Γενετικές εξετάσεις ίσως λύσουν τη διαμάχη για την καταγωγή του Κολόμβου
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο εξερευνητής γεννήθηκε στη Γένοβα, κάποιοι όμως διαφωνούν
- «Έχουν καταγραφεί περίπου 100 δονήσεις» - Τι είπε ο Λέκκας για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στην Ηλεία
- Επιδοτήσεις στο ρεύμα και τον Ιανουάριο – Τι λέει ο Σκυλακάκης για ρωσικό αέριο
- Λέων Καραπαναγιώτης: Από καλή γενιά
- Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς: Ο Τραμπ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αναβολή της απαγγελίας της ποινής του
Οι προκλητικές θεωρίες που θέλουν τον Χριστόφορο Κολόμβο να γεννήθηκε στην Ισπανία ή την Πορτογαλία, αντί στην Ιταλία όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί, θα διαψευστούν ή θα επιβεβαιωθούν μια για πάντα χάρη σε γενετικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα οστά του μεγάλου εξερευνητή.
«Μπορούμε πλέον να προσφέρουμε αντικειμενικά δεδομένα που […] θα κλείσουν μια σειρά θεωριών» λέει ο Χοσέ Αντίνιο Λορέντε, επικεφαλής της προσπάθειας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.
Παρόλο που οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451, το πανεπιστήμιο αποφάσισε να καλέσει υποστηρικτές εναλλακτικών θεωριών, οι οποίοι επιμένουν ότι γεννήθηκε στη Βαλένσια, την Εσπινόζα ντε Χενάρες, τη Γαλικία και τη Μαγιόρκα στην Ισπανία, το Αλεντέγιο της Πορτογαλλίας, ακόμα και στην Πολωνία ή την Κροατία.
Δείγματα των οστών που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Κολόμβο θα σταλούν σε εργαστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters.
Όπως είπαν, η τεχνολογία που απαιτείται για την απομόνωση DNA από οστά εκατοντάδων ετών μόλις πρόσφατα έγινε διαθέσιμη. Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν το 2004, όμως η ανάλυση σταμάτησε για 16 χρόνια λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Η ανάλυση θα εξετάσει όχι μόνο το λείψανο του Κολόμβου αλλά και θραύσματα οστών του γιου του Φερνάντο και του αδελφού του Ντιέγκο.
Ο Κολόμβος πέθανε και ετάφη στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, παρά την επιθυμία του να ταφεί στην Αμερική, τη νέα ήπειρο που είχε ανακαλύψει το 1492. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1542 στο νησί της Ισπανιόλα, το οποίο μοιράζονται σήμερα η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 πριν καταλήξουν στη Σεβίλη το 1898.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις