Φωτιά στην Κορινθία: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Τεράστια οικολογική καταστροφή
Η άπνοια που επικρατεί στο Αλεποχώρι βοηθάει τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να ελέγξουν τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Οι συνέπειες της οικολογικής καταστροφής.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που αντικρύζει κάποιος στα Γεράνεια Όρη, εκεί που μέχρι την Τετάρτη υπήρχε ένα κατάφυτο δάσος. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις των Αρχών αναφέρουν ότι η φωτιά μπορεί να οροθετηθεί από σήμερα, καθώς δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, αλλά διάσπαρτες εστίες στο δρόμο από Αλεποχώρι προς Μέγαρα και στους οικισμούς Πευκενέας και Κοντογιανέικα, που «απειλούν» με αναζωπυρώσεις.
Στο σημείο παραμένουν περισσότεροι από 270 πυροσβέστες, προκειμένου να καταφέρουν να σβήσουν εντελώς τις φωτιές. Σύμμαχος των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, η εξασθένιση των ανέμων. Στην περιοχή ευτυχώς επικρατεί άπνοια, την τρίτη μέρα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, γεγονός που αυξάνει την αισιοδοξία για την πλήρη οριοθέτησή της.
Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές, το ΜΕΤΠΕ, και το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 αεροσκάφη, 8 οκτώ πετζετέλ και τέσσερα ελικόπτερα.
Μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο πύρινος εφιάλτης ίσως σήμερα τελειώσει.
«Η κατάσταση είναι αρκετά καλή. Παρακολουθώ τα αεροπλάνα να επιχειρούν στο τελευταίο σημείο αντίστασης, στην περιοχή Καλκάνι που είναι δύσβατη. Την έχουν διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα αλλά συνεχίζει να αντιστέκεται. Υπάρχουν κι άλλες διάσπαρτες εστίες χαμηλής έντασης. Υπάρχει αισιοδοξία ότι σήμερα θα τελειώσουμε με αυτό το θέμα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το αν τα ακαθάριστα οικόπεδα με τα ξερόχορτα αποδείχτηκαν μοιραία, ανέφερε:
«Οι περιοχές από τις οποίες πέρασε η φωτιά είναι εκτός σχεδίου, μιλάμε για χωράφια. Μιλάμε για άλλη διαδικασία. Δεν νομίζω πως ήταν αυτό το πρόβλημα. Αν πάρει φωτιά το δάσος και με τους ανέμους η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.»
«Η πιο δύσκολη περιοχή είναι η περιοχή Καλκάνη. Αν βάλουμε σε μια ζυγαριά την τεράστια οικολογική καταστροφή, ένα πανέμορφο βουνό έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, είναι ο πλούτος φανταστικός αν βάλουμε όμως από την άλλη ότι δεν είχαμε ούτε ελαφρύ τραυματισμό, τότε θα γύρει η ζυγαριά υπέρ του ανθρώπινου παράγοντα που προστατεύτηκε», τόνισε.
Τεράστια οικολογική καταστροφή
Το κατάφυτο πευκοδάσος στα Γεράνεια Όρη παραδόθηκε στις φλόγες με πάνω από 50.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη. Για τεράστια οικολογική καταστροφή μίλησε και ο δήμαρχος Μεγαραίων.
«Η πιο δύσκολη περιοχή είναι η περιοχή Καλκάνη. Αν βάλουμε σε μια ζυγαριά την τεράστια οικολογική καταστροφή, ένα πανέμορφο βουνό έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, είναι ο πλούτος φανταστικός αν βάλουμε όμως από την άλλη ότι δεν είχαμε ούτε ελαφρύ τραυματισμό, τότε θα γύρει η ζυγαριά υπέρ του ανθρώπινου παράγοντα που προστατεύτηκε», τόνισε.
Το πευκοδάσος αυτό ήταν ένας από τους σημαντικούς πνεύμονες της Αττικής, μετά και την πυρκαγιά το 2018. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι μεγάλες, όπως εξηγεί ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
«Θα έχουμε μεγάλη διάβρωση των εδαφών, σημαντικές κατολισθήσεις, ροές εδαφών και ροές κορημάτων καταμήκος των ρεμάτων της περιοχής και βέβαια όλα αυτά θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον που και εκεί θα υπάρξει μια τεράστια μόλυνση δεδομένο ότι θα παρασυρθούν και τα υλικό της καύσης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις πολύ συγκεκριμένες σε ευαίσθητα σημεία του γαιοπεριβάλλοντος της περιοχής, έτσι ώστε να αναστέλλουν οι επιπτώσεις που θα έχουμε στο περιβάλλον.
Το μέγεθος της καταστροφής στο Αλεποχώρι από ψηλά
Συγκλονιστικό είναι το βίντεο από κάμερα drone που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο.
Ο στόχος είναι να αποτυπωθούν από αέρος όλες οι περιοχές που έχουν καεί, κάτι που θα είναι εφικτό όταν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά και δεν υπάρχουν καπνοί, δυνατός άνεμος και αεροσκάφη που κάνουν απαγορευτική την πτήση drone πάνω από αυτές τις περιοχές.
Προς το παρόν έχουν καταγραφεί πλάνα από την περιοχή Ντουράκο Αλεποχωρίου μέχρι και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρυνού, που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των πυρόπληκτων
Εξοχικές ή και κύριες κατοικίες έγιναν στάχτη. Οι πυρόπληκτοι αντίκρυσαν με το πρώτο φως της μέρας το μέγεθος της καταστροφής και οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν. Ίσα που πρόλαβαν να μαζέψουν τα απαραίτητα και να φύγουν για να σωθούν.
«Ο Αντώνης ανακαίνισε το σπίτι για να γίνει η μόνιμη κατοικία του, που όμως παραδόθηκε στις φλόγες. Οι αναμνήσεις μιας ζωής έγιναν στάχτη. Έπιπλα, οικοσκευές, παράθυρα που λίγες μέρες πριν είχαν θέα στο δάσος.
Ο Ηλίας στέκεται μπροστά σε ό,τι απέμεινε από το σπίτι των πεθερικών του. Είναι μεγάλοι άνθρωποι, έφυγαν για να σωθούν, κι ακόμη δεν έχουν δει τι άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα».
Ξηρασία και ισχυροί άνεμοι πυροδότησαν την καταστροφική πυρκαγιά μέσα στον Μάιο
Τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:
- Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
- Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
- Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
- Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό
- Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες
Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;
Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις