Στην ανάγκη ο νέος κλιματικός νόμος να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, στάθηκε η Φώφη Γεννηματά κατά την παρέμβασή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν προετοιμαστούμε σωστά οι συνέπειες (σ.σ. της κλιματικής αλλαγής) θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας».

Αναγκαία η εθνική συνεννόηση

Μάλιστα η κα Γεννηματά σημείωσε ότι στη διαμόρφωση του νόμου πλαίσιου πρέπει να σταλεί το μήνυμα της συναίνεσης στην κοινωνία και «θα συγκρουστούμε» όπως ανέφερε στην πορεία για τα μέτρα πολιτικής σε ότι αφορά την εφαρμογή αυτού του πλαισίου καθώς «εκεί υπάρχει πολιτική απόχρωση».

«Ελπίζω ότι δεν θα μείνουμε στις συζητήσεις. Ότι δεν θα επικρατήσουν και σε αυτό το κρίσιμο θέμα σκοπιμότητες, ιδεοληψίες  και κομματικές στοχεύσεις.  Ότι θα υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για την διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης, που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες. Ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Γλασκόβη, στις αρχές Νοεμβρίου, η
χώρα μας να έχει κλιματικό νόμο» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Συμπλήρωσε δε ότι «η υιοθέτηση και η εφαρμογή τέτοιων μεγάλων αλλαγών απαιτεί ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή ώστε να αντέχουν αυτές στον χρόνο και στις κυβερνητικές αλλαγές».

Η κα Γεννηματά αφού αναφέρθηκε στα ως τώρα «διστακτικά βήματα» από πλευράς παγκόσμιας κοινότητας σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι η Ε.Ε. δείχνει να παίρνει αποφάσεις με το Green Deal  και την συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Κανονισμό». Ενώ χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα από τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν.

Θέματα πολιτικής επιλογής και προτεραιότητας

«Όμως ο νομικός δεσμευτικός στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία το 2050, δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη πορεία. Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές προκλήσεις  και ηθικά διλήμματα» τονισε η κα Γεννηματά και επέμεινε στην ανάγκη μιας δίκαιης μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη με την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην κατεύθυνση αυτή η κα Γεννηματά επεσήμανε ότι «είναι θέμα πολιτικής επιλογής και προτεραιότητας πχ , αν επιλέγει η Κυβέρνηση να πριμοδοτεί τα ιδιωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αντί να εστιάσει στην ηλεκτροκίνηση των δημόσιων συγκοινωνιών. Και παράλληλα αν θα επιλέξει να εισάγει μόνο, τέτοιου είδους τεχνολογία. Εμείς λέμε ότι το βάρος χρειάζεται να δοθεί στην παραγωγή στον τόπο μας με επενδύσεις που  δημιουργούν προστιθέμενη αξία».

«Για παράδειγμα άκουσα πολλές φορές τον Υπουργό να μιλά για το υδρογόνο, αλλά δεν άκουσα να μιλάει για «πράσινο υδρογόνο». Έχει και αυτό πολύ μεγάλη σημασία» ανέφερε ενώ συμπλήρωσε ότι επίσης είναι «θέμα πολιτικής επιλογής και προτεραιότητας, το να τεθούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τους δικαιούχους των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και Ενεργειακής
Αναβάθμισης, και όχι να εφαρμοστεί το «όποιος προλάβει», «όποιος πληκτρολογήσει πιο γρήγορα κερδίζει».

Πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας

«Σήμερα που υπάρχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για λιγνιτικές περιοχές-νησιά, το Πράσινο Ταμείο κα. οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, με τις κατάλληλες επιλογές και προτεραιότητες» ανέφερε η κα Γεννηματά τονίζοντας ότι στόχος μας είναι ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην κατεύθυνση αυτή η κα Γεννηματά μίλησε για πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας για:

Την μεγάλη ενίσχυση των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και τουλάχιστον το 80% ως το 2050. Αλλά όχι ΑΠΕ για τους λίγους. Ενεργειακή Δημοκρατία με την συμμετοχή Δήμων, ενεργειακών κοινοτήτων, αγροτών και
παραγωγών, καταναλωτών, να αποθηκεύουν, να πωλούν την δική τους ενέργεια.

Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Εντοπισμό δραστηριοτήτων, πρακτικών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος, ώστε να τεθούν σε χαμηλότερες κλίμακες ΦΠΑ.

Μεταβίβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει επέκταση και αξιοποίηση των τραίνων στις μεταφορές.

Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής με στόχους τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ένταξη του Τουρισμού στις αρχές της αειφορίας. Ώστε όλες οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτόν, την μεταποίηση και το μάρκετινγκ, μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία, να έχουν εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.

Επεξεργασία και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, και υποδομές για την πράσινη αστική ανάπτυξη. Με στόχο πόλεις με μηδενικές εκπομπές αερίου.

Το πλαίσιο

Η κα Γεννηματά πρότεινε στο νόμο πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή να υπάρξει:

1.     Θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2050 σε σύγκριση με τα ποσοστά εκπομπών του 1990

2.     Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα έως το 2050.

3.     Συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του Δημόσιου τομέα έως το 2030.

4.     Συγκεκριμένος προϋπολογισμός υποστήριξης επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.

Κλειδί η συνεργασία και η συμμετοχή

«Κλειδί της πρότασης μας είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των ειδικών, των επιχειρήσεων και των πολιτών με έμφαση στη συμμετοχή της νέας γενιάς.  Και φυσικά η ένταξη της προστασία του κλίματος στον πυρήνα κάθε κυβερνητικής πολιτικής και δράσης και ενέργειας κάθε Υπουργείου» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρότεινε:

· Τη σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από διακεκριμένους  εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, που θα προτείνει λύσεις προς την Κυβέρνηση και θα παρακολουθεί την πρόοδο στην υλοποίηση των κλιματικών στόχων.

· Την θεσμοθέτηση Κλιματικής Συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών ώστε να εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Έτσι ώστε να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες φωνή, με άμεση συμμετοχή στην υλοποίηση των στόχων μέσα από μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία.

· Την σύσταση Επιτροπής Διαλόγου για την υποστήριξη των πολιτών-μελών της Συνέλευσης και της εξασφάλισης συνεργασίας όλων των πολιτικών-κοινωνικών δυνάμεων.

· Τη σύσταση Επιτροπής Διαφάνειας και Λογοδοσίας, ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τις διαδικασίες με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας.

· Την εφαρμογή συστήματος ετήσιου «επιτρεπτού προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου» σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για όλους, με 5ετή ορίζοντα. Με ταυτόχρονο σύστημα υποστήριξης για όσους θα θιγούν οικονομικά.

· Και βέβαια αν φαντάζει μεγάλο ..επίτευγμα η δημιουργία Ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε το 2009, τώρα χρειαζόμαστε έναν ειδικό «απεσταλμένο» Κλιματικής Αλλαγής  σε κάθε Υπουργείο. Κομβικό σημείο επαφής.

Δύο δρόμοι

«Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το
περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης» υπογράμισε η Φώφη Γεννηματά.