Γερμανία: Η Ελλάδα θέλει να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη
Το γερμανικό δίκτυο RND αναφέρεται στις προβλέψεις για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, αξιοποιώντας κυρίως τον Τουρισμό και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Υπό τον τίτλο «Ενισχυμένη από την κρίση του κοροναϊού: Η Ελλάδα θέλει να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη», το γερμανικό δίκτυο RND αναφέρεται στις προβλέψεις για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, αξιοποιώντας κυρίως τον Τουρισμό και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ανταπόκριση του RND παρατίθενται πρόσφατες θετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς αίρονται οι περιορισμοί της πανδημίας. Σύμφωνα με την HSBC, ο τουριστικός κλάδος θα μπορούσε φέτος να συνεισφέρει 2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% για το τρέχον έτος και 6,2% για το 2022. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη η δήλωση της επιτρόπου Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να είναι η χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη» το 2022, αλλά και η εκτίμηση του προέδρου της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, ότι «η Ελλάδα προσφέρει φανταστικές δυνατότητες» επενδύσεων και «θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία των χρηματοπιστωτικών αγορών και των ευρωπαϊκών θεσμών». Σημειώνεται επίσης, η δήλωση του κ. Γουάτσα, ότι η ομάδα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «είναι η καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη, επειδή έχει φιλικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις και δημιουργεί θέσεις εργασίας». Επιπλέον, γίνεται λόγος και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard & Poor’s.
«Το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον κοροναϊό αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης», συνεχίζει ο συντάκτης και εξηγεί ότι η Ελλάδα αναμένει από το πρόγραμμα επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια ύψους 30,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026, με τα οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθούν έργα Προστασίας του Κλίματος και Ψηφιοποίησης. «Το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα θα μπορούσε να συνεισφέρει σωρευτικά 18,3% στο ελληνικό ΑΕΠ κατά τα επόμενα έξι χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές της S&P», τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει με την σημείωση ότι τους τελευταίους 12 μήνες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 19,6 δισ. ευρώ. «Και οι ίδιοι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν κάτι για την οικονομία (…) Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι μέρος των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν θα κατευθυνθούν τους επόμενους μήνες στην κατανάλωση», τονίζει ο συντάκτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις