Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα μάθουμε στο παιδί να κοιμάται στο δωμάτιό του;

Πώς θα μάθουμε στο παιδί να κοιμάται στο δωμάτιό του;

Όσα μπορούμε να κάνουμε ως γονείς ώστε να μάθουμε στο παιδί να κοιμάται μόνο του

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που δεν μπορούν να θυμηθούν εύκολα την τελευταία φορά που ξύπνησαν χωρίς το παιδί τους στο κρεβάτι τους.

Το σενάριο είναι άλλωστε γνωστό στους περισσότερους από εμάς: του πήραμε καινούργιο κρεβάτι, του αγοράσαμε σεντόνια με τον αγαπημένο του υπερήρωα, του τρίψαμε απαλά την πλατούλα και το φιλήσαμε στο κούτελο για καληνύχτα.

Εκείνο όμως φαίνεται ότι απλά δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του. Αντί να απελπιζόμαστε, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές για να μάθουμε στο μικρό μας να κοιμάται στο κρεβάτι του.

Πώς θα μάθουμε στο παιδί να κοιμάται στο δωμάτιό του;

  • Καθιερώνουμε μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα που θα το προετοιμάσει για ύπνο. Το κάνουμε ένα χλιαρό ντους, χαμηλώνουμε τον φωτισμό του σπιτιού και του δίνουμε να πιει ένα ποτήρι ζεστό γάλα.
  • Αποφεύγουμε την έκθεσή του στις οθόνες. Το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του παιδιού να κοιμηθεί, επομένως κλείνουμε τις οθόνες και προτιμάμε να του διαβάσουμε ένα βιβλίο.
  • Περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το παιδί δεν θα έχει ανάγκη την προσοχή μας το βράδυ.
  • Δεν μένουμε δίπλα του μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Μπορεί εμείς να μένουμε δίπλα στο παιδί ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχει κοιμηθεί, με αυτήν την τακτική όμως δεν το βοηθάμε. Αφενός, έτσι δεν μαθαίνει ουσιαστικά να κοιμάται μόνο του, αφετέρου μπορεί να ξυπνήσει μέσα στον ύπνο του και να το τρομάξει η απουσία μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να φεύγουμε από το δωμάτιο του παιδιού προτού κοιμηθεί.
  • Βάζουμε ξεκάθαρα όρια. Εξηγούμε στο παιδί ότι όταν τα φώτα του σπιτιού κλείνουν, θα το συνοδεύουμε στο δωμάτιό του και στη συνέχεια θα φεύγουμε. Ακόμη κι αν αυτό δεν λειτουργήσει τις πρώτες φορές, όσο εμείς επιμένουμε το παιδί θα καταλάβει τα όριά μας και σιγά σιγά θα προσαρμοστεί. Αν το μικρό μας γκρινιάζει μόλις φύγουμε, δεν του φωνάζουμε και δεν το τιμωρούμε. Απλά το αφήνουμε να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει κάτι την απόφασή μας.
  • Επιβραβεύουμε την πρόοδό του. Αν το παιδί καταφέρει να κοιμηθεί ένα ολόκληρο βράδυ μόνο του, το επόμενο πρωί σχολιάζουμε με ενθουσιασμό την πρόοδό του, ώστε να συνδέσει το γεγονός ότι κοιμήθηκε μόνο του με την επιβράβευση. Επίσης, το αφήνουμε να διαλέξει εκείνο τι θα φάει για πρωινό ή τι ρούχα θα φορέσει.
  • Το βοηθάμε να νιώσει ασφαλές. Ένα αρκουδάκι, το οποίο μπορεί να αγκαλιάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ένα φωτάκι νυκτός μπορούν να βοηθήσουν το μικρό μας να νιώσει πιο ασφαλές.
Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024