Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Να τεθεί υπό τον έλεγχο της Βουλής η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τσίπρας: Να τεθεί υπό τον έλεγχο της Βουλής η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Την απόφαση του να ζητήσει τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την εκδήλωση του κόμματός του.

Την απόφαση του να ζητήσει τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την εκδήλωση του κόμματός του.

Υπερβαίνει τη θητεία της κυβέρνησης

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συζητά για τους πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης παρότι πρόκειται για ένα σχέδιο που υπερβαίνει τη θητεία της.

«Αν ζήσουμε ξανά την κατασπατάληση πόρων σε ημέτερους όπως στη πανδημία θα πάμε πίσω αντί να πάμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί να έχουμε στόχους για το που θα πάμε, αλλά και ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για να μην μείνουν πίσω οι μισοί. Στο πλαίσιο αυτό η δημοκρατία και λογοδοσία είναι κυρίαρχο στοιχείο».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Έχουμε δύο συγκρουόμενες φιλοσοφίες. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται από το χθες από το 1990, και αυτό ενώ ο κόσμος ακόμη και η Ευρώπη αλλάζει έστω και με πιο αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση προωθεί ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, μείωση της φορολογίας με συνέπειες στο κοινωνικό κράτος, μείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το τρένο της ανάπτυξης

»Με αυτές τις προτάσεις ο κίνδυνος είναι να χάσουμε ξανά το τρένο της ανάπτυξης. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το δικό μας Σχέδιο. Εμείς θα επιδιώξουμε μία προοδευτική κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό σχέδιο ανάπτυξης που μπορεί να υλοποιηθεί μετά από αναθεώρηση σε συνεννόηση με την ΕΕ. Η Ευρώπη επίσης κινδυνεύει να χάσει το τρένο. Δεν είναι η σύγκριση μόνο η ποσοτική στις δαπάνες, αλλά και η ποιότητα, η μείωση των ανισοτήτων δεν είναι στόχος της ΕΕ. Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτό για να μην χάσει η Ευρώπη το τρένο».

Κάνοντας την σύγκρισή ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανέφερε: «Η ΕΕ έχει 120 εκατ. περισσότερους κατοίκους από τις ΗΠΑ αλλά οι δαπάνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν 5,5 τρισ. και η ΕΕ μόλις 750 δισ. Τα μεγέθη είναι συντριπτικά. Παρότι τα χαιρετίζουμε γιατί είναι μέτρα έξω από την μέχρι τώρα νοοτροπία της ΕΕ, είναι ακόμη πολύ πίσω».

Στα κέντρα κατάρτισης παρά στα πανεπιστήμια

Αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση λέγοντας ότι είναι απαραίτητο οι πολιτικές να διαχυθούν σε όλη την κοινωνία ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Τοποθετήθηκε και για τα θέματα Παιδείας λέγοντας ότι «τα περισσότερα χρήματα του Σχεδίου Ανάκαμψης θα πάνε στα κέντρα κατάρτισης παρά στα Πανεπιστήμια… Επίσης μια σειρά τμήματα μετά την μείωση των εισακτέων κατά 25.000 θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ευκαιρία για να διατεθούν πόροι όχι μόνο σε υλικοτεχνικές υποδομές αλλά σε προγράμματα για να βελτιωθούν τα Πανεπιστήμια».

Τα οφέλη δεν θα διαχυθούν προς τα κάτω

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είπε ότι η πρόταση της κυβέρνηση προβλέπει την ενίσχυση της ανάπτυξης και θεωρεί ότι τα οφέλη θα διαχυθούν και προς τα κάτω. «Για εμάς το επίπεδο των μισθών και το κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι «σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης το πακέτο θα πάει σε μερικές μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η δική μας είναι στοχευμένη να πάει σε πολλούς».

Σημείωσε ακόμη ότι δεν ξέρει το επιτελικό κράτος της ανάγκες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αν δεν ενεργοποιήσει την αυτοδιοίκηση και τα κινήματα. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει μόνο η ενεργειακή και ψηφιακή ανισότητα αλλά και την θεσμική ανισότητα και πρόσθεσε ότι μία ακόμη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο προτάσεις είναι ότι η ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζει και την θεσμική ανισότητα. Σημείωσε ακόμη ότι ακόμη και η ΕΕ έχει ξεφύγει και έχει απομακρυνθεί από την θέση ότι η αγορά θα λύσει από μόνη της την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Βαθμοί ελευθερίας

Ο Γιώργος Σταθάκης, πρώην υπουργός, υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα, η Ελλάδα έχει αναπτυξιακή υστέρηση, μιας και η πρόσκαιρη ανάπτυξη μέχρι το 2000 έσκασε σαν φούσκα. Υπάρχει αναπτυξιακό έλλειμμα: έχουμε κλειστή οικονομία, έχουμε λιγότερο μέσο όρο επενδύσεων και έχουμε απαράδεκτη υψηλή ανεργία καθώς και μισθούς που πέρασαν μία μεγάλη πτώση. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ενσωματώσει τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό. Η ελληνική οικονομία θα αλλάξει παντού. Το ζητούμενο είναι η πράσινη μετάβαση να συμβατή με τις δυνατότητες της οικονομίας να αναπτυχθεί. Πρέπει να κάνουμε τρία βασικά πράγματα: το πρώτο να αποκαταστήσουμε ισχυρές δημόσιες πολιτικές, το δεύτερο είναι η χρηματοδότηση που πρέπει να εγκαταλείψει τον οριζόντιο χαρακτήρα και το τρίτο είναι να επιλύσεις τους αδιανόητους αναχρονισμούς που κληρονομήσαμε από το παρελθόν».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι η ΕΕ άφησε βαθμούς ελευθερίας για να κινηθούν οι κυβερνήσεις και ότι κάποιο περιθώριο αναθεώρησης θα υπάρξει από τις επόμενες κυβερνήσεις, που φυσικά δεν θα αφορά έργα που θα είναι σε εξέλιξη. Έκανε σύγκριση ανάμεσα στο Σχέδιο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «έχουμε δύο διαφορετικές φιλοσοφίες».

Ακολούθως εξήγησε: «Ενώ έχουμε την πιο ελαστική αγορά εργασίας στην Ευρώπη η κυβέρνηση λέει ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση. Ενώ έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβίωσαν της πιο σκληρής οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία η κυβέρνηση αναδεικνύει ως πρόβλημα ότι πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό τους. Στην φορολογία μιλάει για μείωση, όταν η παγκόσμια συζήτηση είναι για αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Επίσης μιλάει για ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις στην χώρα που τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν τα περισσότερα. Εμείς λέμε ότι η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας οδήγησε στην καθήλωση των μισθών ακόμη και σε περίοδο ανάπτυξης και ότι η μείωση της φορολογίας οδηγεί σε μείωση περιορισμό του κοινωνικού κράτους. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Απαιτείται ενίσχυση των πανεπιστημίων

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέφερε: «Τα περιφερειακά πανεπιστήμια πυροδότησαν την ανάπτυξη και συγκράτησε υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικός την περιφέρεια. Παρά την οικονομική χρήση και την υποχρηματοδότηση το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκει τον δρόμο να αναπτύξει υψηλού επιπέδου δυναμικό».

Σημείωσε ωστόσο, ότι είναι κρίσιμο πλέον η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μετά την χρόνια υποχρηματοδότηση, ώστε στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου τα τμήματα των πανεπιστημίων να αποκτήσουν ακαδημαϊκή δυναμική. Απαιτείται ενίσχυση για ανάπτυξη νέων υποδομών και πρόσληψη προσωπικού που θα στηρίξει αυτές τις νέες δομές… Επίσης κατάργηση της ισοτιμίας των κολεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια… Θα περιμέναμε πιο ξεκάθαρο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της έρευνας. Προβλέπονται μόνο 140 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια 35 εκατομμύρια ετησίως. Υπολείπονται κατά πολύ ακόμη και των 500 εκατομμυρίων που προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη».

Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε: «Κατ’ αρχήν χρειαζόμαστε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει πρέπει να δούμε τις αρμοδιότητες που πρέπει να φύγουν από τον κεντρικό μηχανισμό και να περάσουν στους δήμους και τις περιφέρειες… Επίσης πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και διασύνδεση των έργων».

Αναφέρθηκε στην Κρήτη λέγοντας ότι «προχωρά ο Βόρειος Οδικός Άξονας και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια στον κρατικό μηχανισμό. Η συνέχιση της δημοπράτησης του έργου που είχε ξεκινήσει από τον Χρήστο Σπίρτζη συνεχίζεται σήμερα».

Πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση

Ο Γιάννης Καλτσάς επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο αναφέρθηκε στο πώς προτεραιοποιούνται οι στόχοι της Τράπεζας:

«Βασική προτεραιότητα είναι η επιλογή σχεδίων που έχουν να κάνουν με την πράσινη μετάβαση και με την ψηφιοποίηση… Ακολούθως όλες οι επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή είναι καλές. Η δική μας προτεραιοποίηση βασίζεται σε κάποιες προϋποθέσεις ακόμη: πρώτον να μην δημιουργήσουμε κάτι κακό, δεύτερο να μην βλάψουμε το περιβάλλον, κοινωνικές ομάδες ή την πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον φροντίζουμε η ανάπτυξη που χρηματοδοτούμενα είναι εκείνη που χρειάζεται ο συγκεκριμένος τόπος. Πχ τα φωτοβολταϊκά έργα είναι πηγή πλούτου για την Ελλάδα, αλλά τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Υπάρχει η εντύπωση ότι το φθηνό χρήμα θα ωθήσει τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις. Δεν είναι αλήθεια πολλές φορές οι επιχειρηματίες αξιολογούν πιο σημαντικά την αβεβαιότητα, το θεσμικό πλαίσιο, το δικαστικό σύστημα, την συνέχεια του κρατικού μηχανισμού».

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα σταμάτησε εδώ και πολλά χρόνια τη χρηματοδότηση λιγνίτη και από πέρυσι σταμάτησε την χρηματοδότηση έργων που έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο. «Θέλουμε μία Ευρώπη που το 2050 θα είναι δίχως υδρογονάνθρακες», είπε.

Ευκαιρία

Η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς σημείωσε ότι «θέλουμε να βλέπουμε την κρίση της πανδημίας σαν ευκαιρία. Έδειξε την σύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπινης υγείας. Αυτό το μήνυμα το πήραν και οι ηγεσίες των χωρών όπως φάνηκε και από τα μέτρα που έλαβαν αλλά και από το ότι οι οικονομικές ενισχύσεις της ΕΕ. Το 37% των πόρων θα αφορά πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Αλλά και οι υπόλοιπες επενδύσεις δεν πρέπει να βλάπτουν το περιβάλλον. Επιπλέον τα μέτρα θα πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος».

Σημείωσε ότι επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι τα έργα για την βιοποικιλότητα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να ωριμάσει έργα πολύ γρήγορα και δεν πρέπει να φοβάται τον διάλογο και την διαβούλευση.

Η Νατάσσα Ρωμανού ερευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA εστίασε στην πράσινη μετάβαση, λέγοντας: «Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος, μεγαλύτερη και από την Covid. Η Ευρώπη και η Μεσόγειος αντιμετωπίζουν τις συνέπειες με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν μπορεί να σχεδιάζει μία κυβέρνηση έργα δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες στο περιβάλλον από την κλιματική αλλαγή».

Το σχέδιο Μπάιντεν επηρεασμένο από την Αριστερά και τα κινήματα

Αναφέρθηκε στο σχέδιο Μπάιντεν λέγοντας ότι «είναι επηρεασμένο από την Αριστερά και τα κινήματα στην Αμερική και την Ευρώπη. Ουσιαστικά διπλασίασε τους στόχους που είχε βάλλει το σχέδιο Ομπάμα για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και αύξησε σημαντικά τα κονδύλια για τις υποδομές. Θέλει να βάλει την Αμερική στην ηγεσία της πράσινης μετάβασης γενικώς και θα ήταν σημαντικό αν μπορούσε να συμπεριλάβει και ευρωπαϊκές δυνάμεις».

Ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ανέφερε: «Πήραμε όλοι ένα μάθημα ζωής από την διαχείριση της πανδημίας. Χρειάστηκε η παγκόσμια κοινωνία να συνεργαστεί για να λύσει ένα πρόβλημα. Βγαίνοντας από την πανδημία είμαι πιο αισιόδοξος από οποτεδήποτε. Στην ΕΕ μπορεί να υπάρχει μία καθυστέρηση, ωστόσο η ΕΕ έχει τοποθετηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή με στόχους και σχέδια και έχει επιλέξει την επόμενη δεκαετία ως την ψηφιακή δεκαετία. Η Ευρώπη έχει μία διαφορετική προσέγγιση από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τους τομείς αυτούς και είναι ένα βήμα μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο».

Υπογράμμισε ότι χρηματοδότηση, κλιματική κρίση και ψηφιοποίηση συνδυασμένα με την ανάπτυξη είναι η πρόκληση και πρόσθεσε ότι «η ψηφιοποίηση δεν είναι όπως πριν, η εξελισσόμενη ψηφιακή επανάσταση θα δημιουργήσει νέα βάση για πολλούς κλάδους της οικονομίας».

Σημείωσε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι η χρηματοδότηση και ανάπτυξη όχι μόνο της μεγάλης επιχειρηματικότητας αλλά κυρίως της μικρής και της μεσαίας. Επίσης είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη και μπορεί να κάνει ένα συνολικό «rebranding».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024