Σκάνδαλο PIP: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις σε γυναίκες με τα ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους
Τα εμφυτεύματα της PIP περιείχαν βιομηχανική σιλικόνη που ενοχοποιείται για προβλήματα υγείας
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των ελαττωματικών εμφυτευμάτων σιλικόνης της γαλλικής εταιρείας PIΠ, γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι οι χιλιάδες γυναίκες που έπεσαν θύματα σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να λάβουν οικονομική αποζημίωση.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η γερμανική εταιρία TUV Rheinland που όφειλε να ελέγχει τα εργοστάσια της PIP επέδειξε αμέλεια στην απόδοση πιστοποιητικών ασφαλείας.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη από 2.700 γυναίκες που παρουσίασαν μακροχρόνια προβλήματα υγείας από τα εμφυτεύματα Poly Implant Prothese, τα οποία ήταν γεμάτα με βιομηχανική σιλικόνη που δεν είχε λάβει άδεια για χρήση σε ανθρώπους.
«Είναι μια ανακούφιση» δήλωσε ένα από τα θύματα, η Κριστίν, σε συνέντευξη Τύπου. «Η νομική διαδικασία τελειώνει σήμερα αλλά δεν τελειώνει εδώ για την υγεία μου. Συνεχίζω να έχω σιλικόνη στο σώμα μου» είπε.
Η TUV Rheinland είχε αμφισβητήσει ότι φέρει ποινική ευθύνη. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει σχολιάσει τη δικαστική απόφαση, λέγοντας πως η εταιρία θέλει να λάβει πρώτα μια μετάφρασή της και να τη μελετήσει.
Η χρονική στιγμή και το ποσό της αποζημίωσης μένει να προσδιοριστούν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Θυμάτων Εμφυτευμάτων PIP (PIPA).
Η Ένωση ανέφερε πως επιδιώκονται αποζημιώσεις από 20.000 έως 70.000 ευρώ για κάθε θύμα. Μια πρώτη απόφαση για την αποζημίωση αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
«Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα που θέτει οριστικά τέλος στις αμφιβολίες για την ευθύνη της TUV» δήλωσε ο δικηγόρος Ολιβιέ Ομέτρ, ο οποίος εκπροσώπησε τις ενάγουσες εκ μέρους της PIPA.
Η PIP φαλίρισε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο το 2010. Ο ιδρυτής της, Ζαν-Κλοντ Μας, καταδικάστηκε το 2013 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών χρόνια και καταβολή προστίμου 75.000 ευρώ.
Ο Μας είχε δηλώσει τότε στην αστυνομική έρευνα πως οι υπάλληλοί του απομάκρυναν τα αποδεικτικά στοιχεία για το τζελ βιομηχανικής σιλικόνης πριν από τις ετήσιες επιθεωρήσεις της TUV Rheinland.
Τα εμφυτεύματα που κατασκεύασε η PIP είχαν έως και έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σπάσουν σε σχέση με άλλα εμφυτεύματα, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Η σιλικόνη βρέθηκε να είχε διαρρεύσει ακόμα και σε γυναίκες των οποίων τα εμφυτεύματα παρέμειναν άθικτα.
Τα θύματα υπέφεραν από αυτοάνοσα νοσήματα, φόβους για καρκίνο και χρόνιο άγχος, ενώ το ποσοστό αυτισμού μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει μητέρες με εμφυτεύματα στήθους PIP ήταν πολύ υψηλότερο από τα κανονικά ποσοστά, ανέφερε η PIPA.
Ο Ομέτρ είπε πως η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως η αμέλεια της TUV την καθιστά ως τη μοναδική υπεύθυνη για την καταβολή αποζημιώσεων.
«Έπειτα από αναμονή δέκα ετών και σκληρή μάχη, η γερμανική πιστοποιούσα εταιρία θα πρέπει να αποζημιώσει πλήρως τα θύματα» είπε ο Ομέτρ.
H PIPA επιδιώκει αποζημίωση για κάπου 20.000 θύματα και λέει πως και άλλες γυναίκες, από τη Βρετανία μέχρι την Κολομβία, μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από τα γαλλικά δικαστήρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις