Ζάκυνθος: Η μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών
Η μονή του Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά ιδρύθηκε περί το 1535 από τον ιερομόναχο Μακάριο και τον μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη
Σε μια όμορφη τοποθεσία της Ζακύνθου, στο βορειοδυτικό τμήμα του «Άνθους της Ανατολής», είναι χτισμένο ένα γραφικό ορεινό χωριό με παραδοσιακό χρώμα, οι Βολίμες.
Στην ακτογραμμή που απλώνεται δυτικά του χωριού βρίσκεται το φημισμένο Ναυάγιο, εντυπωσιακός όρμος με απόκρημνες ακτές, αμμουδερή παραλία και γαλαζοπράσινα νερά, πόλος έλξης για ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της υφηλίου.
Πάντως, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επισκέπτονται το κομμάτι αυτό της πατρίδας του Σολωμού, του Κάλβου και του Ξενόπουλου, για να γνωρίσουν τα εκκλησιαστικά μνημεία του.
Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (με αξιόλογο τέμπλο και καμπαναριό), οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ιωάννη (στη θέση «Μύλος») και του Αγίου Θεοδοσίου (με πετρόχτιστο τέμπλο), καθώς και η μονή του Αγίου Ανδρέα (το εσωτερικό του ναού εκτίθεται στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης, στην πόλη της Ζακύνθου), κινούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Όμως, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής είναι η μονή του Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά, που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ ΝΔ από τις Βολίμες.
Η μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, ιδρύθηκε περί το 1535 από τον ιερομόναχο Μακάριο και τον μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πρώτη μονή του Αγίου Γεωργίου (το λεγόμενο παλαιό μοναστήρι), που καταστράφηκε αρχικά από πειρατικές επιδρομές και στη συνέχεια από ισχυρούς σεισμούς, είχε ιδρυθεί στις αρχές του 16ου αιώνα στην ακτογραμμή, επί του νοτίου ακρωτηρίου του Ναυαγίου.
Το καθολικό της μονής του Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά, διακοσμημένο άλλοτε με τοιχογραφίες, φέρει ενδιαφέρον τέμπλο και παλαιές εικόνες.
Στο χώρο της μονής δεσπόζει πύργος που άρχισε να οικοδομείται το 1561, με σκοπό την προστασία των μοναχών από τις πειρατικές επιδρομές.
Στη μονή του Αγίου Γεωργίου έζησαν ως ασκητές εξέχοντες εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως ο ιερομόναχος Γεράσιμος Νοταράς (ο μετέπειτα προστάτης της Κεφαλλονιάς, άγιος Γεράσιμος) και ο ζακυνθινός μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος (1508-1553), λόγιος και θεολόγος.
Μάλιστα, οι χειρόγραφοι κώδικες του Παχωμίου φυλάσσονταν μετά το θάνατό του στην περιώνυμη βιβλιοθήκη της μονής, αργότερα δε μεταφέρθηκαν στην Ιταλία (σήμερα βρίσκονται στην κατοχή της Εθνικής Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας).
- Στο Αυτόφωρο ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής
- Τραμπ: Επέλεξε νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιταλία – Επιχειρηματίας με ρίζες από τη Σικελία
- Αυτή την Κυριακή «ΤΟ ΒΗΜΑ» κυκλοφορεί με το «Ημερολόγιο του Αρκά 2025»
- Drones συγκρούστηκαν μεταξύ τους και έπεσαν επάνω σε πλήθος τραυματίζοντας αρκετούς [Βίντεο]
- Κατεψυγμένο μαμούθ 50.000 ετών ανασύρθηκε από κρατήρα στη Σιβηρία
- Έχει Πάρκινσον; -Ανησυχία για την υγεία του Τομ Χανκς μετά την εμφάνισή του στο Saturday Night Live