Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 800 τα θύματα καταστολής
Πάνω από 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ αφότου εκδηλώθηκε το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους
Πάνω από 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ αφότου εκδηλώθηκε το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.
Η κατάσταση στη χώρα της Ασίας είναι έκρυθμη αφότου ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της νομπελίστριας ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την έθεσε υπό κράτηση, όπως και άλλα στελέχη του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.
Ο στρατός αντέδρασε στις διαδηλώσεις σε όλη η χώρα ασκώντας θανατηφόρα βία, ενώ παράλληλα έχουν κλιμακωθεί οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και οργανώσεις μειονοτικών ανταρτών σε περιοχές των συνόρων, καθώς και νεοσύστατων παραστρατιωτικών ομάδων.
Ως σήμερα, 802 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία του στρατιωτικού καθεστώτος με στόχο την πάταξη των αντιπάλων του, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.
«Αυτός είναι ο αριθμός που έχουμε επαληθεύσει», αλλά «ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος», τόνισε η οργάνωση.
Έκανε λόγο για έξι ακόμη θύματα στην πολιτεία Τσιν, καθώς και σε δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στη Μανταλέι και τη Γιανγκόν.
Η οργάνωση σημειώνει πως τουλάχιστον 4.120 άνθρωποι τελούν υπό κράτηση, εκ των οποίων 20 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.
Η στρατιωτική χούντα αμφισβητεί τους αριθμούς που δίνουν οι αντικαθεστωτικοί. Λέει επίσης πως δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους στις κινητοποιήσεις. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για τις απώλειες.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις στη Μιντάτ, περίπου 100 χλμ. από τα σύνορα με την Ινδία, στην πολιτεία Τσιν. Χιλιάδες κάτοικοι κρύβονται σε ζούγκλες, κοιλάδες και χωριά για να σωθούν καθώς διεξάγεται ευρείας κλίμακας του στρατού, με τη χρήση βαρέων πυροβόλων και ελικοπτέρων επιχείρηση. Έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος από την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε ότι σχηματίστηκε τοπική παραστρατιωτική οργάνωση στην πόλη.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν καλέσει τον στρατό της Μιανμάρ να λάβει μέτρα για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων. Σκιώδης κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που σχημάτισαν δυνάμεις πιστές στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ζητούν διεθνή βοήθεια.
Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα συζητούσε επί σχεδίου ψηφίσματος το οποίο ζητεί την «άμεση αναστολή της άμεσης ή έμμεσης προμήθειας, πώλησης ή μεταφοράς κάθε είδους όπλων και πυρομαχικών» στη Μιανμάρ αναβλήθηκε επ’ αόριστον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξαιτίας «έλλειψης επαρκούς υποστήριξης» μεταξύ των 193 χωρών-μελών, ανέφεραν χθες Δευτέρα διπλωματικές πηγές.
Πηγή: ΑΠΕ