Κοροναϊός: Ο αντίκτυπος από τη χαλάρωση του Πάσχα – Τι μας περιμένει κατά τα προγνωστικά μοντέλα
«Αντίστροφη πορεία» φαίνεται πως ακολουθούν πλέον τα προγνωστικά μοντέλα των Ελλήνων επιστημόνων για την πανδημία καθώς προβλέπουν από την επόμενη εβδομάδα να αποκρυσταλλωθεί αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των θανάτων από κοροναϊό και των διασωληνωμένων ασθενών.
«Αντίστροφη πορεία» φαίνεται πως ακολουθούν πλέον τα προγνωστικά μοντέλα των Ελλήνων επιστημόνων για την πανδημία καθώς προβλέπουν από την επόμενη εβδομάδα να αποκρυσταλλωθεί αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των θανάτων από κοροναϊό και των διασωληνωμένων ασθενών.
Η εξέλιξη αυτή, που έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και και λίγες μέρες, εφόσον τελικά ισχύσει θα αποτελέσει αξιόπιστη πυξίδα στο μονοπάτι διεξόδου από την πανδημία, την εποχή αυτή που πλέον όλες οι δραστηριότητες είναι ανοιχτές και ο εμβολιασμός του πληθυσμού πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς.
Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα, η ύφεση της πανδημίας στη χώρα υπολογίζεται σε 5% ενώ παράλληλα καταγράφεται και πτωτική πορεία στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Επισήμανε ωστόσο πως ο ρυθμός της μείωσης που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες φαίνεται να ανακόπτεται, κάτι που είναι ορατό στην Αττική, όπου καταγράφονται σήμερα 9.500 ενεργά κρούσματα.
Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία. «Υπάρχουν ακόμη αρκετές περιοχές που καταγράφονται μικροεξάρσεις της πανδημίας και αυτό είναι δυσάρεστο», τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμη, εξήγησε πως από τις νέες μολύνσεις το 1/3 αφορούν σε νεαρά άτομα ηλικίας από 20 έως 40 ετών και πρόσθεσε πως ο δείκτης θετικότητας αν και στο σύνολο της χώρας είναι κάτω από 4%, σε ορισμένες περιοχές της χώρας ξεπερνά το 7%. «Η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα και η επανέναρξη δραστηριοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα η μείωση των κρουσμάτων να μην γίνεται με το ρυθμό που θα θέλαμε», τόνισε.
Η ίδια αναφέρθηκε και στη σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα από τις 8 Απριλίου, ενώ εντοπίστηκαν 6.500 νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα self test βοηθούν σημαντικά στο να περιορίζονται οι νέες λοιμώξεις στα σχολεία.
Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης καθώς πλέον έπεσαν σε κάτω από 300 οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό την προηγούμενη εβδομάδα και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ελπίζουμε αυτή η πτωτική πορεία να συνεχιστεί». Επίσης ανέφερε ότι καταγράφεται μείωση 20% στην Αττική όσον αφορά τις νέες νοσηλείες και 35% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο σημείωσε ότι σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα και η Πάτρα, δυστυχώς αυξάνουν οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Όπως είπε η ίδια, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών που μολύνονται και νοσηλεύονται, καθώς «η διάμεσή ηλικία όσον εισάγονται στα νοσοκομεία είναι τα 60 έτη» κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μειώνονται οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για κάθε 10 αποσωλήνωσεις γίνονται 7 διασωληνώσεις. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε περαιτέρω μείωση και στις διασωληνώσεις αλλά και στους θανάτους.
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Οι βελτιωμένοι δείκτες της πανδημίας δεν πρέπει να προκαλέσουν εφησυχασμό σε καμία περίπτωση, τονίζουν οι επιστήμονες, και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών όπως ο καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιούν πώς ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την άποψη ότι με τον κοροναϊό δεν έχουμε τελειώσει, ενώ θα υπάρξει και τέταρτο κύμα πανδημίας στη χώρα μας «Δυστυχώς θα υπάρξει τέταρτο κύμα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου. Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί, θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πάντως ότι με κοινωνική ευθύνη όλων μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κοροναϊού.
Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης αυτό το καλοκαίρι με τα εμβόλια που υπάρχουν. «Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα», είπε και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια είναι θαυμαστά αλλά δεν είναι θαυματουργά.
Εξάλλου, για τις μεταλλάξεις τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τα νέα στελέχη του ιού να είναι πιο ισχυρά. “Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου” είπε. Επέμεινε στο ότι χωρίς μέτρα όλα γίνονται δυσκολότερα, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων.
Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τα αντισώματα, τόνισε ότι όσοι νόσησαν τα διατηρούν και μετά από 8 με 10 μήνες, ενώ αυτοί που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην αναπτύξουν καλή ανοσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις