BBC: Γιατί η Γάζα είναι τόσο θολή στο Google Maps;
Την ίδια ώρα η Πιονγκγιανγκ, η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερης ευκρίνειας εικόνες, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει αυτοκίνητα και ανθρώπους
- «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
Γιατί η Γάζα, μία από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, είναι τόσο θολή στο Google Maps;
Το ερώτημα αυτό σύμφωνα με το BBC έχει τεθεί από ερευνητές, που χρησιμοποιούν open – source, δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες – συμπεριλαμβανομένων δεδομένων χαρτογράφησης – για να εντοπίζουν επιθέσεις και να καταγράφουν τις επιπτώσεις τους.
«Το γεγονός ότι δεν έχουμε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το Ισραήλ και τα Παλαιστιανιακά εδάφη μας πηγαίνει πίσω» δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο Σαμίρ, ερευνητής open source. Όχι μόνο η Γάζα, αλλά και μεγάλο κομμάτι του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών εδαφών στο Google Earth εμφανίζονται ως εικόνες χαμηλής ανάλυσης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, όπως αναφέρει το BBC.
Την ίδια ώρα η Πιονγκγιανγκ, η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερης ευκρίνειας εικόνες, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει αυτοκίνητα και ανθρώπους.
Η χρήση υπηρεσιών όπως το Google Earth έχει καταστεί ζωτικής σημασίας στην καταγραφή συγκρούσεων. Οι ερευνητές τα χρησιμοποιούν για να καταγράψουν τόσο τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων όσο και τις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού. Αν και η Google επισημαίνει ότι στόχος της είναι να προσφέρει τακτικά εικόνες από πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας είναι θολές.
Έως και πέρυσι η αμερικανική κυβέρνηση είχε θέσει περιορισμούς στην ποιότητα των δορυφορικών εικόνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη που είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν αμερικανικές επιχειρήσεις σε εμπορική βάση για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο καθώς ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Airbus μπορούσαν να προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης, οι ΗΠΑ δέχθηκαν πιέσεις να δώσουν τέλος στους περιορισμούς. Αυτό και έγινε τον Ιούλιο του 2020. Ωστόσο οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν.
Το BBC μίλησε με εκπροσώπους τόσο της Google όσο και της Apple (που επίσης προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες).
Η Apple είπε ότι εργάζεται ώστε να επικαιροποιήσει τους χάρτες της το συντομότερο δυνατόν με υψηλότερη ανάλυση. Η Google δήλωσε ότι οι εικόνες της προέρχονται από σειρά προμηθευτών και εξετάζει «ευκαιρίες να ανανεώσει τις εικόνες με υψηλότερης ανάλυσης, όταν καταστούν διαθέσιμες». Αλλά πρόσθεσε ότι δεν «σχεδιάζει να μοιραστεί νέες εικόνες προς το παρόν».
Σημειώνεται ότι εταιρείες με δορυφόρους όπως η Maxar (βλέπε παραπάνω) και η Planet Labs, προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης σε Ισραήλ και Γάζα.
Γιατί είναι σημαντικές οι εικόνες; Ερευνητές του Human Rights Watch τονίζουν ότι το 2017 συνεργάστηκαν με την Planet Labs για να αποκαλύψουν την καταστροφή χωριών των Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ.
Πηγή Ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις