ΠΟΥ: Οι υπερωρίες σκοτώνουν 745.000 άτομα ανά έτος
Τα στοιχεία της έρευνας είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που άλλες έρευνες δείχνουν ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση των (συχνά απλήρωτων) υπερωριών διεθνώς
Οι υπερωρίες σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η πρώτη παγκόσμια έρευνα επί του θέματος έδειξε ότι στη διάρκεια του 2016, 745.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες εξαιτίας των υπερωριών.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο.
Ο ΠΟΥ σημείωσε επίσης ότι η πανδημία του κοροναϊού ενδέχεται να επιδεινώσει (και) αυτή την τάση.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι ώρες εργασίας αγγίζουν ή ξεπερνούν τις 55 την εβδομάδα, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται κατά 35%, ενώ ο κίνδυνος για θάνατο από καρδιοπάθεια αυξάνεται κατά 17%, σε σύγκριση με τον κίνδυνο εκείνων που εργάζονται 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), έδειξε επίσης ότι σχεδόν τα δύο τρίτα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υπερωριών ήταν άνδρες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι θάνατοι συνέβαιναν ακόμη και δεκαετίες μετά το διάστημα των υπερωριών.
Πέντε εβδομάδες νωρίτερα, μια ανάρτηση του 55χρονου Τζόναθαν Φρόστικ στο Linkedin έγινε viral, καθώς περιέγραφε πώς αποφάσισε να σταματήσει να εργάζεται υπερωρίες.
Ο Φρόστικ, που κατείχε διευθυντική θέση στην HSBC εξηγούσε πώς ένα κυριακάτικο απόγευμα άρχισε να προετοιμάζεται για την εβδομάδα που θα ακολουθούσε, όταν αισθάνθηκε ένα σφίξιμο στο στήθος του και μυρμήγκιασμα στον λαιμό, το σαγόνι και το χέρι του, καθώς επίσης και δύσπνοια.
«Πήγα στο δωμάτιό μου για να μπορέσω να ξαπλώσω και η σύζυγός μου το παρατήρησε και κάλεσε ασθενοφόρο», έγραψε.
Καθώς ανάρρωνε από το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, ο Φρόστικ αποφάσισε ότι θα άλλαζε την προσέγγισή του απέναντι στη δουλειά του. «Δεν θα είμαι όλη μέρα στο Zoom από εδώ και στο εξής», κατέληξε.
Εκατοντάδες άτομα ταυτίστηκαν με την ανάρτησή του και μοιράστηκαν δικές τους ιστορίες για τις επιπτώσεις των υπερωριών στην υγεία.
Ο Φρόστικ δεν κατηγόρησε τον εργοδότη του για τις υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας του, όμως ένας σχολιαστής σημείωσε: «Οι εταιρείες συνεχίζουν να πιέζουν τους ανθρώπους μέχρι να φτάσουν στα όριά τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την υγεία τους».
Η HSBC δήλωσε ότι όλοι οι εκπρόσωποι της τράπεζας εύχονταν περαστικά στον Φρόστικ.
«Κι εμείς αναγνωρίζουμε τη σημασία της προσωπικής υγείας και ευημερίας και την αξία της ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής. Στη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουμε αυξήσει σημαντικά τις προσπάθειές μας για την υγεία και την ευημερία των υπαλλήλων μας».
Αν και η έρευνα του ΠΟΥ δεν εστίασε στην περίοδο της πανδημίας, αξιωματούχοι του οργανισμού σημείωσαν ότι η πρόσφατη αύξηση της τηλεργασίας και η οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υπερωρίες.
«Έχουμε ορισμένα στοιχεία που μας δείχνουν ότι όταν οι χώρες μπαίνουν σε εθνικό lockdown οι υπερωρίες αυξάνονται κατά 10%», ανέφερε ο Φρανκ Πέγκα του ΠΟΥ.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι υπερωρίες εκτιμάται ότι ευθύνονται περίπου για το ένα τρίτο όλων των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, γεγονός που τις καθιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για ασθένειες που προκαλούνται από την εργασία.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι υπερωρίες οδηγούν σε επιδείνωση της υγείας: Πρώτον μέσα από τις άμεσες σωματικές αντιδράσεις στο στρες και δεύτερον επειδή η αύξηση των ωρών αυξάνει και τις πιθανότητες οι εργαζόμενοι να υιοθετήσουν βλαβερές για την υγεία τους συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η μείωση των ωρών ύπνου και της άσκησης και η κακή διατροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη είδηση φτάνει τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση εισάγει νομοσχέδιο βάσει του οποίου οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα αυξάνονται, με αντάλλαγμα την παραχώρηση επιπλέον άδειας, σε περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης θα είναι μειωμένες. Φυσικά, οι παραπάνω επιπτώσεις στην υγεία των εργαζόμενων δεν αντιστρέφονται από μερικές επιπλέον ημέρες ξεκούρασης.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται υπερωρίες αυξανόταν ήδη πριν την πανδημία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και αφορούσε περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στη Βρετανία, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας, έκαναν κατά μέσω όρο έξι ώρες απλήρωτων υπερωριών την εβδομάδα.
Οι άνθρωποι που συνέχισαν να πηγαίνουν στο γραφείο έκαναν κατά μέσο όρο 3,6 ώρες υπερωριών, σύμφωνα πάντα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία.
Με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις