Κοροναϊός: Φόβοι για τα τοπικά lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου – Η στρατηγική για τα νησιά με «τσιμπημένα κρούσματα»
Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά και η Πολιτική Προστασίας παρακολουθούν καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονται τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Υπο τον φόβο των νέων τοπικών εξάρσεων συνεδριάζουν σήμερα οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι αναμένεται να αναλύσουν για ακόμη μία φορά τον επιδημιολογικό χάρτη.
Μπορεί η επιδημιολογική επιτήρηση να γίνει υπό νέα δεδομένα καθώς πλέον η χώρα οδεύει σε μία νέα κανονικότητα, ενώ χτες ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί σε 19 νησιά, ωστόσο όπως αναφέρουν και οι ειδικοί ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό και γι΄αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
Αλλωστε, και από την κυβέρνηση εκπέμπεται SOS και οι συστάσεις προς τους πολίτες να μην εφησυχάζουν είναι συνεχείς. Φαίνεται ότι υπάρχουν πρόδρομοι δείκτες που δείχνουν ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία κι ότι δεν αποκλείεται να χρειαστούν νέα, έκτακτα, μέτρα προκειμένου να προβλεφθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά και η Πολιτική Προστασίας παρακολουθούν καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονται τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας άλλωστε έκρουσε την Παρασκευή τον κώδωνα του κινδύνου σε μερικά νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου.
Πρόκειται για την Κέρκυρα, τη Σκιάθο, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Νάξο, την Κάρπαθο.
«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας. Η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε οποιονδήποτε εφησυχασμό. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στα παραπάνω νησιά χρήζουν προσοχής.
Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα.
Στη Λέσβο εντοπίστηκαν 19 κρούσματα.
Στην Τήνο ανακοινώθηκαν επιπλέον τέσσερις μολύνσεις (46,32 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), στη Μύκονο έξι κρούσματα (59,21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού) και στην Κω εννέα περιστατικά.
Τέλος στο νησί της Καλύμνου, το οποίο θα βρίσκεται σε καθολικό lockdown μέχρι τη Δευτέρα, εντοπίστηκαν δέκα νέα κρούσματα και η αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού ανέρχεται σε 33,95 περιστατικά.
Ο τρόπος πάντως με τον οποίο θα μπορούσε να επιβληθεί ένα περιοριστικό lockdown σε περίπτωση που μία περιοχή που παρουσιάσει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των ειδικών όσο και των αρμόδιων υπουργείων ειδικά από την στιγμή που έχει ανοίξει ο τουρισμός.
Κι ενώ τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και οι ειδικοί έχουν τονίσει επανειλημμένως πως η πανδημία είναι ένα φαινόμενο δυναμικό και πως δεν θα διστάσουν να «σημάνουν συναγερμό» αν δουν απότομη αλλαγή, ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα «εν μία νυκτί» στα νησιά στα οποία έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και η προετοιμασία εκατοντάδων επιχειρήσεων.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε ήδη από την περασμένη ενημέρωση ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους νησιών όπου παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου για τήρηση των μέτρων.
Επομένως το μοντέλο των ισχυρών συστάσεων και των εξειδικευμένων μέτρων προ της «έσχατης λύσης» σε περίπτωση αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου είναι και το επικρατέστερο. Φυσικά εφόσον η κατάσταση είναι ακόμη διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη.
Για το ενδεχόμενο πάντως τοπικών εξάρσεων μίλησε σήμερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Συγκεκριμένα ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdown αποτελεί όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε στο ΣΚΑΪ ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.
Στα ύψη το ιικό φορτίο στα Χανιά – Άλλες τρεις περιοχές σε αύξηση
Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η έκρηξη του ιικού φορτίου στα Χανιά, στο +198%, ενώ αυξημένο ιικό φορτίο παρουσιάζουν και Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι την εβδομάδα 10 έως 16 Μαΐου, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Μαΐου στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 6 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στον Βόλο (-56%).
Οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%).
Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%).
Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.
- Περιφέρεια Αττικής
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-3%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, εμφανίζοντας μια τάση σταθεροποίησης του μέσου ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
- Θεσσαλονίκη
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση (+36%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.
- Λάρισα
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10% ) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21 .
- Βόλος
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/2021, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-56%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Βόλου, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.
- Ηράκλειο
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+94%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.
- Χανιά
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση (+198%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/2021.
- Ρέθυμνο
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-26%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.
- Άγιος Νικόλαος
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου.
- Πάτρα
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-80%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Πάτρας, σχετικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.
- Ξάνθη
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.
- Αλεξανδρούπολη
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε αύξηση (+45%), σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις