Η Δανία επαναπατρίζει 19 παιδιά από γονείς τζιχαντιστών της Συρίας
Αυτά τα 19 παιδιά από δανούς γονείς ή γεννημένα στη Δανία, έχουν ηλικία μεταξύ ενός και δεκατεσσάρων ετών και βρίσκονται επί του παρόντος στους καταυλισμούς αλ-Χολ και Ροτζ στη Συρία.
Απρόθυμη προ πολλού για οποιαδήποτε μορφή επαναπατρισμού, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να επαναπατρίσει 19 παιδιά, δανούς πολίτες, από γονείς τζιχαντιστές της Συρίας, λόγω των υποβαθμισμένων ανθρωπιστικών συνθηκών στους καταυλισμούς, καθώς και τρεις από τις μητέρες τους.
Θέμα που διχάζει
Η απόφαση ανακοινώνεται μετά την έκθεση επιτροπής αρμόδιας να εξετάσει τις συνθήκες επαναπατρισμού, ένα θέμα που διχάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Η κατάσταση της ανθρωπιστικής ασφάλειας στους καταυλισμούς έχει επιδεινωθεί. Αυτό ισχύει κυρίως για τον καταυλισμό αλ-Χολ, όπου υπάρχει έλλειψη τροφής και ιατρικής περίθαλψης», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αυτά τα 19 παιδιά από δανούς γονείς ή γεννημένα στη Δανία, έχουν ηλικία μεταξύ ενός και δεκατεσσάρων ετών. Βρίσκονται επί του παρόντος στους καταυλισμούς αλ-Χολ και Ροτζ στη Συρία, που ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις.
Η Δανία επιτρέπει από τον Οκτώβριο του 2019 με απλή διοικητική απόφαση τη στέρηση της ιθαγένειας από τους τζιχαντιστές που έχουν διπλή υπηκοότητα και πήγαν να πολεμήσουν στο εξωτερικό.
«Πρέπει να τιμωρηθούν»
Η ανθρωπιστική κατάσταση και η πιθανή ριζοσπαστικοποίηση των παιδιών απασχόλησε πρόσφατα τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έφθασαν στο σημείο να αναγκάσουν την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τότε αντιτίθετο σε παρέμβαση, να αλλάξει τη θέση της.
Ωστόσο, ενώ η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκσεν επιβεβαίωσε τον Μάρτιο ότι ο επαναπατρισμός δεν αφορά τους γονείς, η απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα για τον επαναπατρισμό τριών μητέρων σηματοδοτεί νέα καμπή.
Αυτές οι «γυναίκες πρέπει να τιμωρηθούν όσο το δυνατόν πιο αυστηρά μετά την άφιξή τους στη Δανία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χάκερουπ.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας (PET), οι μητέρες αντιμετωπίζουν πλέον διώξεις για «τρομοκρατία» κατά την επιστροφή τους στο σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η μεγαλύτερη απειλή
Σύμφωνα με τη PET, τουλάχιστον 160 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Δανία για να πολεμήσουν στη Συρία ή το Ιράκ. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών πέθανε στη ζώνη των συγκρούσεων, 32 είναι ακόμη εκεί και περίπου οι μισοί είτε επέστρεψαν στη Δανία είτε εγκαταστάθηκαν σε άλλη χώρα.
Ο πυρήνας των τζιχαντιστών θεωρείται από τη PET ότι συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Δανίας.
Αλλού στην Ευρώπη, το Βέλγιο ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την πρόθεσή του να «κάνει τα πάντα» για τον επαναπατρισμό από τη Συρία σχεδόν 30 παιδιών που είναι βέλγοι πολίτες.
Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι επαναπάτρισαν από τη βόρεια Συρία δεκαοκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες, μερικές από τις οποίες διώκονται στη χώρα τους για συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: ΑΠΕ
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»