Βαρύτερο το δεύτερο lockdown για ασθενείς με άνοια
Την επίδραση της πανδημίας COVID-19 σε ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους διερεύνησε με μελέτη η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, ενώ παραμένει σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1102
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Το 86% των ασθενών με άνοια βίωσαν σημαντική επιδείνωση της κατάστασής τους εξαιτίας της πανδημίας και κυρίως λόγω του lockdown, ενώ το 57,4% των φροντιστών τους βίωσε μεγαλύτερη επιβάρυνση στο δεύτερο lockdown.
To συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που εκπόνησε η Εταιρεία Αλτζχάιμερ Αθηνών, σε339 φροντιστές ασθενών με Αλτζχάιμερ, από τον Νοέμβριο του 2020 ως τον περασμένο Απρίλιο.
Βάσει των παρατηρήσεων των φροντιστών που ήταν στην πλειονότητά τους γυναίκες ηλικίας 53 ετών κατά μέσο όρο, το 86% των ασθενών με άνοια εμφάνισε επιδείνωση της κατάστασής του λόγω της μακράς περιόδου απομόνωσης με μεγαλύτερη επίπτωση στην ικανότητα επικοινωνίας, στη διάθεση και την κινητικότητά τους.
Όσον αφορά τους ίδιους, το 85% παρατήρησε επιδείνωση τόσο ως προς το σωματικό φορτίο τους και το 90% επιδείνωση ως προς το ψυχολογικό φορτίο. Η μεγαλύτερη επιδείνωση για το 57,4% ήρθε κατά το δεύτερο lockdown.
Ο λόγος είναι ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης και άνοια, είναι εξαιρετικά ευάλωτα από την πανδημία και εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για νόσηση και αυξημένη θνητότητα, αφού δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν μέτρα υγιεινής και προφύλαξης. Επιπλέον όμως, η μειωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους, η διατάραξη της καθημερινής ρουτίνας και η αδυναμία εξόδου προκαλούν εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, σωματική δυσφορία, με αποτέλεσμα η φροντίδα τους – ιατρική και κοινωνική – να γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, ειδικά και λόγω της αναστολής λειτουργίας κέντρων εξειδικευμένης φροντίδας και περιορισμού της πρόσβασης σε δομές.
Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας
Καθώς η πανδημία λόγω COVID-19 συνεχίζεται, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, έθεσε σε λειτουργία τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102. Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση. Περισσότερα από 800 άτομα έχουν λάβει βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2020 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Γραμμή 1102 μέχρι σήμερα.
Οι υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1102 είναι:
- Ενημέρωση για την άνοια και στρατηγικές πρόληψης
- Ενημέρωση για διαθέσιμες υπηρεσίες και προγράμματα για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους
- Πρακτικές συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια
- Συμβουλές αντιμετώπισης κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς σε άτομα με άνοια
- Διασύνδεση με τις οργανώσεις Alzheimer που λειτουργούν στην Ελλάδα
- Δικτύωση με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια που λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα
- Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας σε θέματα σχετικά με την άνοια
- Ενημέρωση για τις υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των ιδιωτικών και δημόσιων Νοσοκομείων και γενικότερα των φορέων που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία και την άνοια.
Η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 9.00-19.00 (εκτός αργιών) με αστική χρέωση. Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω live webchat ή και μέσω e-mail στο 1102@alzheimerathens.gr.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις