Τουρισμός και ΑΕΠ: Τάμα στην Τήνο
Τι θα γίνει το ελληνικό καλοκαίρι;
Ανοίγει ο τουρισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα νησιά και τα καταλύματα θα γεμίσουν. Το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μία ατάκα σε παλιά ασπρόμαυρη ελληνική ταινία ή μία ρομαντική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.
Η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει θέλει το comeback του τουρισμού και αυτό η κυβέρνηση το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, εξ ου και οι προσπάθειες η χώρα να κερδίσει χρόνο (μεγαλύτερη σεζόν), χρήμα (να αυξηθεί η κατανάλωση) και ασφάλεια (επιτάχυνση εμβολιαστικής διαδικασίας, πιστοποιητικό).
Φέτος παρατηρείται το εξής εντυπωσιακό: η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει και στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαμηλότερες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 από εκείνες που υπολογίζει για την Ελλάδα η ίδια η Κομισιόν. Αυτό που επίσης εξιτάρει: το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι σίγουρο για το πως θα πάει ο τουρισμός αλλά είναι σίγουρο για πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα εφαρμοστεί και θα συμβάλει στον προϋπολογισμό.
Όπως λέγαμε και στα μαθηματικά «ένα το κρατούμενο»: Να αναμένουμε πως ο τουρισμός και η οικονομία επιστρέφει σε επίπεδα προ πανδημίας μετά το 2022. Συνεχίζουμε τους μαθηματικούς υπολογισμούς και εξηγούμαστε: Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ο τουριστικός κλάδος θα δουλέψει με κρατήσεις της “τελευταίας στιγμής”.
Επομένως η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έναν συντηρητικό αριθμό για τα φετινά έσοδα που φτάνουν στο 40-45% του 2019. Επομένως, αν τελικά ο τζίρος πάει καλύτερα και αυτό το ποσοστό ανέλθει δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; Ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δέκα μονάδες αυτόματα συμβάλει μία μονάδα στο ΑΕΠ.
Στο διά ταύτα: Υπάρχει αισιόδοξο σενάριο για το Ταμείο Ανάκαμψης στον προϋπολογισμό και συγκρατημένες προβλέψεις στον τουρισμό. Όπου η πορεία του τουρισμού πραγματικά δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια και έτσι μένουν μόνο οι προσδοκίες ότι οι κινήσεις της χώρας και ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τις ελπίδες -και τις… προσευχές – πως ο κλάδος θα πάει καλύτερα από πέρσι.
Η έκθεση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα ανέβασε τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψης στο 4,1% το 2021 και 6% το 2022 ( από 3,5% το 2021 και 5% 2022 τον Φεβρουάριο), ενώ οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν την ανάπτυξη στο 3,6%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις