Μητσοτάκης: Να καταστήσουμε σύμμαχο την κοινωνία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Στην ανάγκη να καταστεί σύμμαχος η κοινωνία και η νέα γενιά στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής στάθηκε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη συζήτηση ενός νέου κλιματικού νόμου.
Στην ανάγκη να καταστεί σύμμαχος η κοινωνία και η νέα γενιά στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής στάθηκε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη συζήτηση ενός νέου κλιματικού νόμου.
Η απολιγνιτοποίηση θα γίνει με ήπιο τρόπο
«Υπήρξε τολμηρή η απόφαση της κυβέρνησης μας για την δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα…» ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «δεν στηρίχτηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «διασφαλίσαμε αυτή η μετάβαση να γίνει με ήπιο τρόπο».
«Έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο ως ΕΕ να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές μας ως το 2030» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ακόμα πως «το ζητούμενο είναι πως θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου».
«Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης. Οφείλουμε να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως «η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση. Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο «Ελλάδα 2.0″».
Τα κόμματα να πουν με ποια προγράμματα και δράσεις συμφωνούν ή διαφωνούν
Ο πρωθυπουργός ότι αυτός ο σχεδιασμός «θα είναι τεχνοκρατικός» αλλά ταυτόχρονα «αυτή η προσπάθεια πρέπει να καταστήσει την ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά σύμμαχο» στο πλαίσιο της «διαγεναεκής αλληλεγγύης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης από το 2019 για την ενέργεια και το κλίμα, αλλά και στο σχέδιο που υπέβαλε στην ΕΕ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και περιλαμβάνει τέτοιες παρεμβάσεις και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να πουν συγκεκριμένα σε ποια προγράμματα και δράσεις συμφωνούν ή διαφωνούν και να μην περιοριστούν σε μια αφηρημένη κριτική.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νέος κλιματικός νόμος (νόμος πλάισιο) θα είναι γεγονός και για την Ελλάδα (ήδη 12 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου) τους επόμενους μήνες μέσα από ευρεία διαβούλευση.
Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον γερμανικό κλιματικό νόμο και τόνισε ότι συζήτησή του συμπίμπει με τον οικονομικό προϋπολογισμό, γεγονός που υπογραμμίζει -όπως ανέφερε- την ευρύτερη σημασία της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη συνεισφοράς των τομέων της οικονομίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Στην κατεύθυνση αυτή πέρα από τις νέες τεχνολογίες στις οποίες πρέπει να επενδυθούν κεφάλαια ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά περιέγραψε την ανάγκη παρεμβάσεων στη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, στις μεταφορές, στην ενέργεια και τις ΑΠΕ και την προώθηση ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία και τις κατασκευές και εν τέλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για να συμβαδίσει η Ελλάδα με το πλαίσιο των κλιματικών στόχων που τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπαρξιακή απειλή χωρίς ιδεολογικό χρώμα
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε η συζήτηση αυτή για τη διαμόρφωση του κλιματικού νόμου δεν έχει ιδεολογικό χρώμα καθώς διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα και χαρακτήρισε υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη την κλιματική αλλαγή.
«Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε αν δεν αλλάξουμε ουσιαστικά την οργάνωση των κοινωνιών. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι είναι «ευκαιρία για τη χώρα να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι για τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση και από το νέο ΕΣΠΑ.
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Λίβανος: Νέο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εντολές εκκένωσης τριών χωριών στα νότια
- Ολυμπιακός: Mε επίθεση που πετάει!
- Λακωνία: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά
- Emily in Paris: Ο Γκάμπριελ τελικά και στην 5η σεζόν μετά την «ωμή» κριτική του
- GP Λας Βέγκας: Μία επιχείρηση με κέρδη άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων