ΜέΡΑ25: Να θεσπιστεί ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών και στην Ελλάδα
Τo MέΡΑ 25 υποστηρίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό κάθε δημοκρατική κοινωνία να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας ως ταμπού». Ειδικά σήμερα, προσθέτει με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας, πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα.
- Disney: Αποσύρει επεισόδιο του «Moon Girl and Devil Dinosaur» με τρανς χαρακτήρα και «τρώει» κράξιμο στα social
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Τo MέΡΑ 25 υποστηρίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό κάθε δημοκρατική κοινωνία να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας ως ταμπού».
Ειδικά σήμερα, προσθέτει, 17 Μαΐου 2021, παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας, πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα.
Στην σχετική ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ 25, επισημαίνεται ότι «η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ανθρώπινα δικαιώματα» και σημειώνει:
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετά βήματα προς τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και συμπεριληπτικότερου κλίματος. Η θέσπιση αντιρατσιστικών νόμων, το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελούν ιστορικής σημασίας νίκη του ΛΟΑΚΤΙ+ κινήματος.
»Έχουμε όμως ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε προς την κατεύθυνση της πλήρους ισονομίας. Το σύμφωνο συμβίωσης διαφέρει από το γάμο. Το σύμφωνο μπορεί να τελείται και μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών, γεγονός το οποίο δε συμβαίνει και με το γάμο.
»Ούτε το ελληνικό Σύνταγμα ούτε ο αστικός κώδικας αναφέρονται ρητά στο φύλο των ατόμων που επιθυμούν να συνάψουν γάμο. Παρόλα αυτά, οι δύο πολιτικοί γάμοι ζευγαριών ιδίου φύλου που τελέστηκαν στην Τήλο το 2008, ακυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο.
»Επιπλέον το σύμφωνο συμβίωσης δε δίνει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, με αποτέλεσμα σε ομόφυλα ζευγάρια που μεγαλώνουν κάποιο παιδί, ένας ή μία από τους δύο γονείς να είναι αόρατος-η για το νόμο, το κράτος, τους θεσμούς.
»Η ελληνική πολιτεία οφείλει να τελεί και γάμους ομοφύλων ζευγαριών και να αναγνωρίσει όσους έλαβαν χώρα στο εξωτερικό (είτε πολιτικούς είτε θρησκευτικούς). Οι διακρίσεις με βάση το φύλο είναι ρατσιστικές.
»Ο ρατσισμός είναι καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ισότητα όλων των ατόμων απέναντι στο νόμο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα
»Ίσες υποχρεώσεις – Ίσα δικαιώματα. Στηρίζουμε το ψήφισμα για το γάμο ομοφύλων και στην Ελλάδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις