Υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη εντός και εκτός νοσοκομείων
Εκτιμήσεις για το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback από τη φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΠΥ μετά και τις συμφωνίες διαπραγμάτευσης
Με υπερβάσεις που ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, κινείται η συνταγογράφηση φαρμάκων στο πρώτο τετράμηνο του 2021, για ασθενείς που η περίθαλψή τους ήταν εκτός νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι η συνολική κατανάλωση που θα … μετατραπεί σε clawback να φτάνει μέχρι ώρας στα 283,7 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχα για τα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται μόνο στα νοσοκομεία, η υπέρβαση για το πρώτο τετράμηνο του έτους εκτιμάται σε 33,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υπέρβαση 42 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και άλλα 49,69 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο, ποσά που για το 2021 ανεβάζουν την υπέρβαση της δαπάνης για αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους συνολικά στα 92 εκ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι υποχρεωτικές επιστροφές clawback για τους ασθενείς που δεν χρειάζονταν νοσηλεία, (εξωνοσοκομειακή περίθαλψη), ξεκίνησαν από 572,1 εκατ. ευρώ το 2018, ανέβηκαν στα 786,9 εκατ. ευρώ το 2019 και κατέληξαν στα 796,5 εκατ. ευρώ το 2020.
Το clawback
Για τον προσδιορισμό του περσινού clawback, υπολογίστηκε το πλαφόν στην δαπάνη για φάρμακα που αγοράζονται από τα φαρμακεία και η οποία είχε οριστεί στα 2,001 δις. ευρώ. Από αυτά, αφαιρέθηκαν οι κλειστοί προϋπολογισμοί για σειρά φαρμάκων που οι σχετικές συμφωνίες ίσχυσαν από πέρυσι, για τα οποία υπάρχουν σχετικές συμφωνίες με τον ΕΟΦ ύψους 99 εκατ. ευρώ για την χρονιά που πέρασε. Παρόλα αυτά, καμία εξαίρεση των συμφωνιών των κλειστών προϋπολογισμών δεν έγινε σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αντίθετα εξαιρέθηκαν ποσά ύψους 131,75 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια του περασμένου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, καθώς επίσης και άλλων 31,37 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, ποσά που ενσωματώθηκαν στις μηνιαίες δαπάνες.
Για τον προσδιορισμό του φετινού clawback που αφορά την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη λαμβάνεται υπόψιν το πλαφόν των 2,001 δις. ευρώ του συνολικού κλειστού προϋπολογισμού και εξαιρούνται 314 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των συμφωνιών κλειστών προϋπολογισμών για τις θεραπείες που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Οι εκτιμήσεις εδώ, κατεβάζουν το συνολικό ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 1,687 δις. ευρώ.
Αντίστοιχα, από τον συνολικό προϋπολογισμό αναμένεται να εξαιρεθούν ποσά της τάξης των 301.000 ευρώ για το ΕΚΑΣ σε μηνιαία βάση, καθώς και άλλων 23 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια. Επιπλέον αναμένεται και μια μείωση της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση στον κλειστό προϋπολογισμό των ηπαρινών.
Η κατανάλωση
Πάντως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν υπέρβαση στην κατανάλωση κατά 56,7 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο, 55,9 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, 87,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και 83,8 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.
Αντίστοιχα, στα φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται μόνο στο νοσοκομείο, η υπέρβαση του Ιανουαρίου έφτασε τα 6,5 εκατ. ευρώ, το Φεβρουαρίου τα 7,6 εκατ. ευρώ, του Μαρτίου τα 9,2 εκατ. ευρώ και του Απριλίου τα 9,9 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών αναμένεται να φέρει μείωση στα rebates, την άλλη υποχρεωτική επιστροφή που στην ουσία αποτελεί έκπτωση κατά την αγορά των φαρμάκων και η οποία για το πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται στα 110 εκατ. ευρώ.
Τέλος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια δαπάνη για εμβόλια υπολογίζεται σε 202 εκατ. ευρώ για το 2020 και σε 205 εκατ. ευρώ για το 2021.
- Super League: Ντέρμπι κορυφής στο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραμείνει αρραγής και μετά τις κάλπες
- Αρκάς: Η καλημέρα της… εργαζόμενης Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)
- COP29: Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε ο γγ του ΟΗΕ τη συμφωνία