TikTok: H μεταμόρφωση από πλατφόρμα διασκέδασης σε διασποράς fake news
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκμεταλλεύονται την νεανική πλατφόρμα για πόλεμο προπαγάνδας
To TikTok μετατρέπεται από Μέσο διασκέδασης και περιέργων viral βίντεο σε μέσο διάχυσης ειδήσεων ή και ταυτόχρονα σε Μέσο προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσης στο Ισραήλ και τη Γάζα.
To νεανικό κυρίως, παγκόσμιο κοινό, της κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμας που αριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα, από τα βίντεο χορού, διασκέδασης και μαγειρικής βρέθηκε να παρακολουθεί βίντεο με εκτοξεύσεις ρουκετών, βομβαρδισμούς, πολεμικές ιαχές και συντρίμμια κτηρίων.
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη γνώση επικοινωνίας ή προπαγάνδας για να αντιληφθεί κανείς την δυναμική και την επίδραση που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι σκηνές που «καταναλώνει» από την πλατφόρμα το διεθνές κοινό και προφανώς ότι θα δοθεί μάχη υπέρ ποίου θα γείρει η επικοινωνιακή πλάστιγγα.
Και όπως γίνεται κλασσικά σε αυτές τις περιπτώσεις, η προπαγάνδα του πολέμου δημιουργεί και διαμοιράζει ψευδείς ειδήσεις, και όπως κλασσικά έχει περιγραφεί για τα παλαιότερα social media διαμοιράζουν και ψευδείς ειδήσεις των χρηστών τους, οι οποίες σε σύγκριση με τις αληθείς διαχέονται στην κοινωνική δικτύωση 6 φορές ταχύτερα, σύμφωνα με έρευνα του Science.
Παραδείγματα προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων
Οι Ισραηλινοί έχουν θέσει υπό «παρακολούθηση» την πλατφόρμα εδώ και ένα χρόνο και θεωρούν ότι μοιράζει περισσότερο και εύκολα αντισημιτικό υλικό από τις παλαιότερες. Άλλωστε, και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η κινέζικη έδρα της, σε αντίθεση με τις άλλες αμερικανογενείς πλατφόρμες, τους απασχολεί.
Όμως, τώρα, υπάρχουν βίντεο με ειδήσεις ή πολιτικές τοποθετήσεις που συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες likes, όπως αυτό εδώ.
Υπάρχει ισχυρή παρουσία του Ισραηλινού υπουργείου άμυνας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Στο TikTok έχει περισσότερους από 70.000 ακολούθους. Και οι ισαρηλινοί δημοσιεύουν βίντεο που επιχιερούν να αποκρούσουν τους Παλαιστινίους. Όπως εδώ, που Ισραηλινός στρατιώτης συνοδέυει ευγενικά μια Παλαιστίνια.
Και ως απάντηση μπορεί να εκληφθεί αυτό όπου φαινεται ένας ισραηλινός στρατιώτης να σέρνει έναν παλαιστίνιο.
Μόλις στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος του ισαρηλινού πρωθυπουργού μοίρασε βίντεο που δείχνει μαζική επίθεση από ρουκέτες. Και από τη δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε πως είναι βίντεο του 2018 από άλλες χώρες που έχει διαμοιραστεί από τότε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.
Το ρεπορτάζ των New York Times είναι αποκαλυπτικό.
Είναι πολλά τα παραδείγματα από fake videos που έγιναν viral στο TikTok και το Twitter. Όπως το πιο κάτω που υποτίθεται έδειχνε την καταστροφή του ιστορικού τεμένους αλ Ακσά ενώ ήταν ένα βίντεο που γιορτάζουν οι Εβραίοι της ημέρα της Ιερουσαλήμמזעזע pic.twitter.com/7JM5ADoPJf
— Ayman Odeh (@AyOdeh) May 10, 2021
Ή ένα άλλο που είχε δημοσιευθεί πριν ένα χρόνο στην Ιορδανία με μια ψεύτικη κηδεία και εμφανίστηκε ως μια κηδεία που διαλύεται από ισραηλινή επίθεση. Το αποκάλυψαν οι New York Times και τώρα το video δεν υπάρχει, αν και δεν είναι γνωστό εάν το μπλόκαρε η ίδια η πλατφόρμα, μπαίνοντας και εκείνη στο «κυνήγι» των Fake news, όπως άφησε να εννοηθεί σε ανακοίνωση της μετά από αίτημα του Ισραήλ.
Αξίζει, να συγκρατήσουμε:
-την αλλαγή παραδείγματος για το TikTok και την αξιοποίηση του για μετάδοση ειδήσεων, ακόμη και παραπληροφόρησης,
-την παρέμβαση της πλατφόρμας για αφαίρεση περιεχομένου όπως κάνουν πλέον το Facebooκ , το twitter κλπ,
-την ευκολία δημιουργίας και δημοσίευσης περιεχομένου από τους χρήστες, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει η πλατφόρμα για τα βίντεο της,
– την δυνατότητα της δημοσιογραφίας και των παλαιών Μέσων να ελέγχουν το περιεχόμενο συνεχίζονατς τον κλασσικό τους ρόλο.
Ο φαύλος κύκλος της παραπληροφόρησης δεν θα σταματήσει, παρά μονο εάν οι πολίτες ενημερωθούν και εκπαιδευθούν πως να αναζητούν τις αληθείς ειδήσεις και με ποιά εύκολα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να εντοπίσουν τις ψευδείς.
- ΑΕΚ Β’: Τέλος ο Κούστας – Ψάχνει νέο προπονητή
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – Εν αναμονή άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα