Περισσότερα από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά ο «φάκελος Νοvartis» για την ελληνική Δικαιοσύνη. Ηταν Δεκέμβριος του 2016 όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγελίες με δημοσιεύματα για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Η παραγγελία εκείνη ουσιαστικά αποτέλεσε το πρώτο φύλλο μιας δικογραφίας που, όπως αποδείχθηκε, προκάλεσε έντονες πολιτικές αναταράξεις, αλλά και σοβαρούς τριγμούς εντός του πεδίου της Δικαιοσύνης.

Η πολύκροτη υπόθεση, που έχει πλέον διασπαστεί σε πολλά και διαφορετικά κομμάτια, επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει σε βάθος και βεβαίως η δικογραφία παραμένει ακόμα ανοιχτή, σαν μια «πληγή που αιμορραγεί στο σώμα της Δικαιοσύνης», όπως εύστοχα παρατηρούν δικαστικές πηγές. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πλέον πέντε χρόνια από τότε που η «βεντάλια» της έρευνας άνοιξε για 10 πολιτικά πρόσωπα, χρειάστηκε να μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα μέχρις ότου για 7 εξ αυτών η δικογραφία να αρχειοθετηθεί με τη «βούλα» της Εισαγγελίας Διαφθοράς, της ίδιας δηλαδή Αρχής που με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είχε στείλει τον φάκελο για τους πολιτικούς στη Βουλή.

Ανοικτές πληγές

Στα χρόνια που  μεσολάβησαν, εκτός από την αρχειοθέτηση για τα 7 πολιτικά πρόσωπα και την άσκηση ποινικής δίωξη για μια σειρά άλλων μη πολιτικών προσώπων, δύο κεφάλαια αυτής της πολυεπίπεδης έρευνας παραμένουν ανοιχτά. Πρόκειται για το σκέλος της εκείνο που αφορά τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι οποίοι ακόμα περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης. Και οι δύο από την πρώτη στιγμή, όπως και το σύνολο των 10 πολιτικών που το όνομά τους είχε εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από νομικές ενέργειες έναντι των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι χωρίς την επίκληση πραγματικών περιστατικών, αλλά μόνο με εκτιμήσεις, τους κατηγόρησαν.

Οι δύο φάκελοι για τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, που αρχικά είχε χειριστεί η άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έχουν περάσει πλέον στην αρμοδιότητα της νεοσύστατης Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, που λειτουργεί με επικεφαλής τον εισαγγελέα Εφετών Χρήστο Μπαρδάκη. Το νέο σχήμα προχωρεί την υπόθεση ώστε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση και αν δεν προκύπτουν στοιχεία για τυχόν αξιόποινη πράξη, τότε να αρχειοθετηθούν οι φάκελοι και για τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα.

Οπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, η έρευνα αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό, ώστε να μην κρατούνται σε καθεστώς «ομηρείας» πολιτικά πρόσωπα μόνο και μόνο για τον σχηματισμό εντυπώσεων.

Ερευνα για Παπαγγελόπουλο

Και ενώ η τακτική Δικαιοσύνη ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των ερευνών της, ένα άλλο δικαστικό κεφάλαιο με «φόντο» την υπόθεση της Novartis παραμένει επίσης ανοιχτό. Πρόκειται για τη δικαστική έρευνα που διενεργεί η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, και με βάση τον δικονομικό ορίζοντα των ερευνών, όπως όλα δείχνουν, για πολλούς ακόμα μήνες στην καλύτερη περίπτωση ή και για χρόνια ακόμα η δικογραφία για τη Νovartis, που έχει πλέον τεμαχιστεί σε πολλά κομμάτια, θα παραμένει ανοιχτή, μέχρις ότου φτάσει να κριθεί το καθένα σκέλος από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

Από τις ΗΠΑ

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ξεκίνησε αρχικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ύστερα από καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές και συγκεκριμένα για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και ιατρών. Τον  Ιούνιο του 2020 η θυγατρική εταιρεία Novartis Hellas συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 225 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις ανωτέρω Αρχές, παραδεχόμενη ότι από το 2012 έως το 2015 η εταιρεία προχώρησε σε αθέμιτες παροχές προς υπαλλήλους νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα ώστε να αγοράζουν περισσότερα φάρμακά της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ