Μείωση του πόνου κατά 50% στους ρευματοπαθείς με ασκήσεις
Ασκήσεις από φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές για ρευματοπαθείς, στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών – Ενημερωτική καμπάνια από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία με πέντε βίντεο για τους ασθενείς
To ένα τέταρτο του πληθυσμού πάσχει από ρευματικές ή εκφυλιστικές παθήσεις. Παρόλα αυτά όμως, πολλοί πάσχοντες καθυστερούν να επισκεφθούν τον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ρευματολόγος προκειμένου να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και να προκαλούνται μόνιμες βλάβες στις αρθρώσεις.
Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία συνιστά την επίσκεψη σε ρευματολόγο εάν διαπιστώσουν ότι κάποια άρθρωση παρουσιάζει πρήξιμο, είναι ζεστή και κόκκινη και πονάει για περισσότερο από 15 ημέρες, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός.
Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Άκου το σώμα σου», στο πλαίσιο της οποίας φέτος έχει δημιουργήσει πέντε βίντεο με ασκήσεις σε συνεργασία με τους Πανελληνίους Συλλόγους Φυσιοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών, για την αύξηση της κινητικότητας των ρευματοπαθών ασθενών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Ευαγγελία Καταξάκη αναφερόμενη στην φετινή πρωτοβουλία, σημείωσε ότι η αύξηση της κινητικότητας στους ασθενείς συμβάλλει στην ποιότητα ζωής τους, ώστε εκτός από τη θεραπευτική αγωγή, με τις πρόσθετες ασκήσεις να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους – καθώς πρόκειται συνήθως για νέα άτομα – να εκτελούν χωρίς πρόβλημα τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της οικογένειας και του φιλικού τους περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης, σημείωσε πως με τις προτεινόμενες στα βίντεο ασκήσεις, αυξάνεται η δύναμη και η ισορροπία των ασθενών, όπως επίσης και η ελαστικότητα των αρθρώσεων, ώστε να μπορούν να σηκωθούν με άνεση από το κρεββάτι, περνώντας την ημέρα τους στα όρια της κανονικότητας, χωρίς να του υπενθυμίζει κάτι ότι πάσχει. Πρόσθεσε πως η διεπιστημονική συνεργασία των επιστημόνων υγείας συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματικές παθήσεις, οι οποίοι κατά καιρούς περνούν και οξεία φάση της νόσου τους.
Ο κ. Λυμπερίδης αναφέρθηκε στις «κόκκινες σημαίες» που πρέπει να προσέχει ο ασθενής και οι οποίες εμφανίζονται με συγκεκριμένα συμπτώματα, αφού οι παθήσεις αυτές μπορούν να επιδεινωθούν ανά πάσα στιγμή. Αν μετά από 2 ώρες δεν έχει φύγει ο πόνος, αυτό θέλει τροποποίηση προγράμματος. Σημείωσε ακόμη πως σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει φυσικοθεραπευτής που μπορεί να συμβάλλει με τη συμβουλή του για ασκήσεις, τονίζοντας πως στόχος είναι βοηθηθούν οι ασθενείς και να επιτευχθεί ο προσδοκώμενος στόχος.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών Κυριακή Κεραμιώτου, επεσήμανε πως χρειάζεται συνεχής ενημέρωση γιατί πολύ συχνά έχουμε και καινούρια φάρμακα και καινούριες τεχνικές αποκατάστασης. Ο ρόλος του εργοθεραπευτή στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις είναι η ποιότητα ζωής, ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να εκτελέσει τις καθημερινές του εργασίες με τον λιγότερο πόνο και τη μικρότερη προσπάθεια. Εκπαιδεύεται να κουράζεται λιγότερο και να χρησιμοποιεί το χρόνο του με την καλύτερη απόδοση.
Πρόσφατη μελέτη για ασθενής με λύκο, έδειξε πως αρκούσε μισής ώρας άσκηση στο σπίτι για μειωθεί ο πόνος κατά 50%, να αυξηθεί η λειτουργικότητα κατά 40% και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής κατά 50%.
Στη συζήτηση, η κ. Καταξάκη, σημείωσε πως χρειάζεται να γίνει επιδημιολογική μελέτη για τις ρευματικές παθήσεις στη χώρα, καθώς παρεμφερείς διαγνώσεις δεν επιτρέπουν να γνωρίζουμε την ακριβή πάθηση μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Εντούτοις μέσω της άυλης συνταγογράφησης δεν υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην θεραπεία των ασθενών, παρά μόνο αν υπήρχε ανάγκη τροποποίησης της αγωγής τους.
Ο κ. Λυμπερίδης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες τεχνικές μέσω τηλεϊατρικής και τηλε – αποκατάστασης, καθώς με την πανδημία πολλοί ασθενείς φοβήθηκαν να ακολουθήσουν τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες τους. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν καταβληθεί προτάσεις στον ΕΟΠΥΥ για ενίσχυση της φυσικοθεραπείας, καθώς προλαμβάνονται νοσηλείες που σημαίνουν πρόσθετες δαπάνες και επιβάρυνση των ασθενών. Το ενδεχόμενο βέβαια δεν βοηθά τους φυσιοθεραπευτές οι οποίες για τις επι πλεόν δαπάνες θα κληθούν να καταβάλλυον clawback, μια επιβάρυνση η οποία πρέπει να καταργηθεί.
Όσο για την εργοθεραπεία, η κ. Κεραμιώτου, σημείωσε πως ενώ προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εντούτοις οι εργοθεραπευτές δεν μπορούν ακόμη να συνταγογραφήσουν καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια
- Φάμελλος για Τέμπη: Θα συναινέσει η κυβέρνηση στον έλεγχο από τη Δικαιοσύνη των ευθυνών κυβερνητικών στελεχών;