Τζωρτζ Όργουελ: Τα δύο αριστουργήματά του κυκλοφόρησαν σε graphic novel
Οι εκδόσεις Κάκτος μάς παρουσιάζουν δύο εξαιρετικές ιδέες για διάβασμα
O Τζορτζ Όργουελ (George Orwell) ήταν άγγλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός και δημοσιογράφος. Ένας από τους πρώτους σταρ της λογοτεχνίας, που έγινε παγκοσμίως γνωστός με την πολιτική αλληγορία «Η φάρμα των ζώων» (1945), ενώ η φήμη του έφτασε στο απόγειό της με το σκοτεινό, μελλοντολογικό μυθιστόρημα «1984» (1949). Υπήρξε μάστορας του λόγου, σε μία εποχή που ο δημοσιογραφικός λόγος δύσκολα ξεχώριζε από τον λογοτεχνικό.
Στα αριστοτεχνικά χέρια του Fido Nesti, το σημαντικότερο έργο του Τζωρτζ Όργουελ βρίσκει την πρώτη του διασκευή σε κόµικς. Το 1984 αφηγείται την ιστορία του φοβισµένου Γουίνστον Σµιθ, ο οποίος ζει σε έναν κόσµο απόλυτης καταπίεσης. Στην Ωκεανία, το να έχεις ελεύθερη σκέψη θεωρείται βαρύτατο έγκληµα. Σε µια κοινωνία όπου έχει θεσµοθετηθεί το ψέµα, ο Γουίνστον επαναστατεί και, στη λαχτάρα του για αλήθεια και ελευθερία, διακινδυνεύει τη ζωή του αφήνοντας τον εαυτό του να ερωτευτεί µια συνάδελφο, την όµορφη Τζούλια, και να στραφεί ενάντια στο καθεστώς. Εκδεδοµένο για πρώτη φορά το 1949, το προφητικό έργο του Όργουελ βρίσκει την απεικόνισή του σε αυτό το λαµπρό graphic novel.
Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.
Ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του 20ού αιώνα, το «1984» διαβάστηκε σαν μανιφέστο και θαυμάστηκε σαν προφητεία. Η εφιαλτική του αλήθεια για το κράτος της θανατερής τρομοκρατίας απέχει μόλις ένα βήμα από το να γίνει πραγματικότητα: ήδη ο Μεγάλος Αδελφός μάς βλέπει.
Κουρασμένα από την εκμετάλλευση στην οποία τα υποβάλλουν οι άνθρωποι, τα ζώα της Αρχοντικής Φάρμας επαναστατούν εναντίον του ιδιοκτήτη τους και καταλαμβάνουν το αγρόκτημα, με σκοπό τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού συστήματος ισοτιμίας που βασίζεται στο σύνθημα: «Τέσσερα πόδια καλό, δυο πόδια κακό». Όμως, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος προκειμένου κάποια ζώα –τα πιο έξυπνα, τα γουρούνια– να αρχίσουν να απολαμβάνουν ειδικά προνόμια, επαναφέροντας ένα καθεστώς καταπίεσης. Η ιστορία της φιλελεύθερης εξέγερσης των ζώων ξαναγράφεται για να δικαιολογήσει τη νέα τυραννία, και οι αντιφρονούντες είτε εξαφανίζονται είτε σωπαίνουν με τη βία.
Με ακρυλικό μελάνι, μετατρέποντας κάθε σελίδα σε αληθινό έργο τέχνης, ο κομίστας και ζωγράφος Odyr έδωσε σχήμα και χρώμα σε αυτό το «αγροτικό παραμύθι», το οποίο, σύμφωνα με τον Άγγλο συγγραφέα Malcolm Bradbury, «είναι η καλύτερη σάτιρα που γράφτηκε ποτέ για το σκοτεινό πρόσωπο της σύγχρονης ιστορίας».
Σύγχρονο κλασικό, ένα από τα πιο διάσημα έργα μυθοπλασίας του 20ού αιώνα, λαμβάνει ζωή και κίνηση με αυτή την εξαιρετική διασκευή για όλες τις ηλικίες. Γραμμένο εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δημοσιευμένο το 1945, το έργο του Τζωρτζ Όργουελ αποτελεί μια απ’ τις πιο συναρπαστικές αφηγήσεις της εποχής μας, μια οικουμενική αλληγορία για τους μηχανισμούς της εξουσίας και τις αδυναμίες που οδηγούν στη διάβρωση και στον εκφυλισμό των μεγάλων ιδεών και σχεδίων πολιτικής επανάστασης.
«Αυτό το βιβλίο μάς λέει πως όσοι παραιτούνται της ελευθερίας τους με αντάλλαγμα κάποιες υποσχέσεις για ασφάλεια καταλήγουν χωρίς ούτε τη μία ούτε την άλλη».
Λίγα (ακόμα) λόγια για τον Όργουελ:
O Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ (1903-1950), γνωστός περισσότερο με το συγγραφικό του ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ, ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο, συνειδητότητα των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθεση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και αφοσίωση στον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Συχνά κατατάσσεται στους Άγγλους συγγραφείς του 20ού αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή και στους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του.
Ο Όργουελ έγραψε κριτικές λογοτεχνίας, ποίηση, μυθιστορήματα και πολεμικές ανταποκρίσεις. Έγινε διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημα 1984 – Ο Μεγάλος Αδελφός, που το έγραψε το 1949, και την αλληγορική νουβέλα Η φάρμα των ζώων (1945).
Το 2008, οι Times, τον κατέταξαν δεύτερο στη λίστα με τους πενήντα κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945. Το έργο τού Όργουελ συνεχίζει να επηρεάζει τη μαζική και πολιτική κουλτούρα και ο όρος Οργουελικός, περιγραφικός ολοκληρωτικών και απολυταρχικών πρακτικών, εντάχθηκε στο λεξιλόγιο μαζί με αρκετούς από τους νεολογισμούς του, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων: ψυχρός πόλεμος, Μεγάλος Αδελφός, Αστυνομία Σκέψης, Δωμάτιο 101, διπλή σκέψη και έγκλημα σκέψης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις