Ελληνικό άνοιγμα στα Βαλκάνια: Ενέργεια, επενδύσεις, εμπόριο και τουρισμός στο προσκήνιο
Πέντε ηγέτες των Βαλκανίων πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου – Τι συζητήθηκε – Ο ρόλος της Αθήνας
Πέντε ηγέτες των Βαλκανίων πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες, σε μια σειρά επαφών του πρωθυπουργού, οι οποίες εκτός από το σημαντικό γεωστρατηγικό ενδιαφέρον έχουν ποικίλες οικονομικές και επενδυτικές προεκτάσεις.
Εξάλλου, μετά από κάθε συνάντηση τονίστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας ιδίως στην οικονομία, στην ενέργεια, στις επενδύσεις αλλά και στον τουρισμό. Με την Αθήνα να επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες συναντήσεις παρόν ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.
Η σειρά συναντήσεων έκλεισε την Παρασκευή 14 Μαΐου με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Krivokapić συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδίως στην οικονομία, με έμφαση στο εμπόριο και στην ενέργεια, αλλά και στον τομέα του τουρισμού. Ικανοποίηση εκφράστηκε για το επίπεδο συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ καθώς και για την ελληνική συνδρομή στην προσπάθεια του Μαυροβουνίου για ένταξη στην Ε.Ε. Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για θέματα περιφερειακής συνεργασίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Μία ημέρα νωρίτερα στις 13 Μαΐου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Dodik μεταξύ άλλων, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, των οποίων το επίπεδο είναι πολύ καλό, καθώς και για τις αξιόλογες δυνατότητες ενίσχυσής τους, με έμφαση στην περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών, εμπορικών, επενδυτικών και ενεργειακών σχέσεων. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει εμπράκτως, καθώς και για περιφερειακά θέματα.
«Νομίζω, ότι, είναι μια ευκαιρία από την μια να εξετάσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας, καθώς η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή την πορεία για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλω να συζητήσουμε, όμως, και θέματα που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, καθώς, πιστεύω ότι στον τομέα των οικονομικών σχέσεων και ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας οι δυο μας χώρες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Βόρεια Μακεδονία
Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Zaev προχώρησαν στην αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υφίστανται για συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Σερβία
Νωρίτερα στις 13 Μαΐου 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, που έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, η Πρωθυπουργός της Σερβίας ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους Σέρβους επισκέπτες καθώς, όπως είπε, αυτή κίνηση ενισχύει και την εμβολιαστική εκστρατεία της Σερβίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδίως στην οικονομία, με έμφαση στην ενέργεια και στην διασυνδεσιμότητα, καθώς και στην ενίσχυση της προσπάθειας της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Brnabić αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για θέματα περιφερειακής συνεργασίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Σλοβενία
Το κύκλος των συναντήσεων άνοιξε την περασμένη Δευτέρα, με το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Σλοβενίας Janez Janša.
Στη συνάντηση εκφράστηκε το κοινό ενδιαφέρον που έχουν οι δύο χώρες σε τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές κι ο τουρισμός, ενώ μεγάλη έκταση δόθηκε στην κλιματική αλλαγή. «Ελλάδα και Σλοβενία υποστηρίζουμε τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ήδη η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απεξάρτησης από το λιγνίτη και στην πράσινη ανάπτυξη.
Η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις, και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Το θαλάσσιο μέτωπο της Σλοβενίας μπορεί να είναι μικρό, αλλά ο ρόλος του μεγάλος, γι’ αυτό και στηρίζουμε την ένταξη της Σλοβενίας στην ομάδα των MED7, τη Σύνοδο της οποίας θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει φέτος η Ελλάδα».
«θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας στην ένταξη της Σλοβενίας στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών, στη “MED7”, στις 7 Μεσογειακές χώρες, γιατί η Σλοβενία είναι αλήθεια ότι είναι ένα μείγμα αλπικής περιοχής και μεσογειακών περιοχών υπογράμμισε ο Σλοβένο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι είμαστε και εμείς μεσογειακή χώρα και αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό και δεν θέλουμε να χάσουμε καθόλου αυτόν μας τον χαρακτήρα. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πολύ και επίσης ευχαριστώ για τα όσα είπατε για τα θέματα τα οικολογικά και τα θέματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και τον τρόπο που συμβάλλετε στην επίλυσή τους».
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων