Φωτιά στην Κορινθία: Κρανίου τόπος τα Γεράνεια Όρη – «Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά»
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες φωτιές των τελευταίων 30 ετών
- Στραμμένες στη διαμόρφωση της πολιτικής Τραμπ οι αγορές - Αναμένεται άνοδος μετοχών, δολαρίου και χρυσού
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Οι βουτηχτάδες και τα έθιμα που αναβιώνουν ανά την Ελλάδα ανήμερα των Θεοφανείων
- Διανυκτέρευση σε υποβρύχιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει το Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν
Σε ύφεση βρίσκεται μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα η οποία ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας την περασμένη Τετάρτη και έχει κάψει πάνω από 50.000 στρέμματα στα Γεράνεια όρη.
Συγκεκριμένα η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη το πρωί του Σαββάτου καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες αναζωπυρώσεις.
Οι άνδρες της πυροσβεστικής επιχειρούν να σβήσουν τις διάσπαρτες εστίες με την συνδρομή και των εναέριων μέσων με σκοπό να οριοθετηθεί η φωτιά μέσα στην ημέρα.
Όπως αναφέρει και ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πυρκαγιά παρουσιάζει «εικόνα ύφεσης», ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της».
Πότε αναμένεται να οριοθετηθεί η φωτιά
Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι ότι, πιθανόν, έως αύριο πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.
«Σύμμαχος» των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.
Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή
Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.
Ήταν μία δύσκολη φωτιά
Για την πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα γης σε Κορινθία και Αττική μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» o Αντώνης Κούκουζας, πυραγός και πρόεδρος Αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Δυστυχώς ξεκινήσαμε νωρίς με τις δασικές πυρκαγιές. Δύσκολη φωτιά. Πυρκαγιά που ξεκίνησε νύχτα, σε δύσκολη περιοχή. Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν να επιχειρούν στην περιοχή. Όλοι οι συνάδελφοι ήταν εμβολιασμένοι με περίσσιο πάθος και αυταπάρνηση. Παρότι είναι εν εξελίξει, η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν μας προβληματίζει. Βοήθησε ότι χθες γύρισε ο άνεμος» σημείωσε.
Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, τόνισε ότι αυτά ακόμα διερευνώνται. Πάντως, υπογράμμισε, ότι «η πλειοψηφία των πυρκαγιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε προέρχεται από ανθρώπινη αμέλεια».
Αρχηγός πυροσβεστικής: Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά
Μάλιστα σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης τόνισε πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».
Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».
«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», τόνισε απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα.
Ο κ. Κολοκούρης συμπλήρωσε πως «η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».
Για την εικόνα του μετώπου με το πρώτο φως της ημέρα το Σάββατο ανέφερε πως υπάρχει μια βασική εστία σε πεδινό σημείο, προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις και έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις και από εναέρια μέσα. Επίσης συμπλήρωση πως είναι πολύ σημαντικό πως από μια τέτοια πυρκαγιά δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των πυρόπληκτων και των κατοίκων του Αλεποχωρίου στο MEGA για την τεράστια καταστροφή που υπέστη ο τόπος και οι περιουσίες τους.
Το σπίτι του Νίκου Μπαλαλά, πατέρα δύο παιδιών, καταστράφηκε ολοσχερώς από την πύρινη λαίλαπα που χτύπησε και την περιοχή Ντουράκο στο Αλεποχώρι.
«Κοιμηθήκαμε σε γνωστούς κουμπάρους φίλους. Κατά τα άλλα, καταστροφή απόλυτη. Καταστροφή, καταστροφή ολική. Η φωτιά εδώ ήρθε τηλεκατευθυνόμενη. Το σπίτι μου γύρω του έχει περίμετρο 15 στρέμματα φρεζαρισμένα καθαρά. Και κάηκε το σπίτι μου» δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Ταυτόχρονα έδωσε συγχαρητήρια στους αστυνομικούς για την συνδρομή τους. «Ράμπο οι αστυνομικοί. Πηδούσαν μάντρες και έβγαζαν κόσμο από τα σπίτια. Ήταν απίστευτοι, μπράβο τους».
Από την πλευρά του, ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο κ. Παναγιώτης Γκουτσούλιας, μιλώντας στο MEGA για την τεράστια καταστροφή, κρατά με δυσκολία τα δάκρυά του.
«Η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη από εδώ και πέρα. Καταστράφηκε όλος ο όγκος των Γερανείων περιμετρικά του Αλεποχωρίου. Ήταν παρθένα περιοχή, φανταστική. Φοβόμαστε τον χειμώνα, γιατί υπάρχουν τεράστιοι χωμάτινοι όγκοι στην περιοχή των Γερανείων. Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να μπορέσουν οι άνθρωποι να ξανά φτιάξουν τις περιουσίες τους και την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.
Τι πυροδότησε την καταστροφή
Τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:
- Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
- Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
- Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
- Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό
- Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες
Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;
- Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
- Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
- Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.
Δέκα φορές πιο τοξική η ατμόσφαιρα στην Αττική
Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ακόμα και σε αποστάσεις χιλιομέτρων από το μέτωπο της φωτιάς. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Σύννεφα καπνού και στάχτης τύλιξαν την Αττική και έφτασαν μέχρι και τις Κυκλάδες. Για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Υγείας, με σαφής οδηγίες προς τους πολίτες, συνέστησε να σταματήσουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, να περιορίσουν τον χρόνο παραμονής εκτός σπιτιού και κυρίως τα άτομα αυξημένου κινδύνου.
Δραματική επίπτωση στο περιβάλλον
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, αναμένεται να είναι μεγάλες όπως εξηγεί στο MEGA ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι πολλές.
«Θα έχουμε μεγάλη διάβρωση των εδαφών, σημαντικές κατολισθήσεις, ροές εδαφών και ροές κορημάτων καταμήκος των ρεμάτων της περιοχής και βέβαια όλα αυτά θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον που και εκεί θα υπάρξει μια τεράστια μόλυνση δεδομένο ότι θα παρασυρθούν και τα υλικό της καύσης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις πολύ συγκεκριμένες σε ευαίσθητα σημεία του γαιοπεριβάλλοντος της περιοχής, έτσι ώστε να αναστέλλουν οι επιπτώσεις που θα έχουμε στο περιβάλλον.
Το μέγεθος της καταστροφής στο Αλεποχώρι από ψηλά
Συγκλονιστικό είναι το βίντεο από κάμερα drone που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο.
Η φωτιά έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με τους πυροσβέστες να δίνουν συνεχείς μάχες με τις φλόγες.
Ο στόχος είναι να αποτυπωθούν από αέρος όλες οι περιοχές που έχουν καεί, κάτι που θα είναι εφικτό όταν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά και δεν υπάρχουν καπνοί, δυνατός άνεμος και αεροσκάφη που κάνουν απαγορευτική την πτήση drone πάνω από αυτές τις περιοχές.
Προς το παρόν έχουν καταγραφεί πλάνα από την περιοχή Ντουράκο Αλεποχωρίου μέχρι και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρυνού, που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις