Ταϊβάν: Από «success story» της πανδημίας, σε αυστηρούς περιορισμούς
Στην Ταϊπέι και στα περίχωρά της καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά μέτρα. Βασικές αιτίες θεωρούνται ο εφησυχασμός των πολιτών, οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού και οι μεταλλάξεις του κοροναϊού
Την περασμένη Παρασκευή, τα νέα κρούσματα ήταν 29. Το Σάββατο 180, 205 την Κυριακή και 335 τη Δευτέρα.
Μπορεί τα νούμερα να ακούγονται μικρά. Δείχνουν όμως μία εκθετική αύξηση.
Και ειδικά για την Ταϊβάν αρκούσαν για να σημάνουν συναγερμό, μιας και στα εδάφη της η πανδημία είχε από νωρίς ανασχεθεί, καταγράφοντας συνολικά, από την απαρχή της και πριν από την σημερινή έξαρση, περίπου 1.100 κρούσματα και 12 θανάτους.
Οι περισσότερες νέες μολύνσεις, ανακοινώθηκε, εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Ταϊπέι και στα περίχωρά της, όπου έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί και οι κάτοικοι άδειασαν πανικόβλητοι τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Δύο εβδομάδες αγωνίας
Προς το παρόν και για δύο εβδομάδες, 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σε συνολικό πληθυσμό 24 εκατομμυρίων, καλούνται να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και να μείνουν στα σπίτια τους.
Τα σχολεία έχουν κλείσει και τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση.
Μπαρ και εστιατόρια, σινεμά και γυμναστήρια έχουν κατεβάσει ρολά, όπως και τα περισσότερα καταστήματα. Κλειστοί είναι και οι χώροι θρησκευτικής λατρείας.
Οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται στα πέντε άτομα και σε εξωτερικούς χώρους στα δέκα.
Η μη χρήση μάσκας εκτός οικίας τιμωρείται με πρόστιμο έως και 15.000 νέων δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 440 ευρώ).
Εάν, δε, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, που θα παραμείνουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα, δεν μειωθούν τα νέα κρούσματα σε κάτω από 100 ημερησίως, τότε οι αρχές θα αυστηροποιήσουν τα μέτρα, στο ανώτερο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού.
Τι πήγε λάθος;
Μέχρι πρότινος, η νησιωτική Ταϊβάν, απέναντι με την Κίνα, χαρακτηριζόταν υπόδειγμα στην αποτελεσματική διαχείριση και ανάσχεση της πανδημίας.
Ο περιορισμός των αφίξεων και οι αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι, το προηγμένο σύστημα ιχνηλάτησης επαφών, η 14ήμερη καραντίνα σε όσους έρχονταν από το εξωτερικό και η πειθαρχία των κατοίκων του νησιού -βασικοί πυλώνες της υγειονομικής στρατηγικής του- κρίθηκαν από ειδικούς, μελέτες και εκ του αποτελέσματος ένα από τα σημαντικότερα «success stories» στον πλανήτη.
Τον Απρίλιο, ωστόσο, κι ενώ δεν είχε αρχίσει καλά-καλά ο μαζικός εμβολιασμός κατά της Covid-19, οι αρχές της Ταϊβάν αποφάσισαν να μειώσουν σε τρεις μόλις ημέρες το διάστημα καραντίνας για ανεμβολίαστους πιλότους και μέλη πληρώματος του κρατικού αερομεταφορέα CAL. Το ίδιο ίσχυσε και για τους πιλότους σε εμπορικές πτήσεις.
Για την μειωμένη, δε, καραντίνα τους, διέμεναν σε κτίριο ενός μεγάλου ξενοδοχείου στο διεθνές αεροδρόμιο Ταογουάν, στα περίχωρα της Ταϊπέι, που -όπως κατόπιν… εορτής διαπιστώθηκε- εξελίχθηκε σε εστία έξαρσης της Covid-19.
Αιτία δεν ήταν μόνο το ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν μολυνθεί από κοροναϊό, χωρίς ακόμη να το ξέρουν, αλλά και η ανεκδιήγητη απόφαση της διεύθυνσης του ξενοδοχείου να τους επιτρέψει να κυκλοφορούν σε χώρους, όπου υπήρχαν πελάτες.
Τα πρώτα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στις 20 Απριλίου και αφορούσαν πιλότους εμπορικών πτήσεων, που είχαν επιστρέψει από τις ΗΠΑ.
Μέχρι να διαγνωστούν, ωστόσο, είχαν ήδη μολύνει συνάδελφους τους και μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου, που με τη σειρά τους μετέφεραν τον ιό στις οικογένειές τους και σε αγνώστους, κατά τις επισκέψεις τους σε εστιατόρια, μπαρ και χώρους αναψυχής.
Στο μεσοδιάστημα, η Ταϊβάν είχε δημιουργήσει ταξιδιωτική «φούσκα» με το Παλάου, στον Ειρηνικό, η οποία έχει τώρα μοιραία μπει στον «πάγο».
Πρόστιμα και εμβόλια
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, οι ταϊβανέζιες αρχές επέβαλαν πρόστιμα στην CAL και στο ξενοδοχείο της «τρύπιας» καραντίνας.
Στη δε «σκιά» της πανδημίας, το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού -που καρκινοβατούσε, αρχικά εξαιτίας ελλείψεων και μετέπειτα λόγω αδιαφορίας του κοινού- άρχισε να επιταχύνεται.
Προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχουν οι ηλικιωμένοι, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής.
Μέχρι στιγμής, έχει ανοσοποιηθεί μόλις το 1% του πληθυσμού, από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Εντός των επόμενων μηνών, πάντως, αναμένονται στην Ταϊβάν νέες παραδόσεις εμβολίων, διαβεβαίωσε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο και σκεύασμα εγχώριας παρασκευής.
- Η πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ επί Αλμέιδα – «Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος»
- Μεντιλίμπαρ: «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι» – Τα δεδομένα για τους τραυματίες
- Ανεργία: Μειώθηκε στην ΕΕ – Παραμένει «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα
- Ολυμπιακός: «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» στο Καραϊσκάκη μετά τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ (vid)
- Ένας Ολυμπιακός από τα καλύτερα των 100 χρόνων
- Όταν έχεις έναν από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην Ευρώπη…