Ισπανία: Ρατσιστικό μίσος από ακροδεξιούς στην εθελόντρια που αγκάλιασε τον μετανάστη από τη Σενεγάλη
Η Λούνα Ρέιες μπήκε στο στόχαστρο των ακροδεξιών, αφού μια εικόνα που τη δείχνει να αγκαλιάζει έναν ευγνώμονα μετανάστη που είχε διασώσει έγινε viral
- Τι συμβαίνει στο αριστερό «ημισφαίριο» της πολιτικής ζωής;
- Νέο θρίλερ με την υγεία του Χαμενεΐ - Αναφορές ότι έχει πέσει σε κώμα
- Το Υπουργείο Εξωτερικών βάζει στόχο την «Ισότητα» – Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης
- Μεθυσμένο ζευγάρι προκάλεσε καταστροφές στο νοσοκομείο Βόλου - Φώναζαν και έβριζαν το προσωπικό
Η εικόνα έγινε viral εξαιτίας της ανθρωπιάς που εκπέμπει: Μια εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού παρηγορεί τρυφερά έναν άνδρα από τη Σενεγάλη, τη στιγμή που φτάνει στον ισπανικό θύλακα της βορείου Αφρικής, τη Θέουτα.
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η Λούνα Ρέιες, η εθελόντρια που απεικονίζεται, έπεσε θύμα επιθέσεων στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, η εθελόντρια μπήκε στο στόχαστρο των υποστηρικτών του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, που ήδη εξέφραζαν ανοιχτά τη χολή τους για τους 8.000 μετανάστες που είχαν φτάσει στη Θέουτα εκείνη την ημέρα.
Emotiva imagen desde el drama de Ceuta. Una trabajadora de la Cruz Roja se abraza a un exhausto inmigrante pic.twitter.com/aH8JrKYush
— EL MUNDO (@elmundoes) May 18, 2021
«Είδαν ότι ο σύντροφός μου είναι μαύρος και δεν σταματούσαν να με προσβάλλουν και να μου λένε φρικτά, ρατσιστικά πράγματα», δήλωσε η 20χρονη, που είναι εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των σπουδών της, μιλώντας στο ισπανικό κανάλι RTVE.
Καθώς η είδηση της ηλεκτρονικής κακοποίησης που υπέστη γινόταν όλο και πιο γνωστή, το internet άρχισε να την υποστηρίζει. Όλο και περισσότερα μηνύματα που τη συνέχαιραν για την κίνησή της άρχισαν να εμφανίζονται, εξαφανίζοντας τις προσβολές και μετατρέποντας το hashtag #GraciasLuna (σε ευχαριστούμε Λούνα) σε trend του ισπανικού Twitter.
«Δεν θα αφήσουμε το μίσος να νικήσει», έγραψε στο Twitter η Ρίτα Μαέστρε, δημοτική σύμβουλος της Μαδρίτης. «Εμείς που βλέπουμε αυτή την αγκαλιά ως σύμβολο των καλύτερων στοιχείων της χώρας μας είμαστε περισσότεροι από τους άλλους».
[#GraciasLuna]
Somos una organización en la que hay muchas Lunas,que ayudan a diario a personas como las que llegan a Ceuta.O a Arguineguín.O a Canarias.O que están en tu barrio
En todo el mundo,#EnTodasPartes#Humanidad #Voluntariado #Independencia #Neutralidad
📸@BernatArmangue pic.twitter.com/wMOvJCVtEW— Cruz Roja Española (@CruzRojaEsp) May 19, 2021
Η Ρέιες δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι ιδιαίτερο, περιγράφοντας την προσφορά μιας αγκαλιάς σε άτομα που την έχουν ανάγκη ως «το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο». Δεν ήξερε ούτε το όνομα του άνδρα, όμως μπορούσε να καταλάβει ότι πάλευε με την εξάντληση, κι έτσι του πρόσφερε λίγο νερό.
«Έκλαιγε. Άπλωσα το χέρι μου κι εκείνος με αγκάλιασε», εξήγησε. «Κόλλησε πάνω μου. Αυτή η αγκαλιά ήταν μια γραμμή ζωής για εκείνον». Έκτοτε έχουν περάσει αρκετές ημέρες και οι δυο τους δεν είχαν ξανασυναντηθεί.
Καθώς ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να είναι ένας από τους 5.600 ανθρώπους που απελάθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Μαρόκο, το Twitter της άρχισε να γεμίζει μηνύματα συμπαράστασης από παρουσιαστές της ισπανικής τηλεόρασης, καλλιτέχνες και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
«#GraciasLuna που εκπροσωπείς τις καλύτερες αξίες της κοινωνίας μας», έγραψε η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνιο. «Είναι πολλά περισσότερα από μια φωτογραφία. Είναι ένα σύμβολο ελπίδας και αλληλεγγύης», σημείωσε η υπουργός εργασίας της χώρας, Γιολάντα Ντίαζ.
Η Ρέιες δεν αναφέρθηκε στα μηνύματα συμπαράστασης στις σύντομες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους. Όπως είπε, παραμένει συγκλονισμένη από την εμπειρία της στην πρώτη γραμμή, καθώς χιλιάδες μετανάστες, πολλοί από αυτούς εξαντλημένοι από την κολύμβηση γύρω από την προκυμαία, έφτασαν στη Θέουτα σε διάστημα 36 ωρών.
«Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιες εικόνες», τόνισε.
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις