Τα σχέδια για τη νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών
Σκέψεις για συνολική ρύθμιση των οφειλών με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις σε 60 ή 72 δόσεις
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την Εφορία να αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και από το 2022 θα βρεθούν απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.
Σε 8 μήνες από σήμερα επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα κληθούν να εξοφλήσουν τις οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του 2021 και να επιστρέψουν στο κράτος έως και το 50% των ενισχύσεων που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα τρέχουν οι πληρωμές για φορολογικές (ΦΠΑ κ.α) και ασφαλιστικές οφειλές, οι δόσεις άλλων ρυθμίσεων (πάγια ρύθμιση, 100 ή και 120 δόσεις) και οι δόσεις δανείων.
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται μια συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας καθώς και αυτών που θα γεννηθούν φέτος με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η στήριξη να είναι στοχευμένη και ανάλογη με τις πραγματικές οικονομικές αντοχές και τις προοπτικές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Οι συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του φθινοπώρου σε συνάρτηση με τις συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας και τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Οι δανειστές παραδοσιακά αν και είναι αντίθετοι σε ρυθμίσεις οφειλών σε πολλές δόσεις καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η κουλτούρα των πληρωμών, αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου η διευθέτηση των χρεών είναι το μοναδικό ανοιχτό κεφάλαιο όσον αφορά στο νέο κύμα των μέτρων στήριξης για την επόμενη ημέρα.
Τα σενάρια
Με την αγορά να πιέζει για περισσότερες δόσεις εξόφλησης των οφειλών καθώς η ειδική ρύθμιση των 24 -48 δόσεων δεν επαρκεί για να καλύψει τις πληγές που έχει ανοίξει η υγειονομική κρίση στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια όπως:
– Ρύθμιση – πακέτο για όλα τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Με τα σημερινά δεδομένα φόροι και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ενώ ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να καταβληθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
– Περισσότερες και μικρότερες δόσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Ένα σενάριο προβλέπει διατήρηση των 24 άτοκων δόσεων και αύξηση των 48 μηνιαίων δόσεων σε 60 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων για τα χρέη του πρώτου lockdown που «πάγωσαν» έως και το Δεκέμβριο του 2021 αφορά:
– Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.
– Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
– Εργαζόμενους που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο.
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
Πηγή: ΟΤ
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο