Η Νοτιοανατολική Ασία στο έλεος νέου κύματος της πανδημίας
Μέχρι σήμερα, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είχαν καταφέρει να κρατήσουν υπό έλεγχο την υγειονομική κρίση. Τώρα, η μία μετά την άλλη σαρώνονται από νέο κύμα της πανδημίας και τα παραλλαγμένα στελέχη του κοροναίου
Στην αρχή της πανδημίας, επέβαλαν γρήγορα μέτρα περιορισμού και βγήκαν σχετικά αλώβητες από τον εφιάλτη.
Τόσο, ώστε ορισμένες να χαρακτηριστούν παραδείγματα προς μίμηση για την ανάσχεση του κοροναϊού.
Τώρα όμως, εν μέσω παραλλαγών του κοροναϊού και μετ’ εμποδίων εμβολιασμού του πληθυσμού τους, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τείνουν ξαφνικά να «κοκκινίσουν» στον παγκόσμιο επιδημιολογικό χάρτη.
Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλες.
Εστίες έξαρσης της πανδημίας εντοπίζονται συνεχώς στη μία μετά την άλλη, όπου καταγράφονται μολύνσεις από τα στελέχη της μακρινής Βρετανίας, αλλά και της γειτονικής Ινδίας: αμφότερα εξαιρετικά μεταδοτικά.
Αλυσιδωτά, οι χώρες επέβαλαν καραντίνες και αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με την ελπίδα να λειτουργήσουν.
Τα σημάδια δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά…
Ντόμινο μολύνσεων
Στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου και πιο βαριά πληττόμενη στην περιοχή από αυτό το κύμα της πανδημίας, ο μέσος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων σήμερα κυμαίνεται στις 5.000.
Οι αρχές ετοιμάζονται τώρα για τα χειρότερα, φοβούμενες κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων από τους εορτασμούς για το τέλος του Ραμαζανιού, στα μέσα Μαΐου.
Η Ταϊλάνδη των 70 εκατομμυρίων κατοίκων, εν τω μεταξύ, που είχε καταγράψει μόλις 5.000 κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο,
σήμερα μετρά πάνω από 110.000.
Βασικές αιτίες εξάπλωσης της Covid-19 θεωρούνται η νυχτερινή διασκέδαση στην Μπανκόγκ και οι εκδηλώσεις για την ταϊλανδέζικη πρωτοχρονιά (Songkran), στα μέσα Απριλίου.
Από τις 23.000 μολύνσεις στην Καμπότζη, από την αρχή της πανδημίας, σχεδόν το 90% έχει καταγραφεί από τις αρχές Απριλίου, παρά το εξαιρετικά σκληρό -απάνθρωπο κατά ορισμένες ΜΚΟ- lockdown που η κυβέρνηση επέβαλε σε «κόκκινες ζώνες».
Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, στη χώρα δεν είχε αναφερθεί ούτε ένας νεκρός από τον κοροναϊό -τουλάχιστον όχι επισήμως.
Τώρα, οι νεκροί από την Covid-19 είναι πάνω από 160 και τα νοσοκομεία της φτωχής χώρας γεμάτα.
Στο γειτονικό Λάος, που ανέφερε τις δύο πρώτους νεκρούς από κοροναϊό μέσα σε αυτόν τον μήνα, ο επίσημος απολογισμός μπορεί να είναι μόλις 1.750 κρούσματα. Ωστόσο, τα 1.650 καταγράφηκαν από τα μέσα Απριλίου.
Θολή είναι η εικόνα στη Μιανμάρ των 54 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου κυβερνά στρατιωτική χούντα. Οι επίσημες αναφορές μετά την έξαρση του κοροναϊού στις αρχές του χρόνου είναι σήμερα για 20-50 κρούσματα καθημερινά και 1-3 θανάτους την ημέρα.
Στο Βιετνάμ, τουλάχιστον δέκα νοσοκομεία μπήκαν σε απομόνωση στις αρχές Μαΐου, ως εστίες κοροναϊού. Άλλες εντοπίστηκαν αργότερα σε εργοστάσια.
Επισήμως, η χώρα έχει μέχρι τώρα αναφέρει περίπου 40 θανάτους και 4.800 κρούσματα. Ωστόσο, οι αρχές προειδοποίησαν τους υγειονομικούς να προετοιμάζονται για την περίθαλψη τουλάχιστον 30.000 ασθενών με Covid-19.
Στη Μαλαισία, που έχει επιβάλει εθνικό lockdown μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οι νέες μολύνσεις εξαπλασιάστηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα, με πάνω από 4.500 κρούσματα καθημερινά εδώ και δύο εβδομάδες.
Οι Φιλιππίνες είναι η δεύτερη πιο βαριά πληττόμενη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές ήραν ορισμένα από τα πολύ σκληρά περιοριστικά μέτρα, για να μην καταρρεύσει η εθνική οικονομία.
Υπό έλεγχο δείχνει να είναι η κατάσταση στην πλούσια Σιγκαπούρη, που δεν είχε αναφέρει ούτε ένα κρούσμα από τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα η χώρα δίνει μάχη, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, για να περιορίσει τις εστίες κοροναϊού και την εξάπλωση της Covid-19.
Την ανησυχία των αρχών ενέτεινε ο εντοπισμός μολύνσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με σκευάσματα της Pfizer και της Moderna, μεταξύ αυτών εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο.
Στο μεσοδιάστημα, ανακοινώθηκε η ακύρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Αύγουστο στην ασιατική χώρα.
Κύμα ανησυχίας
Οι λόγοι που οδήγησαν στην μεγάλη εξάπλωση του κοροναϊού και των παραλλαγμένων του στελεχών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας ποικίλουν: από φεστιβάλ και δημόσιους εορτασμούς, έως ταξίδια και σεξοτουρισμό.
Κατά τον Αμπισέκ Ριμάλ, συντονιστή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της υπηρεσίας έκτακτης υγειονομικής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), υπάρχουν πια ανησυχητικές ενδείξεις ότι η Νοτιοανατολική Ασία σαρώνεται από ένα καταστροφικό νέο κύματος της Covid-19, αντίστοιχο με αυτό που αποδεκατίζει τους πληθυσμούς στην Ινδία και στην υπόλοιπη Νότια Ασία.
«Αυτό που βλέπουμε στην περιοχή είναι τα αρχικά συμπτώματα», λέει στο περιοδικό Time. «Οι περιπτώσεις αυξάνονται με παρόμοιο τρόπο».
«Είναι πραγματικά δύσκολο να απομονώσεις τη Νότια Ασία από τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας», τονίζει η Δρ. Μερού Σιλ, επιδημιολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας.
«Μπορείς να επιβάλεις μεθοριακούς ελέγχους και καραντίνες», όπως έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες της περιοχής, παρατηρεί. «Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για πορώδη σύνορα».
Αργοί εμβολιασμοί
Την κατάσταση σαφώς επιδεινώνουν οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί εμβολιασμού στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Είτε λόγω ελλείψεων σε σκευάσματα, είτε λόγω εφησυχασμού και απροθυμίας των κατοίκων, παραμένουν σε εξαιρετικά μικρά ποσοστά, με ελάχιστες εξαιρέσεις και πιο λαμπρή τη Σιγκαπούρη.
Σχεδόν το 34% των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων της έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Το ένα πέμπτο έχει ήδη ανοσοποιηθεί. Ενώ προσφάτως ενέκρινε τη χορήγηση του σκευάσματων της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών.
Ακολουθεί η Καμπότζη, όπου στο 13% των κατοίκων έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση. Γύρω στο 6% είναι το Λάος. Η Μαλαισία βρίσκεται λίγο πάνω από το 4%.
Λιγότερο από 3% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ινδονησία, αν και η κυβέρνηση διακήρυξε ότι προγραμματίζει να εμβολιάσει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Μπανγκόκ, ήτοι το 70% του πληθυσμού, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Στην Ταϊλάνδη των 66 εκατομμυρίων έχει ανοσποποιηθεί το 1,2%. Στις Φιλιππίνες μόλις το 0,2%, σε σύνολο 108 εκατομμυρίων κατοίκων.
Στη Μιανμάρ, όπου φέρεται να έχει εμβολιαστεί το 3% του πληθυσμού, ένοπλες οργανώσεις που μάχονται κατά της στρατιωτικής χούντας καταγγέλλουν ότι γίνονται επιλεκτικοί εμβολιασμοί σε φιλοκαθεστωτικές περιοχές με κινεζικά εμβόλια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις