Πυρκαγιά σε Κορινθία και Αλεποχώρι: Μεγάλη καταστροφή …μικρή πολιτική αναταραχή
Για διαφορετικούς λόγους η εμπειρία του Ματιού φαίνεται ότι κυνηγάει το πολιτικό σύστημα, τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση και μέχρι στιγμής καταγράφεται ότι για διαφορετικούς λόγους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θέλουν να μείνουν εκτός κάδρου.
Μια πυρκαγιά που κατέκαψε επί ένα 48ωρο πάνω από 50 χιλιάδες στρέμματα καταστρέφοντας έναν από τους λίγους επανομείναντες πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής θα ήταν σύνηθες να μετατραπεί σε μέγα πολιτικό ζήτημα γύρω από το οποίο θα κονταροχτυπιούνταν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ιδίως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό.
Εκτός κάδρου
Τελευταία φορά άλλωστε που κάτι τέτοιο έγινε ήταν το Μάτι, φυσικά λόγω του πολύνεκρου χαρακτήρα αυτής της τραγωδίας. Ωστόσο το πύρινο μέτωπο από το Σχίνο Κορινθίας μέχρι τα Μέγαρα της Αττικής, αν κανείς σταθεί στην ως τώρα καμμένη έκταση θα διαπιστώσει ότι είναι πέντε φορές πιο καταστροφικό για το φυσικό περιβάλλον καθώς η φωτιά της Ανατολικής Αττικής είχε κάψει γύρω στα 12,5 χιλιάδες στρέμματα. Βέβαια υπάρχει μια ουσιώδης και σοβαρή διαφορά για τις δύο περιπτώσεις που έχει να κάνει με την έλλειψη ανθρώπινων θυμάτων.
Αναμφισβήτητα και η τωρινή φωτιά αποτελεί μια πολύ σοβαρή οικολογική καταστροφή. Παρόλα αυτά αξίζει να τονιστεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να μην κάνουν κάποια δήλωση ή έστω να μην εμπλακούν προσωπικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με την εξέλιξη του συγκεκριμένου γεγονότος.
Για διαφορετικούς λόγους η εμπειρία του Ματιού φαίνεται ότι κυνηγάει το πολιτικό σύστημα, τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση και μέχρι στιγμής καταγράφεται ότι για διαφορετικούς λόγους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θέλουν να μείνουν εκτός κάδρου.
Οι μνήμες από το Μάτι
Είναι σαφές ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η προσωπική εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα θα ξύπναγε μνήμες από το Μάτι που το σημάδεψε πολιτικά και οι αντίπαλοί του θα του χρέωναν 100 νεκρούς.
Από την άλλη πλευρά και η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι εύκολη, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η σύγκριση δεν σημαίνει πολιτικά οφέλη, ενώ είναι σαφές ότι πολλά από τα στοιχεία της κριτικής και των ευθυνών που απέδιδε τότε στον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ μάλλον σήμερα δεν τα υιοθετεί, τουλάχιστον με το πάθος που το έκανε μέχρι τις εκλογές του 2019.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το μόνο που υπάρχει σε ότι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα είναι το ότι «με εντολή του» κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Χρήστο Σπίρτζη και άλλους συναρμόδιους τομεάρχες επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές σε Αλεποχώρι και Σχίνο, ενώ από πλευράς μεγάρου Μαξίμου και κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις διαρροές ρουτίνας που συνηθίζεται να γίνονται διαχρονικά σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το όλο θέμα ουσιαστικά το χειρίζεται και πολιτικά-επικοινωνιακά το επιφορτίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Αντίστοιχα και σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ το κύριο βάρος το σηκώνει ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Σπίρτζης ο οποίος τόνισε ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη πιάστηκε στον ύπνο.
Με εντολή του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταβαίνει στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.https://t.co/n2dSJMWS5C
— Χρήστος Σπίρτζης (@c_spirtzis) May 21, 2021
Το καλοκαίρι είναι μπροστά. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Σε αντίθεση με την μέχρι στιγμής σιωπή των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έχουν κάνει τις παρεμβάσεις τους κινούμενοι στο πλαίσιο των πάγιων θέσεών τους.
Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, αναφερόμενη στις πυρκαγιές στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική, ενώ κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής το Γιώργο Καμίνι επισκέφτηκε το Αλεποχώρι και το Σχίνο Κορινθίας.
«Το καλοκαίρι είναι μπροστά. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα πριν να είναι αργά» διεμήνυσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΙΝΑΛ στην Αττική και τόνισε ότι «δυστυχώς με την πρόσφατη πυρκαγιά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά -μετά την αποτυχία της στην διαχείριση του «Ιανού» και της «Μήδειας»- ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν μόνο στα χαρτιά».
«Πριν από λίγες εβδομάδες κατά την διάρκεια επίσκεψης μου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αν. Αττικής, αναφέρθηκα στο σοβαρό έλλειμμα προετοιμασίας και οργάνωσης εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και επισήμανα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για να μην αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα» σημείωσε η κα Γεννηματά καθώς όπως πρόσθεσε:
»Κανένα έργο πρόληψης δεν προχώρησε. Ζώνες πυρόσβεσης δεν υπήρχαν, καθαρισμοί δεν έγιναν, ακόμη και το 112 λειτούργησε με σημαντική καθυστέρηση.
»Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται και την Πολιτική Προστασία ως χώρο για επικοινωνιακά show.
»Μπροστά σε κάθε δυσκολία ή απειλή φυσικής καταστροφής, αναδεικνύεται δυστυχώς η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της».
Σε αυτές πάνω κάτω τις διαπιστώσεις κατέληξαν και ο κ. Καμίνη και με τον κ. Καρκατσούλη κατά την επίσκεψή τους στο Αλεποχώρι και το Σχίνο, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τιτάνια την προσπάθεια των πυροσβεστών.
Καραδοκούν τα συμφέροντα και οι επενδυτές
Με αναφορά στην πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη ξεκίνησε την σημερινή του ομιλία στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «για μια ακόμη φορά και πριν καλά-καλά ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες πυρκαγιές που απειλούν και καταστρέφουν φυσικό πλούτο, δασικές εκτάσεις, περιουσίες και μάλιστα έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Κορινθίας».
«Για μια ακόμη χρονιά ακούμε και τις ίδιες γνωστές δικαιολογίες για τους ανέμους, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει γινει η καραμέλα όλων των κυβερνήσεων», είπε προσθέτοντας:
«Όχι κύριοι της κυβέρνησης. Για την διαχρονική καταστροφή δεν φταίει «το κακό το ριζικό μας, ούτε ο θεός που μας μισεί». Φταίνε οι διαχρονικές ανεπάρκειες στους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης».
«Κάθε χρόνο το ΚΚΕ με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, με χίλιους δύο τρόπους επισημαίνει αυτά τα προβλήματα. Απ’ ό,τι φαίνεται εις ώτα μη ακουόντων γιατί για τις κυβερνήσεις σας, όλα αυτά τα θεωρείτε, κόστος. Οπότε και τα δάση παραδίδονται στα χέρια των επενδυτών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Πως το είχε πει ο πρωθυπουργός πέρσι από τον Ερημίτη της Κέρκυρας; «Αφού κάποια στιγμή θα καεί, ας το παραδώσουμε στους ιδιώτες».
»Και μιλώντας σήμερα για τη συγκεκριμένη περιοχή των Γερανείων είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα διάφορα επενδυτικά σχέδια, τα διάφορα συμφέροντα που καραδοκούν και που σίγουρα θα αξιοποιήσουν τέτοιες καταστροφές. Που ξέρετε μπορεί μέσα σε αυτά τα επενδυτικά σχέδια να συμπεριληφθούν και ορισμένα από αυτά που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο για την κάνναβη», επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.
Καμία αλλαγή χρήσης γης για τα επόμενα 30 χρόνια
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στην Κορινθία και την Αττική, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους ανθρώπους που έχουν υποστεί ζημιές αλλά και στα δάση που καίγονται.
«Εμείς ως ΜέΡΑ25 θα επιμείνουμε ώστε με την τροπολογία που θα καταθέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Κάλεσε δε, όλα τα κόμματα, «ιδίως μια μέρα σαν τη σημερινή» να στηρίξουν κάτι τέτοιο.
Απαντώντας στον Κρίτωνα Αρσένη που ανέπτυξε το σκεπτικό της τροπολογίας του ΜέΡΑ25, για να απαγορεύεται για 30 έτη η οποιαδήποτε δόμηση, εξόρυξη ή εκμετάλλευση σε καμένη δασική γη, ώστε να εκλείψει το οποιοδήποτε κίνητρο για εμπρησμό ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «η μεγάλη πυρκαγιά που προέκυψε αυτές τις ημέρες δεν προήλθε από κανένα οικονομικό κίνητρο -έχουν γίνει και επίσημες ανακοινώσεις- αλλά προήλθε από κάποιον ο οποίος έκρινε καλή στιγμή, προχθές το βράδυ με 8 μποφόρ, να κάψει κάποια κλαδιά από ελαιόδεντρα που είχε κλαδέψει. Και εάν θυμάμαι καλά και η εθνική καταστροφή στο Μάτι πάλι έτσι ξεκίνησε από ένα αντίστοιχο περιστατικό. Δεν υπήρξε, δηλαδή, καμία από αυτές τις πυρκαγιές που αναφερθήκατε, για λόγους συμφέροντος αλλά από αμέλεια».
- Ιράν: Ιστορίες γυναικών μέσα από τις διαβόητες φυλακές Evin: «Ζήσαμε και σήμερα…»
- Απερίσκεπτα άστρα βρέθηκαν να γυροφέρνουν τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία
- Ευρωπαϊκή Ένωση: H διεύρυνση και ο προϋπολογισμός – Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ
- Τσουκαλάς: Η ΝΔ να ενημερώσει αν μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό της