Κοροναϊός: Μεταδοτικό στέλεχος από την Αφρική εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη
Η νέα ποικιλία του SARS-CoV-2 και φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις που συνδέονται με υψηλή μεταδοτικότητα και διαφυγή από τα αντισώματα
Ακόμα μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού έρχεται να προστεθεί στη λίστα των στελεχών που δημιουργούν ανησυχία για ενδεχόμενη ανθεκτικότητα στα εμβόλια.
Το στέλεχος B.1.620 πιθανότατα πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική και έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η διεθνής ερευνητική που το ανακάλυψε.
Η νέα ποικιλία του SARS-CoV-2 και φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις που συνδέονται με υψηλή μεταδοτικότητα και διαφυγή από τα αντισώματα, προειδοποιούν οι ερευνητές, αν και αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί στην πράξη,
Μέχρι σήμερα, το B.1.620 δεν έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως στέλεχος υπό διερεύνηση ή στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος, ωστόσο φέρει μια σειρά μεταλλάξεων που γνωρίζουμε από άλλα στελέχη όπως η λεγόμενη βρετανική παραλλαγή.
Πολλές από τις μεταλλάξεις αυτές αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, η οποία είναι επίσης ο στόχος όλων των σημερινών εμβολίων. Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις σε αυτή την βασική πρωτεΐνη εκτιμάται ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και θα μπορούσαν να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.
Το στέλεχος B.1.620 ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο σε δείγματα ασθενών από τη Λιθουανία. Η νέα μελέτη το ανιχνεύει αναδρομικά σε δείγματα από την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου τα οποία είχαν ληφθεί τον Φεβρουάριο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα στελέχη, για παράδειγμα η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δεν είναι τόσο ευάλωτα στα αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν αυτή η διαφυγή από τα αντισώματα επηρεάζει στην πράξη την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν οδηγεί μόνο στην παραγωγή αντισωμάτων αλλά και στη λεγόμενη κυτταρική ανοσία, μέσω των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κυτταρική ανοσία είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί, πιθανώς όμως επαρκεί για την πρόληψη των νέων στελεχών.
Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε μεταξύ άλλων σε έξι ασθενείς από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, καθώς και σε επτά άτομα στην Ευρώπη που είχαν επισκεφθεί το Καμερούν.
Η γενωμική ανάλυση υποδεικνύει ότι η νέα παραλλαγή πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Αφρική και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από ταξιδιώτες πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.
Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι το B.1.620 είναι ευρέως διαδεδομένο στην κεντρική Αφρική αλλά δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα λόγω αδυναμίας γενετικού ελέγχου σε επαρκή αριθμό δειγμάτων.
Κρούσματα καταγράφονται πλέον σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, όχι όμως και η Ελλάδα.
Η ανακάλυψη, σχολιάζει το περιοδικό Nature, «αναδεικνύει τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι τοπικές ανισότητες στην γενωμική παρακολούθηση».
- Ο Μικαουτάτζε γλίτωσε την Γεωργία κόντρα στους Ουκρανούς (1-1) – Μοιραίος Ακτούρκογλου για την Τουρκία (0-0)
- LIVE: Σάρλοτ Χόρνετς – Μιλγουόκι Μπακς
- Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ κατά της Χάιφα – Επλήγη συναγωγή, λέει ο στρατός του Ισραήλ
- Λίβανος: Ξεκληρίστηκε πολυμελής οικογένεια σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε χωριό
- Χούθι: Έπληξαν «ζωτικής σημασίας στόχο» σε λιμάνι του Ισραήλ
- Όσκαρ 2025: Ο Κόναν Ο’ Μπράιεν θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των φετινών βραβείων