Β. Αιγαίο: Στην ατζέντα και προγράμματα κατάρτισης αγροτών
Προγράμματα κατάρτισης στην ελαιοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία υλοποιούνται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στην ελαιοκομία, την κτηνοτροφία και στην αλιεία, βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Τα μελλοντικά βήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη και τον πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σέρκο Χαρουτουνιάν, στη Μυτιλήνη.
Η περιφέρεια Β. Αιγαίου και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα αποφάσισαν επίσης, να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των δύο εργαστηρίων Γάλακτος, και Ελαιολάδου που υπάρχουν στη Νήσο Λέσβο, αλλά και να συνεχιστεί να ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση εκπόνησης προγράμματος της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την Πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της περιφέρειας με τη συγκρότηση υπο-φακέλων για τουλάχιστον 10 προϊόντα από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, ο Κ. Μουτζούρης καλωσορίζοντας τον κ. Χαρουτουνιάν, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το έργο και την προσπάθεια που γίνεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τονίζοντας ότι συναποφάσισαν και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με στόχο το όφελος της εκπαίδευσης των αγροτών και των πολιτών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου καθώς και την υποστήριξη των υπαρχουσών δομών, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα, έγινε πρόσκληση προς τους παραγωγούς από όλα τα νησιά να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την πιστοποίηση προϊόντων, που παράγουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ της Περιφέρειας.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε την ουσιαστική βοήθεια που έχουν ανάγκη οι αγρότες της Περιφέρειας μας, καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες μόνο το 3,6% στην Ελλάδα και το 24,8% στην Ευρώπη έχουν την σχετική επιμόρφωση για να λειτουργήσουν σωστά στο επάγγελμα που κάνουν», τόνισε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας «ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία «Κυψέλη» Γνώσης και Εκπαίδευσης αγροτών στο νησί, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της Παραγωγής και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε Αγρότη και της Περιουσίας του».
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν τόνισε ότι «εντός δύο μηνών θα υπάρχει ένα έτοιμο λεπτομερέστερο σχέδιο, masterplan, για την αξιοποίηση των Προϊόντων της Περιφέρειας μέσω της Πιστοποίησης, της αξιοποίησης των δύο Εργαστηρίων Γάλακτος και Ελαιολάδου καθώς και της υλοποίησης των προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση των σεμιναρίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Μελισσοκομία».
Αναφέρθηκε «στην υλοποίηση ενός Προγράμματος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ειδικά για προϊόντα που μπορούν να παραχθούν σε περιοχές χαρακτηρισμένες NATURA και σε εγκαταστάσεις εντός των περιοχών αυτών και την χορήγηση ειδικού σήματος που θα τα κάνει ξεχωριστά και ιδιαίτερα».
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος τόνισε πόσο σημαντικό για την Παραγωγή των Αγροτικών Προϊόντων των νησιών της περιφέρειας είναι η συνεργασία των δύο φορέων και πόσο μεγάλη σημασία έχει τα αποτελέσματα να είναι μετρήσιμα και να αξιοποιηθούν σωστά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις