Πρόσφυγες: Συνέντευξη τύπου – Διαμαρτυρία την Πέμπτη 20/5 στο Σύνταγμα
Στην επέτειο του ξεσπάσματος Black Lives Matter οργανώνεται διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για τους θανάτους μεταναστών και προσφύγων στις δομές της Ελλάδας.
Σε συνέντευξη τύπου και διαμαρτυρία στο Σύνταγμα στις 20/5, στις 18,00, καλούν οι οικογένεις προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους σε δομές στην Ελλάδα το τελευταίο μήνα, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη καμπάνιας για τη δικαίωση των θυμάτων. Στις 20/5 κλείνει ακόμα, ένας χρόνος από το ξέσπασμα του κινήματος Black Lives Matter και οι διοργανωτές της κινητοποίησης δηλώνουν «Refugee Lives Matter».
Οι οικογένειες και οι φίλοι των Maki Diabate, που πέθανε στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω, μετά από αποφρακτικό ιλεό, του Hussein Ergun που αυτοκτόνησε μετά από δύο ακόμα απόπειρες στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου, και της Mimi Mukaye που έχασε τη ζωή της στο στρατόπεδο της Μαλακάσα έχουν ανακοινώσει ότι θα κινηθούν νομικά για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και καλούν με άλλους φορείς στην αυριανή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.
Καλούν η κοινότητα Γουϊνέας, κοινότητα Καμερούν, οι φίλοι της Μιμί Μουκάιε από το στρατόπεδο Μαλακάσας, το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, η Πακιστανική Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα» και το ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή)
Ομιλητές στη συνέντευξη τύπου θα είναι ο Joel Mucaye, ο αδελφός της Mimi, ο Hussein Ergun, γαμπρός του Ibrahim, ο Kapi Diallo, Πρόεδρος της Κοινότητος Γουινέας, ο Javied Aslam, Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητος Ελλάδας ′«η Ενότητα », ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος των θυμάτων, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Σάββα.
Η ιστορία του Maki Diabate από την Γουϊνέα
Ο 44χρονος μουσικός Maki Diabate βρέθηκε από την Γουϊνέα στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κω, όπου και πέθανε στις 24 Μαρτίου. Ο θάνατός του ήταν μαρτυρικός όπως προκύπτει από τη νεκροψία. Η διαπίστωση του ιατροδικαστή, ο οποίος διενήργησε στη Ρόδο τη νεκροτομή, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες ότι ο 44χρονος πριν πεθάνει ούρλιαζε από τους πόνους, ενώ αναπόφευκτα πολύ σοβαρά είναι και τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το τι ιατρική φροντίδα έλαβε και εάν έλαβε ποτέ ο μετανάστης από τη Γουινέα.
Τρεις μέρες αργότερα στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ της Κορίνθου ο Κούρδος πρόσφυγας Ιμπραήμ Εργκούν έβαλε τέλος στη ζωή του όταν έμαθε πως παρατείνεται η κράτησή του.
Ο Ιμπραήμ Εργκούν είχε φύγει από την Τουρκία με σκοπό να φτάσει στη Γερμανία. Αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του αφού του ανακοινώθηκε πως παρόλο που κόντευε το ανώτατο όριο των 18 μηνών κράτησης, ο εγκλεισμός του θα παρατείνοταν περαιτέρω. Βρισκόταν φυλακισμένος από το 2019 χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα εκτός από την παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ο Ιμπραήμ Εργκούν είχε αποπειραθεί και άλλες φορές να αυτοκτονήσει.
Διαβάστε επίσης:
Mimi Mukaye: Πέθανε στα 37 της χρόνια
«Η 37χρονη προσφύγισσα από το Κογκό έχασε τη ζωή της στις 3 Μάη, όταν επιδεινώθηκε ραγδαία η υγεία της μετά από χειρουργική επέμβαση. Η επιδείνωση έγινε εξ αιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στο στρατόπεδο – κολαστήριο της Μαλακάσας όπου ζούσε τον τελευταίο χρόνο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ
Στην τελετή, ο πάστορας που απηύθυνε τον επικήδειο μίλησε για τη ζωή της Μιμί, που αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα της εξ αιτίας των πολεμικών συγκρούσεων. Έμπορος στο επάγγελμα, η Μιμί ήταν, όπως είπε, μια δυνατή, τολμηρή και συμπονετική γυναίκα.
- Η νεώριμη Τζέιν Φόντα κάνει καθημερινά την ίδια γυμναστική που έκανε πάντα (με μία διαφορά)
- Κώστας Σημίτης: Την Πέμπτη στη Μητρόπολη η κηδεία του
- Ηράκλειο: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματίας σε πλαγιομετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων
- Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη με θλίψη και σεβασμό
- Φίνος Φιλμ: Η ανάρτηση για την επέτειο του θανάτου της Έρρικας Μπρόγιερ
- Μοχάμεντ Σαλάχ: Η… ιδιαίτερη σχέση με τη Γιουνάιτεντ και οι επιδόσεις που… τρομάζουν (vids)