ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα ασχοληθεί ξανά με τις αμβλώσεις – Συντηρητική πλειοψηφία εξασφάλισε ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, είχε φροντίσει να τοποθετήσει συντηριτικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το δικαίωμα στην άμβλωση ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους για ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποδέχθηκε σήμερα να εξετάσει εκ νέου τους όρους του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, κάτι που, δεδομένης της συντηρητικής πλειοψηφίας του, θα μπορούσε να προμηνύσει ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο.
Το ανώτατο σώμα, του οποίου το ένα τρίτο των εννέα δικαστών έχει οριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα ασχοληθεί το προσεχές φθινόπωρο με έναν νόμο του Μισισίπι, που απαγορεύει τις περισσότερες περιπτώσεις άμβλωσης από την 15η εβδομάδα της κύησης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις ΗΠΑ, ελλείψει ενός νομοθετικού πλαισίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν εκείνο που αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σε μια εμβληματική απόφαση του 1973 με τίτλο «Roe v. Wade». Απεφάνθη στη συνέχεια ότι οι γυναίκες μπορούν να προχωρούν σε άμβλωση εφόσον το έμβρυο «δεν είναι βιώσιμο», κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 22 εβδομάδες κύησης.
Το δικαίωμα στην άμβλωση έχει γίνει αρκετές φορές αντικείμενο αντιπαράθεσης με συντηρητικά κομμάτια του πλυθησμού, ιδίως στα θρησκευτικά περιβάλλοντα, να μάχονται σθεναρά το δικαίωμα των γυναικών.
Οι φωνές αυτές πλήθυναν στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ αλλά και την περίοδο της θητείας του, καθώς ο πρώην πλανητάρχης τάχθηκε κατά του δικαιώματος των γυναικών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι νόμοι πολιτειών περιόρισαν το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, κλείνοντας μεταξύ άλλων δημόσιες δομές.
Την ίδια περίοδο, ωστόσο οι ΗΠΑ έζησαν την αναβίωση ενός γυναικείου κινήματος που περιελάμβανε από το MeToo μέχρι το δικαίωμα στην άμβλωση και τα εργασιακά δικαιώματα.
Όμως, οι νόμοι που αντικρούουν απευθείας το πλαίσιο, που έχει ορίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, ιδίως εκείνοι που απαγορεύουν όλες τις αμβλώσεις ή περιορίζουν τις αμβλώσεις στην πρώτες εβδομάδες της κύησης, είχαν, έως σήμερα, συστηματικά ακυρωθεί από τα δικαστήρια.
Ο νόμος του Μισισίπι είχε, επομένως, μπλοκαριστεί σε πρώτο βαθμό κατόπιν στο εφετείο. Οι συντάκτες του αποφάσισαν τότε να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να έχει απορρίψει την προσφυγή, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, γεγονός που θα επικύρωνε αυτές τις αποφάσεις. Αποδεχόμενο να εξετάσει την προσφυγή, αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να τις αναστρέψει.
Προκειμένου να πείσει το δεξιό εκλογικό σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, να διορίσει στο σύνολο των ομοσπονδιακών δικαστηρίων δικαστές που πρέσβευαν συντηρητικές αξίες και κυρίως αντιτίθεντο στην άμβλωση.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, μεταξύ αυτών την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, μια πιστή καθολική, για να αντικαταστήσει τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, θερμή προασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις