Ακίνητα: Αγώνας δρόμου για μεταβιβάσεις – Σπεύδουν χιλιάδες ιδιοκτήτες
Πυρετός στα συμβολαιογραφεία με τους ιδιοκτήτες να σπεύδουν να προλάβουν τις αυξήσεις στις νέες αντικειμενικές
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Στα γραφεία των συμβολαιογράφων έχουν οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους οι ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται έντονη κινητικότητα με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων να έχουν «γκαζώσει» μετά τη βουτιά που σημείωσαν το 2020 όταν ξέσπασε το τσουνάμι της πανδημίας.
Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι τον Απρίλιο, μόνο στη Νομαρχία Αθηνών άλλαξαν χέρια 835 ακίνητα. Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους, στη συγκεκριμένη περιφέρεια, πραγματοποιήθηκαν 2.522 μεταβιβάσεις ακινήτων όταν στο πρώτο τρίμηνο είχαν ολοκληρωθεί 1.687 μεταβιβάσεις.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων όπου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, εν μέσω κορωνοϊού και lockdown, έγιναν 1.110 μεταβιβάσεις ακινήτων από 736 που είχαν καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Μετά το κέντρο της Αθήνας που πρωταγωνιστεί στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ακολουθεί η Καλλιθέα με 138 μεταβιβάσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, ενώ ανοδικά κινούνται η Νέα Σμύρνη με 95 μεταβιβάσεις και το Παλαιό Φάληρο όπου άλλαξαν χέρια 71 ακίνητα. Πιο κάτω συναντάμε δημοφιλείς και ακριβές περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, το Μαρούσι και το Χαλάνδρι, ενώ στο ραντάρ των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων βρίσκονται περιοχές Ζωγράφου, Ψυχικού, Φιλοθέης. Οι χαμηλότερες πτήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφονται στα δυτικά προάστια της Αττικής.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, τα τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ έχουν πάρει «φωτιά» ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει ταχύτητες και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myProperty μέσω της οποίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Από τις αρχές Μαρτίου που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου ο αριθμός των ηλεκτρονικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης θα έχει φθάσει τις 2.000 και αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την 1η Ιουνίου και μετά καθώς από τη συγκεκριμένη ημερομηνία όλες οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.
Την ίδια ώρα στις Εφορίες φθάνουν δεκάδες email και φάκελοι με δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Περίπου 5.000 δηλώσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις ΔΟΥ.
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν κινητοποιήσει πολλούς φορολογούμενους που σπεύδουν στα γραφεία των συμβολαιογράφων για να μεταβιβάσουν ακίνητα προκειμένου να προλάβουν τις νέες τιμές ζώνης, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών στους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
Ευθυγράμμιση με τις εμπορικές
Οι νέες αντικειμενικές αξίες που βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές τιμές αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται οι τιμές ζώνης που θα επιβληθούν για πρώτη φορά σε 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες αναμένεται να ανεβάσουν στα ύψη τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.
Για τον λόγο αυτό οι φορολογούμενοι βιάζονται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σύνταξης συμβολαίων για αγορές ή γονικές παροχές ακινήτων, ώστε οι φόροι και τα τέλη μεταγραφής συμβολαίων να υπολογιστούν και να βεβαιωθούν με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές και να αποφευχθούν επιπλέον επιβαρύνσεις που θα προκύψουν μετά τις αναπροσαρμογές των συγκεκριμένων τιμών. Οσο μάλιστα θα πλησιάζει ο χρόνος της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επισκέπτονται τα συμβολαιογραφικά γραφεία.
Οσοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες στην αγορά ενός ακινήτου ή να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:
Χρηματικές γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ για απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες.
Μετά το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις