Συνεπιμέλεια: Βολές για το «εξίσου» στη γονική μέριμνα – Απαντήσεις Τσιάρα σε Γιαννάκου
Τα στοιχεία για τη γονική μέριμνα και τη διαμεσολάβηση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.
- Ένας απρόσμενος επισκέπτης: Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου
- Χάκερ της φωτοσύνθεσης δημιούργησαν την πατάτα της κλιματικής αλλαγής
- Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
Τα στοιχεία για τη γονική μέριμνα και τη διαμεσολάβηση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.
Προσωπικά βιώματα
Ο κ. Τσιάρας σχολίασε και την αιχμή του Νίκου Βούτση, για τη δήλωση που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με την οποία αποδίδονταν οι διαφωνίες με το νομοσχέδιο της Μαριέττας Γιαννάκου και της Όλγας Κεφαλογιάννη σε «προσωπικά βιώματα».
«Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι. Προφανώς το λέω απευθυνόμενος και στην αξιότιμη πρώην υπουργό κυρία Γιαννάκου. Προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μάς προβάλει ως δικές της αντιστάσεις», είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε:
«Εγώ σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Όπως επίσης έχω καταθέσει τον σεβασμό μου σε όλη την πολιτική πορεία της κυρίας υπουργού, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα αυτό να εκληφθεί με ένα λάθος τρόπο. Αντίθετα, το γεγονός ότι όλοι μας σε ένα γενικότερο οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο γινόμαστε δέκτες τέτοιου είδους καταστάσεων, νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν επιδέχεται άλλου είδους ανάγνωση».
Ευκαιρία αποκατάστασης
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε σχολιάσει ότι οι πλευρές των ενστάσεων και των διαφοροποιήσεων είναι πολλές και ανάμεσά τους και διαφοροποιήσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης.
«Πιστεύω ότι εκ παραδρομής χθες, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, κύριε υπουργέ, αναφερθήκατε στο ότι οι ενστάσεις των συναδέλφων βουλευτριών της ΝΔ, οφείλονται σε βιωματικές καταστάσεις. Επειδή αυτό δεν είναι ψόγος αλλά έπαινος, κατά τη γνώμη μου, και έτσι έπρεπε να εκληφθεί, αλλά ο λόγος που χρησιμοποιήσατε δεν κατατείνει προς τα εκεί, θα ήθελα να σας το σημειώσω και θα βρείτε την ευκαιρία ενδεχομένως να αποκαταστήσετε», είχε σχολιάσει ο Νίκος Βούτσης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Παιδαγωγικό
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας υπερασπίστηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια σημειώνοντας ότι «στην πολιτική είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίζεις με τρόπο προσεκτικό, ήπιο και μετριοπαθή μεγάλα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και να αποπειράσαι ριζοσπαστικές τομές από το να επιτρέπεις τη διαιώνιση παθογενειών, χωρίς να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες για τη διαιώνισή τους».
Ο Ιωάννης Μπούγας υπογράμμισε ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αποδεικνύει ότι δεν διστάζει να φέρει σε δημόσιο διάλογο θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να προτείνει στην εθνική αντιπροσωπεία ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους».
«Κύριε υπουργέ, να είστε βέβαιος ότι το σχέδιο νόμου που εισηγείσθε θα επιδράσει θετικά σε κανονιστικό αλλά, κυρίως, σε παιδαγωγικό επίπεδο, στον ευαίσθητο τομέα των σχέσεων γονέων και τέκνων. Ελπίζω όσοι σήμερα κάνουν κριτική, για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, όταν διαπιστωθεί η θετική επίδρασή τους στην ελληνική κοινωνία, να έχουν το θάρρος να ομολογήσουν το λάθος τους», σημειώσε ο κ. Μπούγας.
Κυνική ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα παιδιά
«Το νομοσχέδιο εμφορείται από μια κυνική, ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα παιδιά. Έρχεται να εκμεταλλευτεί τα γονεϊκά συναισθήματα κάποιων πατεράδων, μη λέγοντάς τους και την πλήρη αλήθεια», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε ότι το καθεστώς προστασίας της οικογένειας και των παιδιών μπορεί να χρειάζεται βελτιώσεις, «σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων των παιδιών».
Όπως κατήγγειλε η κα Γεροβασίλη στο επίκεντρο των νέων διατάξεων είναι ο γονέας, τα «ιδιοκτησιακού τύπου» δικαιώματά του στο παιδί και ενώ τα δικαιώματα του γονιού δεν θα κρίνονται ad hoc, κατά περίπτωση, αλλά οριζόντια, εκ των προτέρων για κάθε περίπτωση.
Κραυγαλέα παρανομία
«Αυτή είναι μια κραυγαλέα παρανομία, σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα, σύμφωνα με την «Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μπορεί ο νομοθέτης να καθιερώνει 50/50 ισόχρονη εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού. Ούτε υποχρεωτικούς χρόνους επικοινωνίας, χωρίς να εξετάσει για ποιους γονείς πρόκειται και τί ανάγκες έχει το παιδί. Αυτά δεν γίνονται σε καμιά χώρα, δεν υπάρχει σε κανένα δίκαιο», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.
«Οι φορείς κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν ακούει τίποτα. Επεμβαίνει στη δικαστική εξουσία και θεσπίζει τον «κακό γονέα» του διαβάσματος, των υποχρεώσεων και τον «καλό γονέα» των διακοπών, δίνοντας υποχρεωτικά το 1/3 της επικοινωνίας», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση, έχουμε αντιληφθεί, ότι δουλεύει πυρετωδώς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Το χειρότερο είναι ότι τώρα η Νέα Δημοκρατία δεν διστάζει να προωθήσει τα όποια συμφέροντα ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα του οικογενειακού δικαίου και μάλιστα εις βάρος των παιδιών».
Δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού
«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Η βουλευτής δεν αρνήθηκε ότι «με δικαστικές αποφάσεις φασόν έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του ενός γονέα, συνήθως του πατέρα, με το παιδί του».
Είπε, όμως, ότι «σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση και έτσι όπως είναι δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα».
«Το πρόβλημα είναι στη δικαστική προσέγγιση και στο δικονομικό πλαίσιο εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου», σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας οφείλει να είναι βασική αρχή αλλά, όταν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν μπορεί να επιβληθεί με αυθαίρετες ποσοστώσεις όπως η επικοινωνία με το 1/3.
«Δεν παρέχεται καμία δικονομική εγγύηση για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η συνεπιμέλεια», τόνισε για να επισημάνει ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα μεγαλύτερα από αυτά που επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγόρησε πως αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ουσιαστικά, «το υπουργείο, όπως έχει παραδεχθεί, ξαναέγραψε το κείμενο το νομοσχεδίου».
Κόλαφος
Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «κόλαφο» το κείμενο της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση εισάγει, από το παράθυρο, την υποχρεωτική ισόχρονη γονική μέριμνα. Για το 1/3 του συνολικού χρόνου, για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να προσδιοριστεί και να αποσαφηνιστεί και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Παρών από ΚΚΕ
Η ειδική αγορήτρια Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι επί της αρχής το ΚΚΕ τοποθετείται με παρών στο νομοσχέδιο ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες «δημιουργούν επιπλέον ερμηνευτικά προβλήματα και κατ’ επέκταση εστίες έντασης μεταξύ των διαζευγμένων γονιών».
Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για γονική μέριμνα «από κοινού και εξίσου», ενώ χαρακτήρισε προβληματικό και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αφήνει έκθετο στην κακοποιητική συμπεριφορά γονέα το παιδί μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
«Είναι αδιανόητο για τις περιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας ή των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ζωής, να καταγράφεται ουσιαστικά ως ανεκτό χρονικό διάστημα για να μένει εκτεθειμένο ένα παιδί, τα χρόνια που μεσολαβούν για την έκδοση οριστικής καταδικαστικής απόφασης, ώστε να κριθεί κάποιος ακατάλληλος για την άσκηση γονικής μέριμνας. Το αντεπιχείρημα για το ενδεχόμενο άδικης στέρησης του ύψιστου αυτού δικαιώματος του γονέα, σε περίπτωση ψευδούς μήνυσης, επιβεβαιώνει με τον πιο εμφανή τρόπο ότι οι όποιες προστατευτικές ρυθμίσεις παραμένουν κενό γράμμα, χωρίς τη συνδρομή των κατάλληλων κρατικών κοινωνικών δομών, που θα εξασφαλίζουν στην πράξη την εφαρμογή τους» τόνισε η κα Κομνηνάκα.
«Αν, λοιπόν, πράγματι θέλετε να διαφυλάξετε το παιδί από τις περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, να προτάξετε τις περιπτώσεις παραμέλησης της υγείας, της εκπαίδευσης του ανηλίκου, την προστασία του από την εκμετάλλευση ανήλικης εργασίας, την εγκατάλειψη και έκθεση σε κίνδυνο» συμπλήρωσε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Τρεις τροπολογίες
Στο πλαίσιο αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τρεις τροπολογίες στο σχέδιο νόμου. Η πρώτη αφορά στα αναγκαία οικονομικά μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονιών (φοροελαφρύνσεις, επιδόματα).
Η δεύτερη αφορά στην απάλειψη της υποχρέωσης των δύο γονιών να έχουν ο καθένας ξεχωριστό δικηγόρο στην περίπτωση του συναινετικού διαζυγίου.
Η τρίτη τροπολογία αφορά στην απάλειψη των διατάξεων για την ιδιωτική διαμεσολάβηση σε περιπτώσεις που οι διαζευγμένοι γονείς δεν βρίσκουν κοινά αποδεκτές λύσεις για τη ρύθμιση των σχέσεών τους με το παιδί.
Αναγκαιότητα οικογενειακού δικαστηρίου
Η Μαρία Κομνηνάκα κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της ΝΔ ότι αρνείται να αναγνωρίσει «την αναγκαιότητα δημιουργίας Οικογενειακών δικαστηρίων, με εξειδικευμένους δικαστικούς λειτουργούς που θα συνεπικουρούνται από ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχίατρους), ενταγμένους στο κρατικό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών».
«Πώς προστατεύεται ακόμα το συμφέρον του παιδιού, όταν γι’ αυτό θα αποφασίζει ο ιδιώτης διαμεσολαβητής, στον οποίο σπρώχνονται οι γονείς που δεν μπορούν να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις;» διερωτήθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε:
«Και γι’ αυτό το ζήτημα δεν βγάζει τσιμουδιά κανένα από τα άλλα κόμματα. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε αφού από κοινού ψηφίσατε το Ν. 4640/2019, στο όνομα της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων από οικογενειακές υποθέσεις. Αποσιωπάτε αυτό που επισημαίνει τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ότι μια τέτοια διαδικασία δεν είναι μόνο κοστοβόρα και άρα αντικειμενικά διαμορφώνει ανισότητες μεταξύ των διαδίκων, αλλά στερείται και τις όποιες εγγυήσεις αμεροληψίας που διαθέτει ο δικαστής.
»Με τη δεύτερη τροπολογία που σας καταθέτουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές προτάσεις των φορέων αυτών, προτείνουμε να αντικατασταθεί η ιδιωτική από δικαστική διαμεσολάβηση, ώστε στοιχειωδώς να προστατεύεται ιδίως το οικονομικά ασθενέστερο μέρος αλλά και η όποια αμεροληψία της κρίσης».
Πρόσδεση στο άρμα συγκεκριμένων συμφερόντων
«Αποφασίσατε να προσδεθείτε στο άρμα συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν πληρώσει εκατομμύρια για τη διαφήμιση και το lobbying που σας κάνουν. Προφανώς οι λομπίστες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για εσάς, από ό,τι τα παιδιά μας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.
Η κα Αδαμοπούλου προειδοποίησε πως όσοι ψηφίσουν σήμερα αυτό το νομοσχέδιο, «βάζουν τη σφραγίδα τους σε ένα κοινωνικό έγκλημα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα στρατό από παιδιά κακοποιημένα και απορρυθμισμένα, από παιδιά ψυχοσυναισθηματικά διαταραγμένα και ένα στρατό από γονείς κακοποιητικούς που θα βρουν την ευκαιρία να βγάλουν την αρρώστια τους πάνω στα παιδιά». Γι’ αυτό η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάλεσε όλους τους βουλευτές να βάλουν το συμφέρον του παιδιού πάνω από τις κομματικές γραμμές και από τα κομματικά συμφέροντα.
«Αντί να προβλέψετε ένα συμπεριληπτικό και ολιστικό υπόδειγμα εξατομικευμένης διαχείρισης και ρύθμισης των οικογενειακών υποθέσεων, εσείς κάνετε μια οριζόντια ρύθμιση, σαν να επιβάλλετε ΦΠΑ σε προϊόντα. Το ερώτημα είναι με τι υπηρετείται το συμφέρον του παιδιού; Με αυθαίρετα νομικά κριτήρια ή με την αρωγή από ειδικούς επιστήμονες που θα αγκαλιάσουν την οικογένεια, θα αφουγκραστούν τις ανάγκες της και στη συνέχεια θα καταλήξουν, για το καλύτερο δυνατό, και για το παιδί και για τους γονείς;», ανέφερε η Αγγελική Αδαμοπούλου και κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν λέει την αλήθεια τι ακριβώς υπηρετεί.
Ανοίγετε την πόρτα στην εναλλασσόμενη κατοικία
«Ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στην εναλλασσόμενη κατοικία, οδηγείτε στην απορρύθμιση του παιδιού, μιλάτε στεγνά για το παιδί, αλλά ο μεγάλος σας καημός δεν είναι το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού αλλά το συμφέρον των ολίγων. Στρώνετε τον δρόμο για να ένα απορρυθμισμένο παιδί που θα γίνει μπαλάκι μεταξύ των δύο γονιών και θα γαλουχηθεί με τη νοοτροπία ότι υπάρχει ο φορτικός γονέας της καθημερινότητας και ο χαλαρός διασκεδαστικός γονέας του Σαββατοκύριακου», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.
«Αντιμετωπίζετε τα παιδιά σαν να είναι αποκτήματα των γονέων, σαν να είναι χωράφια που πρέπει να μοιράσουν. Τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα, είναι αυθύπαρκτες προσωπικότητες, η γνώμη και η βούλησή του παιδιού θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε, ποιος είναι ο κατάλληλος γονέας ακόμη και αν χειραγωγούνται», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένο το κεντρικό πνεύμα και η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου.
«Έχετε συστρατευθεί με μια ομάδα που λασπολογούν δικαστές, απειλούν δικηγόρους, ξοδεύουν εκατομμύρια για την καμπάνια τους», είπε η κ. Αδαμοπούλου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις