Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καλύτερος ρόλος είναι του Πόντιου Πιλάτου

Ο καλύτερος ρόλος είναι του Πόντιου Πιλάτου

Με αφορμή το ματς Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδας και πριν αρχίσει το ματς θέλω να πω ότι μου μοιάζουν κερδισμένοι και οι δυο: πάνε στο παιχνίδι ήρεμα, χωρίς καβγάδες, χωρίς επιθετικές ανακοινώσεις και χωρίς εντάσεις (που συχνά προκύπτουν για τα μάτια του κόσμου). Θα παίξουν ένα ματς, κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει και η σεμνή τελετή θα λάβει τέλος. Ολο αυτό ως διαδικασία θα ήταν ακόμα περισσότερη άξια συγχαρητηρίων, αν η ηρεμία που προέκυψε δεν είχε να κάνει πολύ με την πανδημία. Η απουσία κόσμου από τις εξέδρες είναι βασικός λόγος που φέτος τα πράγματα κύλησαν ήσυχα: με κόσμο θα γινόταν σίγουρα μια σχετική φασαρία.

Πέρυσι

Από την άλλη, μετράει σαφέστατα και η γενικότερη διοικητική σοβαρότητα των δυο ομάδων. Και πέρυσι δεν υπήρχε κόσμος, αλλά ο τελικός ορίστηκε στη Ριζούπολη κόντρα στη λογική, αναβλήθηκε στη συνέχεια από τους υπεύθυνους της ΕΠΟ με το «έτσι θέλω», έγινε μετά από μήνες και μάλιστα με απαγόρευση χρησιμοποίησης των νέων αποκτημάτων των δύο ομάδων. Το ότι παρ’ όλα αυτά στο τέλος κέρδισε ο Ολυμπιακός έπαιξε τον ρόλο του στην εφετινή εξέλιξη: στην ΕΠΟ κατάλαβαν ότι όταν τον γεμίζεις ένταση τον Ολυμπιακό δεν χάνει ποτέ. Κι αποφάσισαν φέτος να μην πάρουν τρελές αποφάσεις μπας και τον κοιμίσουν…

Κατάλαβε

Αυτή η ησυχία έχει ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να θεωρείται από όλους ως μεγάλο φαβορί: υπάρχει η αίσθηση ότι απλά θα δώσει ένα ακόμα ματς στο πρωτάθλημα σαν αυτά που έδωσε φέτος κι ότι θα το κερδίσει διαδικαστικά. Ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο πρώτος που κατάλαβε πως κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στους παίκτες πως αυτό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι και για αυτό πήγε στου Ρέντη και μίλησε στους παίκτες. Το Σάββατο θα δούμε αν οι παίκτες του πρωταθλητή, που χαλάρωσαν στα play off, έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν το κουμπί και να καταθέσουν την απαραίτητη αγωνιστική ένταση απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ, που λογικά θα είναι πολύ καλύτερος από ό,τι στα ματς του πρωταθλήματος για να δώσει λίγη χαρά στον κόσμο του που άλλα περίμενε φέτος κι άλλα είδε.

Μπερδεύεται

Ο Ολυμπιακός όταν σε αυτά τα ματς νιώθει σούπερ φαβορί συχνά μπερδεύεται. Υποτίμησε κάποτε τον Ατρόμητο (παρά τις επισημάνσεις του Ερνέστο Βαλβέρδε) και χρειάστηκε την παράταση για να κερδίσει. Δεν ήταν όσο σοβαρός έπρεπε απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης τον καιρό του Μίτσελ κι όλοι θυμόμαστε ακόμα τι έγινε. Κατέβηκε με καλοκαιρινές σαγιονάρες να κερδίσει την ΑΕΚ τη χρονιά του Μάρκο Σίλβα και έχασε, δικαιώνοντας τη στρατηγική των αναβολών του παιχνιδιού από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Χαλαρός ήταν και την τελευταία φορά που αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ σε τελικό του Κυπέλλου πριν από είκοσι χρόνια και έχασε με 4-2. Σε μια χρονιά που είχε κερδίσει με 4-1 τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο και με 6-1 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Τέλος

Τέλος θέλω να πω πως και για τις δυο ομάδες ο μεγάλος κίνδυνος είναι μετά το τέλος του ματς. Ο νικητής πρέπει να χαρεί την κατάκτηση του τροπαίου χωρίς να βγάλει μεγάλα συμπεράσματα: πρόκειται για έναν θεσμό «με τρία σοβαρά ματς όλα κι όλα» – η διαπίστωση ανήκει στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και την προσυπογράφω. Οποια κι αν είναι η έκβαση του ματς ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να ενισχυθεί πολύ για να διεκδικήσει του χρόνου το πρωτάθλημα κι ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίσει να έχει ως στόχο το πώς θα γίνει καλύτερος για να έχει και του χρόνου μια εξίσου σπουδαία σεζόν, όπως είχε φέτος. Κάθε άλλο συμπέρασμα είναι λάθος…

Ανακοίνωση

Οτιδήποτε πάντως και να κάνουν οι δυο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της χώρας αύριο στο ΟΑΚΑ αποκλείεται να μας προσφέρουν ένα θέαμα αντάξιο του φινάλε της Σουπερλίγκ 2 που όλοι συζητάνε. Ο πρόεδρος του Εργοτέλη Γιώργος Στειακάκης έβγαλε χθες ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει ένα σωρό απίστευτα. Ισχυρίζεται ότι «στην κερκίδα ήταν 50 τουλάχιστον οπαδοί του Ιωνικού, ενώ από πλευράς Εργοτέλη τρία μέλη του ΔΣ» και επισημαίνει πως «εκτός των οπαδών, ήταν μέσα στο γήπεδο είκοσι φουσκωτοί μπράβοι που στο ημίχρονο ήρθαν, παρουσία της Αστυνομίας, να μας πάρουν τα κινητά γιατί τραβούσαμε βίντεο τους προπηλακισμούς των διαιτητών». Αποκαλύπτει ότι «οι διμοιρίες της Αστυνομίας φύλαγαν απλά τους γύρω δρόμους» και ότι «ο αστυνομικός διευθυντής, που ήταν επικεφαλής, ακολουθώντας τους τραμπούκους, ήρθε στην κερκίδα και επέπληξε τον γιο του επειδή τραβούσε βίντεο αυτά που είχαν γίνει μπροστά του. Μάλιστα τον υποχρέωσε να το διαγράψει «αλλιώς θα έβγαινε έξω από το γήπεδο»»! Ισχυρίζεται ακόμα ο Στειακάκης ότι αυτός και τα υπόλοιπα μέλη του Εργοτέλη κρατήθηκαν στο γήπεδο ως «όμηροι» και τονίζει πως όταν ρώτησε τον υπεύθυνο της Αστυνομίας γιατί δεν υπάρχει στην κερκίδα αστυνομική δύναμη ενώ υπάρχει κόσμος, «ο αρχηγός των τραμπούκων» του είπε πως άμα θέλει «θα τον δείρουνε μπροστά στα ΜΑΤ».

Ειρωνικά

Επειδή η ανακοίνωση της ομάδας της Κρήτης καταλήγει με ειρωνικά συγχαρητήρια «στα υπουργεία και τα αρχηγεία» και με ευχές («να τους χαίρεστε, αυτοί σας αξίζουν»), το υφυπουργείο Αθλητισμού έβγαλε μια νότα με την οποία μας ενημέρωσε ότι είχε ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. τη λήψη μέτρων ασφαλείας για το γήπεδο της Νίκαιας και ότι ο υφυπουργός ζήτησε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη δεν το λένε;) να ενημερωθεί για όσα έγιναν. Ζήτησε επίσης την έκθεση των παρατηρητών της ΔΕΑΒ – αυτή μάλλον για να την κάνει κορνίζα και να τη βάλει δίπλα στην ολιστική μελέτη της UEFA/FIFA χάρη στην οποία έχουμε διαιτητές σαν τον Φωτιά.

Αγχος

Καταλαβαίνω το άγχος του Λευτέρη Αυγενάκη – εκλέγεται στο Ηράκλειο άλλωστε. Προσωπικά τον συμπονώ: αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει καμία απολύτως σοβαρή πρωτοβουλία ώστε να καθαρίσει το ποδόσφαιρο, δεν φταίει αυτός. Αλλά δεν χρειάζεται να χαλάει τον ύπνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή των ανθρώπων του Μαξίμου. Θα μπορούσε να ντυθεί Πόντιος Πιλάτος και να πλύνει τα χέρια του στα Λιονταράκια στο Ηράκλειο: θα το εκτιμούσαν οι ψηφοφόροι του περισσότερο από την αναζήτηση της έκθεσης της ΔΕΑΒ.

Πίκρα

Τέλος θέλω να πω κάτι και για τους ανθρώπους του Εργοτέλη. Καταλαβαίνω την πίκρα τους αλλά και στο γήπεδό τους όταν φιλοξένησαν τον Ιωνικό επεισόδια έγιναν. Βέβαια δεν υπήρχε Φωτιάς. Ισως θα έπρεπε να ζητήσουν από τον Αυγενάκη έναν τέτοιο. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά μπορεί να ζητήσει βοήθεια ο υφυπουργός από όσους έχουν τέτοιους. Κι αντίθετα από αυτόν διοικούν και το ποδόσφαιρο…

Sports in

«Σακίλ Ο’ Νιλ και Αντετοκούνμπο σχολιαστές στο Παναθηναϊκός – Σέλτικς»

Η πρόταση της Euroleague για μια αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τους Σέλτικς φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι Σακίλ Ο’ Νιλ και Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι οι σχολιαστές του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024