Με χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουνίου, το σύστημα υγείας επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τους ασθενείς και των υπολοίπων παθήσεων που μπήκαν «στην αναμονή» τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας του χειμερινού κύματος της πανδημίας.

Το πρώτο μέλημα των κυβερνητικών παραγόντων είναι η αποδέσμευση των χειρουργείων που έχουν  μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για περιστατικά covid, προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν να γίνονται τα τακτικά χειρουργεία σε περιστατικά που μπόρεσαν να περιμένουν την ύφεση του κοροναϊού.

Ταυτόχρονα όμως, για την κάλυψη των περιστατικών αυτών, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και ανάλογη αποδέσμευση κλινών εντατικής που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν περιστατικά γενικού χειρουργείου, εφόσον η αποθεραπεία τους περιλαμβάνει στη συνέχεια νοσηλεία σε κάποια κλίνη εντατικής.

Σε ότι αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας, προβλέπεται η σταδιακή αποδέσμευσή τους και επαναφορά στις κλινικές από τις οποίες προήλθαν.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την επιστροφή του συστήματος υγείας στην παροχή υπηρεσιών υγείας όλων των ειδικοτήτων τελεί υπό συνεχή παρακολούθηση, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, καθώς η πορεία αποκλιμάκωσης μπορεί ανάλογα με την κοινωνική συμπεριφορά να ανατραπεί. Παρόλα αυτά εκτιμάται πως ήδη από το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, οι ασθενείς άλλων παθήσεων θα μπορούν να εξυπηρετούνται κανονικά.

Εφημερίες

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα νοσοκομεία που σήμερα καλύπτουν μόνο περιστατικά covid, θα μπαίνουν στο σύστημα εφημεριών του λεκανοπεδίου, ανάλογα με την αποδέσμευση κλινών εντατικής ή απλών θαλάμων, σε συνδυασμό και με τις εισαγωγές που γίνονται καθημερινά. Η επαναφορά όμως των κλινών στις αρχικές κλινικές από τις οποίες προήλθαν, δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10-20% κάθε εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την εβδομάδα που διανύουμε παρατηρήθηκε μια μείωση των εισαγωγών σε ΜΕΘ covid της τάξης του 5,5-6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό, επέτρεψε να αποδεσμευτούν 19 κλίνες εντατικής που αποδόθηκαν οι 5 στη γενική ΜΕΘ του ΓΝΑ Γεννηματάς και οι 15 στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με τον αντίστοιχο προγραμματισμό, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο από τις 23 Μαΐου θα ξαναμπεί στο σύστημα εφημεριών και σε λειτουργία μικτού χαρακτήρα, από μόνο covid που είναι σήμερα.

Η επαναλειτουργία θα αφορά τόσο τον παθολογικό, όσο και τον χειρουργικό τομέα, αλλά και την ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Αντίστοιχα δε, θα … «επιστραφεί» στο Αττικό η πανεπιστημιακή ουρολογική κλινική, που είχε «μετακομίσει» στο Σισμανόγλειο στη διάρκεια της πανδημίας.

Άμεσα, το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, από τις 190 κλίνες covid, θα μπορέσει να αποδεσμεύσει 20 κλίνες για γενικά περιστατικά.

«Οι μετατροπές θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά και σταδιακά, όπως ξεκίνησαν ούτως ή άλλως», επισημαίνουν οι επιτελείς της υγείας, τονίζοντας πως «κάθε μονάδα θα έχει την ευχέρεια να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει. Από τις 2.000 απλές κλίνες covid που έχουμε σήμερα, ενδέχεται να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε μέχρι και το 20-25% αυτών, αφού θα έχουν προηγηθεί οι ΜΕΘ για κόβιντ και η χρήση των χειρουργείων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας στην Αθήνα δεν υπάρχουν επείγοντα καρδολογικά η ογκολογικά περιστατικά που να μην καλύφθηκαν άμεσα από τα χειρουργεία που λειτουργούσαν στη διάρκεια του lockdown. Τα μόνα περιστατικά που μπήκαν σε αναμονή αφορούσαν αυτά που υπήρχε δυνατότητα μετάθεσής τους, προκειμένου οι ασθενείς να μην κολλήσουν κοροναϊό κατά την παραμονή τους στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Ειδικά για τα ογκολογικά περιστατικά δεν υπήρξε καθόλου αναμονή στα ογκολογικά νοσοκομεία ΓΟΝΚ και Αγ. Σάββα, όπως επίσης και για τα επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά που καλύπτονταν από το Ιπποκράτειο.