Κλιματική αλλαγή: Πόσο απειλεί την παραγωγή τροφίμων
Η κλιματική αλλαγή απειλεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.
Η κλιματική αλλαγή είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Όμως αν υπήρχε και η επιστημονική γνώση σχετικά με το ποιες περιοχές του πλανήτη θα αγγίξει ή ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, τι θα γινόταν;
Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Aalto αξιολογεί με ακρίβεια πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων εάν παραμείνουν αμετάβλητες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η ταχεία, ανεξέλεγκτη αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί, μέχρι το τέλος του αιώνα, να οδηγήσει περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σε συνθήκες που δεν υπάρχουν σήμερα – δηλαδή , έξω από ασφαλή κλιματολογικό χώρο», εξηγεί ο Μάττι Κούμου, καθηγητής παγκόσμιων ζητημάτων νερού και τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Aalto.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό το σενάριο είναι πιθανό να συμβεί εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται με τους τρέχοντες ρυθμούς. Στη μελέτη, οι ερευνητές ορίζουν την έννοια του ασφαλούς κλιματικού χώρου ως περιοχές όπου το 95% της παραγωγής των καλλιεργειών πραγματοποιείται σήμερα, χάρη στο συνδυασμό τριών κλιματικών παραγόντων: βροχοπτώσεις, θερμοκρασία και ξηρότητα.
Οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και την ξηρότητα καθώς και το κλίμα θέρμανσης απειλούν ιδιαίτερα την παραγωγή τροφίμων στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία καθώς και στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, δεν έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
«Η παραγωγή τροφίμων, όπως γνωρίζουμε, αναπτύχθηκε κάτω από ένα αρκετά σταθερό κλίμα, σε μια περίοδο αργής θέρμανσης που ακολούθησε την τελευταία εποχή του πάγου. Η συνεχής αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες και η παραγωγή τροφίμων και η κτηνοτροφία δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν», λέει ο υποψήφιος διδάκτορας Matias Heino, ο άλλος κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο μελλοντικά σενάρια για την κλιματική αλλαγή: ένα στο οποίο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται ριζικά, περιορίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5-2 βαθμούς Κελσίου και ένα άλλο στο οποίο οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται χωρίς προβλήματα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρέαζε 27 από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων και επτά διαφορετικά ζώα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ικανότητες των κοινωνιών να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι απειλές επηρεάζουν χώρες και ηπείρους με διαφορετικούς τρόπους. Σε 52 από τις 177 χώρες που μελετήθηκαν, ολόκληρη η παραγωγή τροφίμων θα παρέμενε στο μέλλον στο ασφαλές κλιματικό χώρο. Αυτές περιλαμβάνουν τη Φινλανδία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ήδη ευάλωτες χώρες όπως το Μπενίν, η Καμπότζη, η Γκάνα, η Γουινέα-Μπισάου, η Γουιάνα και το Σουρινάμ θα πληγούν σοβαρά εάν δεν γίνουν αλλαγές έως και το 95% της τρέχουσας παραγωγής τροφίμων. Είναι ανησυχητικό καθώς αυτά τα έθνη έχουν επίσης πολύ λιγότερη ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με τις πλούσιες δυτικές χώρες. Συνολικά, το 20% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιέργειας και το 18% της κτηνοτροφικής απειλής βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή ανθεκτικότητα.
Εάν τεθούν υπό έλεγχο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη κλιματική ζώνη στον κόσμο σήμερα – το βόρειο δάσος, που εκτείνεται σε Βόρεια Αμερική, Ρωσία και Ευρώπη – θα συρρικνωθεί από τα τρέχοντα 18,0 σε 14,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα έως το 2100. Εάν δεν είμαστε σε θέση να μειώσουμε τις εκπομπές, θα απομένουν μόνο περίπου 8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του απέραντου δάσους. Η αλλαγή θα ήταν ακόμη πιο δραματική στη Βόρεια Αμερική: το 2000, η ζώνη κάλυψε περίπου 6,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – έως το 2090 μπορεί να συρρικνωθεί στο ένα τρίτο.
Στην αρκτική τούνδρα τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα: εκτιμάται ότι θα εξαφανιστεί εντελώς. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι αυξάνεται το τροπικό ξηρό δάσος και οι τροπικές ζώνες της ερήμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις