Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ινδία: Κατρακυλάει η δημοτικότητα του Μόντι - Η κρίση της πανδημία τσαλάκωσε την εικόνα του «ισχυρού ηγέτη»

Ινδία: Κατρακυλάει η δημοτικότητα του Μόντι – Η κρίση της πανδημία τσαλάκωσε την εικόνα του «ισχυρού ηγέτη»

Τον Φλεβάρη του 2020 δεν έλειπαν οι θριαμβολογίες για τον Μόντι που κατάφερε να περάσει την Ινδία από τις συμπληγάδες του κοραναϊού. Σήμερα με τη χώρα να βυθίζεται στη μεγαλύτερη κρίση και τις κοινωνικές ανισότητες να αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο, ο Μόντι παίρνει θέση δίπλα στον Τραμπ και στον Μπολσονάρο με τη δημοτικότητά του να κακτρακυλάει.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει πολλά για να υπερηφανεύεται πλέον, καθώς η κρίση της πανδημίας έχει βυθίσει τη χώρα σε ένα απέραντο χάος, με το κράτος να μην μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη προστασία για τον πληθυσμό.

Μπορεί το πρώτο κύμα της πανδημίας η Ινδία να το «πέρασε» ξυστά, τώρα όμως το μέγεθος της τραγωδίας δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του Μόντι, που πολλοί πλέον τον κατηγορούν για διασπορέα του ιού στη χώρα.

Το ποσοστό της δημοτικότητας  Ναρέντρα Μόντι έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό, όπως προκύπτει από δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Ο Μόντι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2014 και επανεξελέγη το 2019 με την μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει συγκεντρώσει Ινδός πολιτικός τα τελευταία 30 χρόνια, έχει επί μακρόν καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη.

Η προεκλογική του εκστρατεία αλλά και η περίοδος της διακυβέρνησης έχει σημαδευτεί από επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων, που ένα διάστημα πιο πριν τους ενοχοποιούσε και για τη διασπορά του ιού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα που ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα τα 25 εκατομμύρια αποκάλυψε έλλειψη ετοιμότητας και υπονόμευσε τη βάση στήριξης του Μόντι, σύμφωνα με την αμερικανιική εταιρεία Morning Consult που έχει συλλέξει πληροφορίες για 12 παγκόσμιους ηγέτες.

Το ποσοστό αποδοχής του Μόντι αυτή την εβδομάδα βρισκόταν στο 63%, το χαμηλότερο από τότε που η αμερικανική αυτή εταιρεία ξεκίνησε να παρακολουθεί τη δημοτικότητά του, τον Αύγουστο του 2019.

Η μεγάλη πτώση σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν το ποσοστό αποδοχής του μειώθηκε κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε η ινδική εταιρεία δημοσκοπήσεων CVOTER διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ερωτηθέντων που δήλωσαν «πάρα πολύ ικανοποιημένοι» από τις επιδόσεις του Μόντι έχει μειωθεί στο 37%, από περίπου 65% που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια οι ερωτηθέντες που εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μόντι υπερβαίνουν αριθμητικά όσους είναι ικανοποιημένοι από αυτήν, προκύπτει από τα στοιχεία της CVOTER.

«Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της καριέρας του», είπε στο Ρόιτερς ο ιδρυτής της CVOTER Γιασγουόντ Ντεσμούκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ραγδαία πτώση στο ποσοστό αποδοχής του σημειώνεται την ώρα που η πανδημία δείχνει να κατακλύζει μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Νέο Δελχί όπου τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε κλίνες και σε σωτήριο για τη ζωή οξυγόνο.

Την ίδια ώρα, οι σοροί των νεκρών στοιβάζονται στα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια και η λαϊκή οργή γιγαντώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα δεινά των πολιτών και την καταγγελόμενη έλλειψη κρατικής στήριξης.

Διαβάστε επίσης: Ινδία: O κοροναϊός «σαρώνει» τη χώρα – Δέκα φορές πάνω από τους αριθμούς που ανακοινώνονται τα θύματα

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στο Νέο Δελχί και στο Μουμπάι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί αλλά η πανδημία έχει διεισδύσει στα βάθη της τεράστιας ινδικής ενδοχώρας, όπου οι υποδομές δημόσιας υγείας είναι σε χειρότερη κατάσταση.

«Ο λαός της Ινδίας ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειονότητα, έχει καταλήξει ότι πρέπει να στηρίζεται μόνο στις δυνάμεις του, στην οικογένειά του και στους φίλους του για να προστατεύσει τη ζωή του», λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Π. Τσινταμπαράμ.

Η κυβέρνηση του Μόντι έχει πει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να πατάξει την «καταιγίδα του κοροναϊού», την οποία έχει χαρακτηρίσει «κρίση που εμφανίζεται μια φορά τα 100 χρόνια».

Ο Μόντι θα αντιμετωπίσει ξανά εθνικές εκλογές το 2024.

Μόντι, Τραμπ, Μπολσονάρο: Η παταγώδης αποτυχία των «ισχυρών»

Μαζί με τον Τραμπ και τον Μπολσονάρο συγκαταλέγεται πλέον στους ηγέτες που εκτός από την ακροδεξιά ατζέντα τους έχουν αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Μόντι πέρα από τις δημοσκοπήσεις έχει δοκιμαστεί και σε τοπικές εκλογές που έχασε πανηγυρικά.

Το μεγαλύτερό της μέλημα ήταν οι εκλογές στη Δυτική Βεγγάλη. Το BJP, το κυβερνών κόμμα του Μόντι, από τη στιγμή που έφτασε στην εξουσία έχει ανάμεσα στους βασικούς του στόχους να εξαπλωθεί γεωγραφικά στην Ινδία, φτάνοντας από το Κέντρο (το Δελχί) σε περιοχές που δεν είχε παραδοσιακά παρουσία.

Έτσι αποφάσισε να μετατρέψει τις εκλογές της Δυτικής Βεγγάλης από εκλογές μίας μέρας σε εκλογές οχτώ γύρων. Ολόκληρος ο κυβερνητικός, κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός αφοσιώθηκε στη Δυτική Βεγγάλη, κάνοντας μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις τους τελευταίους μήνες. Ευτυχώς, το σχέδιο Μόντι ηττήθηκε στη Δυτική Βεγγάλη. Το Κογκρέσο Βάσης (διάσπαση του Εθνικού Κογκρέσου) θα συνεχίσει να ελέγχει την κυβέρνηση.

Ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου κατηγορούν πλέον τον Μόντι σαν βασικό “υπερ-διασπορέα” του κορονοϊού.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024