Κοροναϊός: Οι 4 «βόμβες» που απειλούν με πισωγύρισμα – Τα στοιχεία που τρομάζουν τους ειδικούς
Τα βλέμματα στραμμένα προς την τήρηση των μέτρων, ώστε να μην πάει χαμένος ο κόπος των πολιτών που έκαναν υπομονή και θυσίες για να καταφέρουμε να βγούμε από ένα σκληρό lockdown, με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας.
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Παντού με το αυτοκίνητο - Το 82% των Ελλήνων οδηγούν για αποστάσεις μικρότερες των τεσσάρων χιλιομέτρων
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
Η χώρα έχει μπει κανονικά σε μια πορεία προς την κανονικότητα, με τις δραστηριότητες να ανοίγουν η μια μετά την άλλη και τους πολίτες να απολαμβάνουν όλο και περισσότερο την σταδιακή άρση μέτρων που οδηγούν στην ελευθερία.
Οι εμβολιασμοί των πολιτών συνεχίζονται, χτίζοντας καθημερινά ένα τείχος ανοσίας κατά του κοροναϊού, ενώ οι μάσκες και τα self test φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Ωστόσο, τα κρούσματα φαίνεται να έχουν «κολλήσει» σε υψηλά νούμερα, αν και ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται, έστω και με αργούς ρυθμούς.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την τήρηση των μέτρων, ώστε να μην πάει χαμένος ο κόπος των πολιτών που έκαναν υπομονή και θυσίες για να καταφέρουμε να βγούμε από ένα σκληρό lockdown, με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας.
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης υπογράμμισε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
«Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
1. «Πονοκέφαλος» οι μεταλλάξεις
Την ανησυχία της για τις μεταλλάξεις εξέφρασε η καθηγήτρια Παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο MEGA.
«Οι ιοί γενικώς κάνουν εύκολα μεταλλάξεις. Απόδειξη ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε άλλο εμβόλιο για τη γρίπη. Επομένως αναμένεται και στον κοροναϊό να υπάρχει μετάλλαξη, πόσο μάλλον όταν είσαι σε φάση επιδημίας» ανέφερε η κ. Γιαμαρέλλου.
«Η πρώτη μετάλλαξη που αντιμετωπίσαμε ήταν η βρετανική που διαδόθηκε πολύ εύκολα παγκοσμίως, γιατί μεταδιδόταν πολύ γρήγορα. Μετά είχαμε τη μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική, είχαμε τη μετάλλαξη της Βραζιλίας και περιοδικά ακούμε για διάφορες μεταλλάξεις όπως αυτή στον κέντρο της Αθήνας, που λάθος την ονόμασαν αθηναϊκή. Ήταν προφανώς από μετανάστες από τη Νιγηρία, είναι ένα στέλεχος που το παρακολουθούμε, γιατί δεν ξέρουμε αν το καλύπτουν τα εμβόλια. Τέλος έχουμε την ινδική μετάλλαξη. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται ότι δεν κάνει βαριά συμπτώματα. Η νιγηριανή, το ίδιο, αλλά δεν είναι πολλά τα κρούσματα για να έχουμε αρκετά δεδομένα. Στις γνωστές μεταλλάξεις, τα εμβόλια που έχουμε είναι δραστικά», εξήγησε.
2. Περισσότερες οι εισαγωγές από τα εξιτήρια στα νοσοκομεία
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε και αυτός από την πλευρά του τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως αποκάλυψε, χτες για πρώτη μέρα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική και δε φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη που να μπορέσει να την εκτοπίσει, προσθέτοντας ότι εάν έρθει η ινδική μετάλλαξη στη χώρα μας, που κινείται ταχύτερα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.
3. Αυξήσεις στο ιικό φορτίο
Ο κ. Εξαδάκτυλος σχολιάζοντας την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές, επισήμανε ότι αν το ιικό φορτίο σταθεροποιηθεί και δε συνεχίσει να αυξάνεται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν συνεχίσει να αυξάνεται, προφανώς και θα δώσει κρούσματα. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Η πανδημία δεν είναι πίσω μας. Το όποιο άνοιγμα γίνεται, πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, με πολλή μεγάλη προσοχή κι έχοντας συνεχώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα παρατηρήθηκε στα Χανιά και το Ηράκλειο την εβδομάδα 10 έως 16 Μαΐου 2021. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς πρόκειται για δύο περιοχές που υποδέχονται πολλούς τουρίστες.
Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%).
Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.
Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-3%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, εμφανίζοντας μια τάση σταθεροποίησης του μέσου ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση (+36%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.
4. Ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού
Ανησυχία προκαλούν σε κυβέρνηση και ειδικούς οι εικόνες χαλάρωσης που καταγράφονται τις πρώτες ημέρες «ελευθερίας» με το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων.
Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο ήχησαν οι πρώτες… καμπάνες, με τον κόσμο να σπεύδει σε νησιά και εξοχικά και όσους έμειναν πίσω στις πόλεις να κάνουν τις βόλτες τους στα καταστήματα.
Από τη Δευτέρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί προειδοποίησαν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν ενώ άμεσα τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.
Η ανησυχία στην κυβέρνηση για τη χαλάρωση είναι μεγάλη και όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «ο ιός παραμένει».
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Αν και εφόσον υπάρξουν τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο.
Μετά το χθεσινό προειδοποιητικό καμπανάκι που χτύπησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας για όσους συμπεριφέρονται λες και η πανδημία έχει τελειώσει, περνάμε στην επόμενη φάση.
Το επιχειρησιακό σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή προβλέπει εκτεταμένους ελέγχους. Πρώτα στα καταστήματα εστίασης όπου η εικόνα είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Όπως λένε από την κυβέρνηση οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, θα επιβληθούν πρόστιμα, ακόμα και λουκέτα σύμφωνα με το νόμο.
Οι έλεγχοι της Αστυνομίας αφορούν και τη χρήση της μάσκας από τους πολίτες. Προβλέπονται συστάσεις αλλά και φυσικά πρόστιμα καθώς η εικόνα είναι ιδιαίτερα προβληματική.
- Ηράκλειο: Συνελήφθη 61χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη του για 2 χρόνια
- Απορρίφθηκε η αναίρεση για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ – Στη λύση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων στρέφονται οι δικηγόροι της οικογένειας
- «Stranger Things»: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της πέμπτης σεζόν της σειράς – Τι θα δούμε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις