Δίκη Apple-Epic: Πόσο αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του Τιμ Κουκ
Στην αρχική του δήλωση ο Κουκ ξεκαθάρισε ότι σαν διευθύνων σύμβουλος λαμβάνει μέρος στον καθορισμό της στρατηγικής της εταιρείας, επιβλέπει τις στρατηγικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζει το σύνολο των λεπτομερειών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, κατέθεσε σαν μάρτυρας στη δίκη ανάμεσα στην Epic και την Apple, για τις πιθανές μονοπωλιακές πρακτικές που ασκεί η εταιρεία του. Αν και αρκετοί περίμεναν την κατάθεση να είναι ένα δριμύ «κατηγορώ», ο Κουκ προτίμησε να δώσει μία μετριοπαθή κατάθεση, προσεκτικά διατυπωμένη και με αρκετά σημεία να παραμένουν ασαφή.
Αν και κανείς δεν περιμένει ότι η συγκεκριμένη κατάθεση θα καθορίσει τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες, εντούτοις έχει την ιστορική της σημασία μιας και είναι η πρώτη φορά που τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple καλείται να δώσει απαντήσεις ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου.
Στην αρχική του δήλωση ο Κουκ ξεκαθάρισε ότι σαν διευθύνων σύμβουλος λαμβάνει μέρος στον καθορισμό της στρατηγικής της εταιρείας, επιβλέπει τις στρατηγικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζει το σύνολο των λεπτομερειών.
Στο μεγάλο ερώτημα σχετικά με την ιδιωτικότητα και την προστασία που προσφέρεται μέσω των συσκευών της Apple, ο Τιμ Κουκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ασφάλεια είναι από τα βασικά κλειδιά της ιδιωτικότητας και έτσι προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία».
Στο ερώτημα αν τρίτα μέρη θα μπορούσαν να κάνουν reviews εφαρμογών το ίδιο καλά με την Apple, η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ήταν κατηγορηματικά όχι καθώς «καμία εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει τη δική μας ολοκληρωμένη λύση hardware, software και υπηρεσιών».
Για το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας, το App Store ο Κουκ δήλωσε ότι «δεν είναι τέλειο», ότι η εταιρεία συνεχίζει να βρίσκει και να διορθώνει λάθη ενώ η ύπαρξη 1,8 εκατομμυρίων εφαρμογών στην πλατφόρμα σημαίνει ότι η πολιτική που ακολουθεί η Apple είναι σωστή.
Σε ερώτηση για το θέμα των αγορών εντός εφαρμογής, ο Κουκ απάντησε ότι «η στιγμιαία έξοδος από το App Store θα έκανε την εταιρεία να χάσει έσοδα από τα πνευματικά της δικαιώματα που είναι νομικά κατοχυρωμένα». Η δικαστής Ρότζερς, άσκησε σημαντική πίεση στο αφεντικό της Apple για το συγκεκριμένο θέμα θεωρώντας ότι η Apple συνεχίζει να έχει κέρδη επί των εφαρμογών που κανονικά ίσως θα έπρεπε να πηγαίνουν στους προγραμματιστές, κάτι που βρήκε κάθετα αντίθετο τον Τιμ Κουκ.
Στο επίμαχο ερώτημα για την απόφαση της Apple να αφαιρέσει το Fortnite (video game της Epic) από το App Store, ο Κουκ είπε ότι συμφωνεί με την απόφαση καθώς «οι ενέργειες της Epic είχαν κακόβουλο χαρακτήρα». Παράλληλα, επισήμανε ότι η Apple προσέφερε τη δυνατότητα επιστροφής του Fortnite αρκεί η Epic να ακολουθούσε τους κανόνες που έθετε η Apple.
Στο σχόλιο συνηγόρου της Epic ότι εάν υπήρχαν περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εντοπίσουν ό,τι είναι καλύτερο για αυτούς, ο Κουκ ανταπάντησε ότι «οι καταναλωτές αγοράζουν ένα iPhone και συγχρόνως αγοράζουν και την είσοδό τους στο οικοσύστημα, αυτό είναι κάτι που δουλεύει άμεσα». Παράλληλα, αναγνώρισε ότι αρκετοί είναι οι προγραμματιστές που δεν τους αρέσει η ισχύουσα κατάσταση στο App Store.
Ο Τιμ Κουκ τόνισε για ακόμη μία φορά την μείωση στο 15% εκ μέρους της Apple της προμήθειας στο App Store για developers που έχουν έσοδα κάτω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, λόγω της πανδημίας. Επισήμανε επίσης ότι η εταιρεία δαπάνησε το ποσό των 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα και ανάπτυξης το 2020, ποσό που σε ένα ποσοστό κατευθύνθηκε και στο ηλεκτρονικό της κατάστημα.
Σχολιάζοντας τον όρο «stickiness» που αποκαλύφθηκε από την εσωτερική αλληλογραφία κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Κουκ εξήγησε ότι ο όρος ουσιαστικά υποδηλώνει τη διάθεση της Apple οι καταναλωτές να μένουν ευχαριστημένοι και να μην θέλουν να αποχωρήσουν από το οικοσύστημα της εταιρείας.
Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της Apple δεν απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι όταν του ζητήθηκε να αποκαλύψει τα έσοδα από τα App Stores σε Mac και iOS αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας ότι είναι «προνομιακή πληροφόρηση» και θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο μόνο σε μία κλειστή συνεδρίαση. Τόνισε όμως ότι οι αριθμοί του iOS είναι «πολύ μεγαλύτεροι» σε σχέση με τους αριθμούς του οικοσυστήματος των Mac.
Ακόμη λιγότερες απαντήσεις δόθηκαν όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία Apple-Google που διατηρεί τη μηχανή αναζήτησης της δεύτερης σαν default επιλογή στο iOS. Ο Κουκ υποστήριξε ότι δεν θυμάται τα συγκεκριμένα νούμερα της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για συμφωνία δεκαετούς διάρκειας και αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ δύο εκ των τεχνολογικών κολοσσών.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Τιμ Κουκ τόνισε την πολυπλοκότητα λειτουργίας σε αγορές όπως της Κίνας, όπου οι τοπικοί νόμοι θέτουν τεχνικά και πολιτικά εμπόδια.
Πηγή ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις