γονείς θα παραδίδουν τα παιδιά στην εξωτερική είσοδο των σταθμών για αποφυγή συνωστισμού.
Επίσης η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε τι είναι ο ψηφιακός έλεγχος των βρεφονηπιακών σταθμών, o οποίος ξεκινά πιλοτικά τον Ιανουάριο σε δύο περιφέρειες και θα περιλαμβάνει λίστα βιβλίων που θα πρέπει τα παιδιά να διαβάσουν, καθώς και πρώιμη διάγνωση διαταραχών με ειδικά τεστ.
Ποιοι πρέπει να έχουν από αύριο self test
Ακόμα, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται να προσκομίσουν αύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και οι οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.
Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς το υπάρχει πλέον υποχρέωση για ένα self test την εβδομάδα, αντί για δύο που ήταν μέχρι τώρα. Τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στο λιανεμπόριο θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.
Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός μία φορά την εβδομάδα και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφορμα της απογραφής. Η προμήθεια των self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο.
Πήραν «φωτιά» τα self test
Συνολικά 1,7 εκατομμύριο είναι ο αριθμός μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα σχολεία, που κάνουν υποχρεωτικά το self test για να μπορέσουν να μπουν στο σχολείο.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μέχρι τις 18Q00 το απόγευμα της Κυριακής, είχαν γίνει και δηλωθεί στην πλατφόρμα 196.984 self test και από αυτά, 394 βγήκαν θετικά.
Θυμίζουμε ότι τα self test που αποδείχθηκαν ένα δυνατό «όπλο» στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, μέχρι τώρα ήταν 2 την εβδομάδα. Από την εβδομάδα που ξεκινάει, θα γίνεται ένα self test από τους μαθητές και τους καθηγητές πλέον…
Τα επόμενα βήματα
Παρά την αισιοδοξία που έχει φέρει το άνοιγμα της εστίασης, καθώς και του λιανεμπορίου εκκρεμούν ακόμη μια σειρά δραστηριότητες που αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως της εκκίνησης μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αναλυτικά, το επόμενο διάστημα αναμένονται τα εξής:
- 17 Μαΐου Επαναλειτουργία δημοσίων / ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών
- 21 Μαΐου Επαναλειτουργία θερινών σινεμά (75% πληρότητα)
- 28 Μαΐου Επαναλειτουργία θεαμάτων / συναυλιών σε υπαίθριο χώρο (50% πληρότητα)
- 31 Μαΐου Επαναλειτουργία γυμναστηρίων για όλους
Τα σενάρια για μουσική, δεξιώσεις και εμβολιασμένους
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, περί τις αρχές του Ιουνίου αναμένεται να επανέλθει η μουσική στην εστίαση, καθώς η απόφαση να μην επιστρέψει εντός του μήνα είναι προειλημμένη.
Όσον αφορά τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί το όριο των 100 ατόμων.
Ακόμη, για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% στα τέλη Ιουνίου καθώς εκτιμάται πως θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω με την πρώτη δόση.
Τέλος, για πιθανά «προνόμια» των εμβολιασμένων, αυτό δεν θα συζητηθεί έως τα μέσου Ιουνίου οπότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 18-30 ετών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις