Συνεπιμέλεια: Ενστάσεις και από τον Αθανασίου για το «εξίσου» και το τεκμήριο του 1/3
Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου που προειδοποίησε ότι μπορεί να δημιουργηθούν παρανοήσεις και να εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου που προειδοποίησε ότι μπορεί να δημιουργηθούν παρανοήσεις και να εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Το «εξίσου» θα δημιουργήσει προβλήματα
Ο κ. Αθανασίου, αναφερόμενος στην άσκηση της γονικής μέριμνας, προειδοποίησε ότι υπάρχουν διατυπώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εμφανιστεί η εναλλασσόμενη, κατά χρόνο, διαμονή του τέκνου, ως επιβαλλόμενη εκ του νόμου.
«Η λύση αυτή, αν σωστά έχω πληροφορηθεί, δεν είχε εξαγγελθεί από εσάς, κύριε υπουργέ. Μπορεί όμως να έχω λάθος», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε επίσης:
«Αν με το εξίσου εννοείτε ισοτίμως, προτείνω να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τελευταίος όρος που δεν προσφέρεται για παρερμηνείες, διότι το ισοτίμως προσδίδει αξιακή συμμετοχή των γονέων ενώ το εξίσου χρονική. Αν και αυτό θα ήταν περιττό, αφού με άλλες διατάξεις εξασφαλίζεται η ισότητα των γονέων. Επομένως, το εξίσου θα δημιουργήσει προβλήματα».
Θα εκτιναχθούν οι αντιδικίες
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφερόμενος στη διάταξη που προβλέπει προηγούμενη ενημέρωση του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί, για μια σειρά πράξεις που ορίζονται στον Αστικό Κώδικα, είπε ότι είναι καλύτερο να παραμείνει η αρχική διατύπωση που είχε προκρίνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, διαφορετικά τορπιλίζονται οι σχέσεις των γονέων και θα εκτιναχθούν οι αντιδικίες.
Δεν πρέπει να διατηρηθεί η διάταξη για το τεκμήριο του 1/3
Ο βουλευτής της ΝΔ είπε επίσης ότι δεν πρέπει να διατηρηθεί η διάταξη για το τεκμήριο του 1/3 του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του.
«Παρά την αδόκιμη διατύπωση, δεδομένου ότι δεν νοείται τεκμαίρεται ο χρόνος, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε είτε ότι θεσπίζεται κανόνας ότι ο χρόνος επικοινωνίας δεν πρέπει να είναι μικρότερος του 1/3 είτε ότι εισάγεται τεκμήριο δικαιώματος του γονέα να απολαμβάνει επικοινωνία με το τέκνο, που θα εκτείνεται τουλάχιστον στο 1/3 του συνολικού χρόνου. Ενόψει όμως της αρχής ότι κάθε απόφαση σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου, πρέπει μάλλον να υποθέσουμε ότι πρόκειται για κανόνα, που περιορίζει την αρχή αυτή, ορίζοντας τον χρόνο που έχει συμφέρον το παιδί να επικοινωνεί με τον έναν γονέα. Με άλλα λόγια, προβαίνει ο νομοθέτης, εκφράζοντας προφανώς δυσπιστία προς το δικαστή, σε συγκεκριμενοποίηση του συμφέροντος του τέκνου».
Ο βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε ότι με αυτές τις διατάξεις μπορεί να υπονομευθεί το συναινετικό κλίμα που υποτίθεται ότι προωθεί το νομοσχέδιο. Επίσης διατύπωσε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δικαστικές διενέξεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 49χρονος φιλόλογος – Νοίκιαζε την αποθήκη 16 χρόνια
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό