Θέατρο «Εμπρός»: Γιορτή για την ανακατάληψη με μουσική και τραγούδια
Μια γιορτή στήθηκε το πρωί της Κυριακής έξω από το θέατρο "Εμπρός" στου Ψυρρή, μετά το γκρέμισμα των τσιμεντόλιθων το βράδυ του Σαββάτου.
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής έξω από το θέατρο «Εμπρός» στου Ψυρρή γιορτάζοντας την ανακατάληψή του το βράδυ του Σαββάτου.
Προτού γίνει η ανακατάληψη του θεάτρου, η ομάδα Support Art Workers είχε απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση και ανοιχτή πρόβα της ορχήστρας της (η οποία απαρτίζεται από 150 άτομα) έξω από το ιστορικό θέατρο. Τελικά, η συγκέντρωση αυτή μετατράπηκε σε γιορτή μετά μουσικής.
«Οι χώροι Τέχνης μας ανήκουν, οι δρόμοι μάς ανήκουν, την Τέχνη δεν μπορείτε να την σφραγίσετε, τα κτίρια ανήκουν σε όσους στεγάζουν μέσα τα όνειρά τους» αναφέρει η ομάδα στο facebook και καλεί όλους τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους με τη δική της.
Η είσοδος του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου σφραγίστηκε την Τετάρτη όταν μετά από επιχείρηση της ΕΛΑΣ, συνεργεία «έχτισαν» με τσιμεντόλιθους το χώρο εξωτερικά για να μην καταληφθεί εκ νέου.
Το βράδυ του Σαββάτου 22/5, πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το θέατρο με βαριοπούλες και υπό τους ήχους μουσικής, έσπασε τους τσιμεντόλιθους.
Αθήνα | Μαχητικός και γεμάτος ψυχή κόσμος σπάει τις τσιμεντωμένες πόρτες του θεάτρου Εμπρός, υπό την συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων.
Αλληλεγγύη στους ελεύθερους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους! #antireport pic.twitter.com/GQdWTtL9Sh— alerta_gr (@alerta_gr) May 22, 2021
Όλο το κάλεσμα
Στις 19/5/2021, μετά από εισαγγελική παραγγελία, έγινε επέμβαση εκκένωσης και σφράγισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, με την παρουσία της αστυνομίας και εκπροσώπων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), της εταιρείας στην οποία ανήκει το ιστορικό κτίριο του Εμπρός. Το κτίριο του θεάτρου Εμπρός αποτέλεσε το πρώτο τυπογραφείου της Ελλάδας, ενώ λειτούργησε σαν θέατρο ήδη από το 1988 και είναι χαρακτηρισμένο ως σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο από το 1989.
Παρ’ όλ’ αυτά η εκκένωση τελέστηκε χωρίς την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι υπεύθυνο γι’ αυτά τα κτίρια ή με την τρανταχτή απουσία του και τη σιωπηλή συνενοχή του.
Τι πρόβλημα, εξάλλου, να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που τσιμεντώνεται ένα σύγχρονο μνημείο, τη στιγμή που έδωσε άδεια να τσιμεντωθεί το σπουδαιότερο από τα αρχαία.
Τι πρόβλημα να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που σφραγίζεται ένα θέατρο τη στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου της πανδημίας απαξιώνει και προσβάλλει με το χειρότερο τρόπο την Τέχνη και τους ανθρώπους της, οδηγώντας τους στην απόγνωση και τον αφανισμό.
Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.
Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις.
Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.
Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!
Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις