Σταϊκούρας: Την ανάγκη αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε στο Ecofin
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Ecofin
Τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές στην Ευρωζώνη, σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, με βάση και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin την Παρασκευή και το Σάββατο (21-22 Μαΐου), ενώ θέμα που τους απασχόλησε είναι και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συνολικά οι προβλέψεις της Επιτροπής έχουν αναθεωρηθεί επί τα βελτίω, χαιρετίζοντας την ενσωμάτωση στις προβλέψεις των θετικών επιδράσεων που θα έχουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι θα πρέπει όμως να ξεκινήσουν να εκταμιεύονται το συντομότερο δυνατόν, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους (5 χώρες ακόμη δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία των Ιδίων Πόρων, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή έξοδο στις αγορές).
Κίνδυνοι και προκλήσεις
Για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία ο κ. Σταϊκούρας, αφού επεσήμανε την ταχύτερη – σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας – προσαρμογή των εθνικών οικονομιών στο σοκ της υγειονομικής κρίσης, αναγνώρισε τους κινδύνους και τις προκλήσεις για το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό, προκειμένου να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, να ενισχυθούν οι επενδύσεις, και να υπάρξει στήριξη και ομαλή προσαρμογή στην αγορά εργασίας.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόοδος στα πεδία της ψηφιοποίησης και της πράσινης οικονομίας, καθώς και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν η ποιότητα των δημόσιων επενδύσεων, αλλά και οι επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.
Ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς
Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στη μετάβαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία πορεία ισορροπημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, αφού επεσήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο τις οικονομικές επιπτώσεις της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μετατόπισης – σταδιακά και προσεκτικά – των προσωρινών μέτρων στήριξης προς την κατεύθυνση αναπτυξιακών πολιτικών.
Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη έναρξης των συζητήσεων, το 2ο εξάμηνο του έτους, για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, να επιτυγχάνει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, να προστατεύει και να ενθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις και, τέλος, να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή του.
Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαία, μελλοντικά, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της ανάκαμψης και της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η φορολογική πολιτική ως εργαλείο για την κλιματική αλλαγή
Για το ρόλο της φορολογικής πολιτικής ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάκαμψη της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται θετικά στη χρήση – με δίκαιο και καλά σχεδιασμένο τρόπο – της φορολογικής πολιτικής στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τη λειτουργία των κοινών μηχανισμών εποπτείας και εξυγίανσης στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Ενώ, σε κοινή συνεδρίαση με τους Διοικητές των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών συζητήθηκε εκτενώς η ενδυνάμωση του συγχρονισμένου αντίκτυπου της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή οικονομία και η σημασία των δημόσιων επενδύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την ανάγκη συνέχισης του συντονισμού της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική, επεκτείνοντας τις πολιτικές στήριξης της ταχείας ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και κατά τρόπο που να μην δημιουργηθούν ευρωπαϊκές οικονομίες «δύο ταχυτήτων» από μία εξωγενή υγειονομική κρίση.
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ρουμανίας, κ. Alexandru Nazare, όπου συζητήθηκε η διαδικασία εκταμίευσης και αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
- Μάλι: Περισσότεροι από 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές σε χωριά της περιφέρειας Μοπτί
- Συρία: Το Ιράν ζητά την διερεύνηση της δολοφονίας εργαζομένου στην πρεσβεία του στη Δαμασκό
- Νότια Αφρική: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ έπιασε τους κατοίκους στον ύπνο – Αισθητός στο Κέιπ Τάουν
- Μαγδεμβούργο: Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον ανακριτή
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή