Γιατί πρέπει να προσέχουμε πολύ με τα αντισηπτικά, ειδικά το καλοκαίρι – Ο ρόλος της αλκοόλης στην ανάφλεξη
«Ευτυχώς ο οδηγός άμεσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και του παρασχέθηκε βοήθεια για μικρά εγκαύματα και άλλα μη επικίνδυνα για τη ζωή του τραύματα. Το όχημα από την άλλη καταστράφηκε ολοσχερώς»
Η εικόνα σοκάρει, ένα αυτοκίνητο λαμπαδιασμένο να φλέγεται στη μέση ενός πάρκινγκ και οι πυροσβέστες να προσπαθούν να το σβήσουν.
Ακόμα πιο σοκαριστικός είναι ο λόγος που ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, όλα ξεκίνησαν όταν ο οδηγός άναψε τσιγάρο αφού μόλις είχε βάλει αντισηπτικό στα χέρια του.
«Ευτυχώς ο οδηγός άμεσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και του παρασχέθηκε βοήθεια για μικρά εγκαύματα και άλλα μη επικίνδυνα για τη ζωή του τραύματα. Το όχημα από την άλλη καταστράφηκε ολοσχερώς».
Πολλά παρόμοια περιστατικά
Μάλιστα, αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που προβληματίζει.
«Απολύμανε τα χέρια της με αντισηπτικό δευτερόλεπτα μετά άναψε ένα κερί και τότε χτύπησε η καταστροφή».
Μία γυναίκα φαίνεται να έπαθε ακριβώς το ίδιο. Όπως ισχυρίζεται έπαθε εγκαύματα όταν άναψε ένα κερί αμέσως μετά την απολύμανσή της με αντισηπτικό.
«To χέρι μου πήρε φωτιά, το μπουκαλάκι έσκασε όλο μου το σώμα από τα μαλλιά ως τα δάχτυλα των ποδιών μου ήταν στις φλόγες».
Το ρεπορτάζ προκάλεσε και μία επίδειξη της επικινδυνότητας που υπάρχει από την τοπική πυροσβεστική.
«Βεβαιωθείτε πως είστε μακριά από γυμνή φλόγα, είστε μακριά από φούρνους υγραερίου, από κεριά, μπάρμπεκιου, οτιδήποτε με γυμνή φλόγα».
Σε άλλο βίντεο ένα μηχανάκι στην Ινδία λαμπαδιάζει την ώρα που το ψεκάζουν με αντισηπτικό σε έναν υπαίθριο σταθμό απολύμανσης.
Προσοχή με τα αντισηπτικά
Η ένδειξή για το εύφλεκτο των αντισηπτικών που υπάρχει ακόμα και σε μαντηλάκια φαίνεται πως δεν είναι υπερβολική.
Οι Αμερικάνοι έχουν βγάλει οδηγίες για το φαινόμενο που, αν και σπάνιο, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όποιον άτυχο δει το αντισηπτικό του να λειτουργεί ως πηγή ανάφλεξης.
«Όταν οι εξατμίσεις είναι στην κατάλληλη συγκέντρωση των εξατμίσεων του καυσίμου με το οξυγόνο στον αέρα, τότε το μόνο που λείπει για να προκληθεί ανάφλεξη είναι μία βιώσιμη πηγή ανάφλεξης».
Οι ειδικοί εξηγούν πως το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο αλλά για λόγους ασφαλείας πρέπει πάντα να αποφεύγεται η παρουσία φλόγας και στο αυτοκίνητο να έχουμε κατά νου πως τα τζάμια λειτουργούν ως φακοί που εκτοξεύουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό και δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις.
Από την άλλη, το να απολυμαίνομε το εσωτερικό του αυτοκινήτου ή όποια άλλη επιφάνεια δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο και είναι ασφαλές αφού τα συστατικά τα απορροφούν οι επιφάνειες.
Χρειάζεται προσοχή
Όπως σημειώνει στο MEGA ο Μιχάλης Χάλαρης, επίκουρος καθηγητής Χημείας, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς πολλά από τα συστατικά των αντισηπτικών είναι εύφλεκτα.
Δε θα πρέπει να τα αφήνουμε σε έκθετα στον ήλιο σημεία του αυτοκινήτου, καθώς παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασίες.
«Τα βάζουμε σε σκιερά μέρη, καλύτερο θα είναι να μην τα αφήνουμε καθόλου στο αμάξι» τονίζει χαρακτηριστικά.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία