Φυλακές: Το σχέδιο για τη «δεύτερη ευκαιρία» στους αποφυλακισθέντες
Στα άμεσα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής η ίδρυση γραφείων διασύνδεσης - Ηδη μέσα στις φυλακές διευθυντές ετοιμάζουν προφίλ κρατουμένων
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Μόλις ανοίξει η κεντρική πύλη των φυλακών οι αποφυλακισμένοι – πρώην κατάδικοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση στη ζωή τους: να αφήσουν πίσω τους το «ποινικό» παρελθόν τους και να βρουν τη δύναμη – έχοντας μια δεύτερη ευκαιρία – να σταθούν ξανά στα πόδια τους για να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Μια νέα ημέρα ξεκινά για αυτούς. Αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή στέκεται πλέον η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς στα άμεσα πλάνα της είναι η ίδρυση γραφείων διασύνδεσης της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στόχος είναι σε κάθε φυλακή να δημιουργηθεί γραφείο το οποίο σε συνεργασία με τη διεύθυνση του εκάστοτε σωφρονιστικού καταστήματος θα βοηθά όσους κρατουμένους ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα της ζωής τους, την αποφυλάκιση.
Οσοι στελεχώσουν τα γραφεία αυτά θα διαμορφώνουν σε συνεργασία με τον κρατούμενο το προφίλ του, ενώ θα γνωρίζουν ποιοι από τους αποφυλακισθέντες κλείνουν πίσω τους την πόρτα των σωφρονιστικών καταστημάτων με αναστολή και ποιοι με απόλυση υπό όρους. Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα καλούνται να απαντήσουν θα είναι εάν έχουν σπίτι, ποια είναι η οικονομική τους κατάσταση και αν χρειάζονται κάποιου είδους βοήθεια στη νέα τους ζωή μακριά από τις φυλακές. Επίσης, όσοι συνομιλούν με τους κρατουμένους θα ξέρουν αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αν χρειάζονται νοσηλεία ή ψυχολογική στήριξη. Μάλιστα, ο κρατούμενος όπως και η οικογένειά του θα ενημερώνονται για τη βοήθεια που θα μπορούν να του παρέχουν οι δομές της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, οι οποίες θα βρίσκονται φυσικά σε στενή συνεργασία με τα γραφεία διασύνδεσης.
Τρία βήματα
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική εισηγητική έκθεση, «ο κρατούμενος, μέσω των γραφείων διασύνδεσης με την ΕΠΑΝΟΔΟ, αποκτά ρεαλιστική διάσταση της κατάστασης την οποία θα αντιμετωπίσει με την αποφυλάκισή του και έτσι απογοητεύεται λιγότερο και ίσως αυτό συντελέσει στην πρόληψη της παραβατικότητας που προκύπτει από τον αιφνιδιασμό του αποφυλακισμένου όταν αντιμετωπίζει τα πρώτα πρακτικά ζητήματα μετά την αποφυλάκιση».
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη μέσα στις φυλακές διευθυντές ετοιμάζουν προφίλ και καταγράφουν ανάγκες κρατουμένων που σύντομα θα αποφυλακιστούν και θα χρειαστούν βοήθεια.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου αφορά έξι παραρτήματα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Κομοτηνή, Χαλκίδα και Χανιά, ενώ τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα αναμένεται να δημιουργηθεί η δομή του Βόλου καθώς έχει βρεθεί κατάλληλο κτίριο, όμως αντίστοιχη πρόταση για κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις έχει γίνει και στην Πάτρα.
Στο τρίτο μέρος προβλέπεται η κατασκευή ξενώνων για τους αποφυλακισμένους που δεν έχουν στέγη. Ενας ξενώνας λειτουργεί στην Αθήνα, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθούν αντίστοιχοι οπουδήποτε στη χώρα λειτουργούν παραρτήματα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Για τον λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής απευθύνεται σε περιφέρειες και δήμους για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων που θα στεγάσουν τόσο τις υπηρεσίες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ όσο και τους ξενώνες της.
Σοφία Νικολάου
Στοίχημα η ένταξη. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου επεσήμανε: «Βασικός στόχος της πολιτείας είναι όλοι οι καταδικασμένοι για διάφορα αδικήματα να τιμωρούνται εκτίνοντας τις ποινές τους με βάση τις δικαστικές αποφάσεις και χωρίς παρεκκλίσεις και χαριστικές ρυθμίσεις. Είναι, όμως, μεγάλο στοίχημα και ο σωφρονισμός τους και η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. O δρόμος της επανόδου στη ζωή είναι δύσκολος και κρίσιμος». Και πρόσθεσε: «Ειδικά όσοι θέλουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή – και είναι οι περισσότεροι κρατούμενοι – έχουμε χρέος να τους στηρίξουμε. Προχωρούμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετασωφρονιστικής πολιτικής δίνοντάς τους κίνητρα για να επανενταχθούν χωρίς προβλήματα στην κοινωνία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις